Te most fiú vagy, vagy lány?

Rovat

Megosztás

Kamaszok állnak a buszmegállóban, három lány és egy fiú. Cigi a szájban, lábán szakadt tornacipő, rövidre nyírt haját fekete sapka takarja. Vajon melyiküket fűzi éppen, gondoltam magamban, mikor megjelent egy másik srác, és legnagyobb meglepetésemre a rövid hajút ölelte át. Akiről kiderült, hogy ő maga is lány.

Egyre több ilyet tapasztalok. Pedig mondhatnám azt is, hogy a tinilányok csak a divatot követik, ugyanis jó ideje az uniszex megjelenés a trend. Az 1920-as évek merész nőideálja, a garszon rövid hajat és nadrágot viselt. A harmincas évekre lecsillapodott ez a trend, de a hatvanas években, a szexuális forradalom idején újult erővel jelentkezett. Ekkor a lányok szüleik értékrendje mellett a szoknya ellen is fellázadtak. Azóta mindig akad egy stílus, ami magával ragadja őket: a kétezres évek elején például  az emo, majd a hipszter. Napjainkban a legtöbb lány swagnek nevezi magát és a (férfi) rapperek öltözködését követi. Szekrényében baseballsapka, szakadt farmer, atléta és tornacipő rejtőzik. Konditeremben izzasztja magát és tetoválásokat varrat a karjára (lábára, mellkasára…).

tt-g1

girl-tattoo

Milyen érdekes: Ciara 2007-ben arról énekelt, bárcsak fiú lehetne, hogy ugyanolyan bunkó lehessen barátjával, mint az vele. Ő is kimaradna hajnali négyig, és úgy játszana a sráccal, ahogy macska az egérrel. Talán jövőbe látott az énekesnő? A dalhoz (Like a boy) készült videóklippet mintha 2015-ben forgatták volna, de bármiféle irónia nélkül.

ciara-like-boy-2007_31uw5_1kp8z0

Nemcsak a ruha teszi az embert

Jól látszik, egy ideje már tart ez a jelenség, viszont  korántsem csak abból áll, hogy egy lány fiúruhába bújik. Az erősebbik nem viselkedését is próbálják magukra ölteni- vagy próbálkozniuk sem kell, mert alapból ilyen a természetük: harsányak, káromkodnak, a divat helyett sokkal szívesebben beszélgetnek olyan témákról, mint a szex, a számítástechnika vagy a politika, és lazán az asztal alá isszák a fiúkat.

Hogy mindenki által ismert példával éljek: Rihanna a színpadon és a vörös szőnyegen igazi dívaként tündököl, hogy aztán hazaérve gyorsan kiugorjon  az estélyiből, helyette egy bő pólót kapjon magára, s elszívjon egy füves cigit. Instagram oldalán mutatkozik meg ez az arca:  hol szétterpesztett lábakkal ülve pózol, hol pedig középső ujját mutatja a nagyvilágnak. Ugyanez elmondható Miley Cyrusról és Cara Delevigne-ről is. Ezek a hírességek tökéletesen leképezik a mai kamaszlányok viselkedését. Akik dühödten kérdezik: miért csak a fiúk kiváltsága legyen, hogy mindent megengedhetnek maguknak? Talán egyedül őket illeti meg a lázadás?

„ Elítélem a züllött viselkedést, viszont ha minden lány kedves lenne és mosolyogna, unalmas lenne a világ”-mondja Titanilla.

Rihanna-Instagram-Sexy-Photo1fck

hb

Jogos tehát a felvetés, viszont a fiúk viselkedésének átvételével csak azt érik el, hogy nem lesz semmi, ami megkülönböztesse őket tőlük. Maguk is fiúkká válnak, amivel a problémát nem oldják meg. Ráadásul attól a felbecsülhetetlen érzéstől is megfosztják magukat, milyen remek nőnek, lánynak lenni. Szoknyába bújni, illatos parfümöt fújni magukra, könnyezni egy romantikus könyv fölött, vagy éppen gyönyörködni egy kismadár énekében. S nem utolsó sorban: egy kocsmatöltelék, káromkodó lányt látva ugyan kinek jutna eszébe, hogy virággal lepje meg, vagy átengedje neki a buszon a helyét?

„ Engem taszít, ha egy lány iszik, és trágár módon beszél. Úgyhogy én (gender kérdésben konzervatív) nem üdvözlöm, ha így viselkedik egy lány vagy nő (főleg, ha nő). Igazság szerint ez már nem is fiús, vagy férfias, hanem primitív, és mint ilyen, korántsem nőies”- vélekedik Gergő.

Ezt így gondolja Zsolti is, aki szerint egy lány legyen lány. „Tapasztaltam, de nekem nem tetszik ez a viselkedés. Bár bizonyos esetekben nem árt, ha egy lány fiú módjára cselekszik, és itt nem a piálásra és a bagózásra gondolok.  Hanem arra, hogy ha kell, odacsap az asztalra, és kiáll magáért.”

Harcolni nőként is lehet

girl-power

Nemes dolog feministaként a nők jogaiért, egyenlő bánásmódukért, megfelelő oktatásukért küzdeni. Rengeteg országban a lányok nem tanulhatnak, vagy gyerekként hozzáadják őket egy vadidegenhez. Mi, európaiak el sem tudjuk képzelni, mennyi szenvedésen mennek keresztül. Ez szörnyű, és segíteni kell rajtuk. Viszont ne úgy, hogy a lányok közben átlendülnek a ló túloldalára. Elvégre a gyöngédség nem egyenlő a gyengeséggel. Meg kell találni az arany középutat. Különben a következő lépés nem a káromkodás vagy a bemutatás, hanem ékes szakáll növesztése lesz.

"Te most fiú vagy, vagy lány?"
Szoknya vagy nadrág?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók: pinterest, imgkid.com, weheartit, Instagram)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,549RajongóLike
179,305KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta