Te melyik szépségideálba tartozol?

Rovat

Megosztás

Nem csak a világ változott sokat 100 év alatt, de a női szépségideál is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a telt idomoktól kezdve eljutottunk egészen a legvékonyabb derékbőségig.

A Cut nevű amerikai cég, olyan videókat készít, amelyekben bemutatják az elmúlt 100 év szépségtípusait. Az amerikai, az iráni, és a koreai szépségideálok ábrázolása már megtörtént, de mivel hozzánk európaiakhoz talán az amerikai stílus áll a legközelebb, így most azt fogjuk kicsit jobban szemügyre venni.

1910 – Az 1900-as évek elején még az S-alkat volt a domináns a nők körében, amit a szorosra meghúzott fűzőkkel tudtak elérni. Ez a stílus a 10-es évekre már enyhült, és sokkal inkább a sport felé vették az irányt. Tehát mondhatni, hogy maga a nő, nem csak izmosabb, de „laposabb” is lett.”

A szép, hosszú hullámos fürtök, és natúr, természetes smink utat tört magának.

1920 – Megjelent egy új nőideál, a flapper. A nők jóval fiúsabban öltöztek, melleiket szoros ruhadarabokkal takargatták, derekukat pedig egyenesszabású öltözékekkel tüntették el.

Persze voltak, akik a divat ellenére megtartották nőiességüket. Ekkoriban már sokkal bátrabban használták a szemhéjtust, és a rúzst is.

1930 –   A nőiesség újra hódított. A vékony, sportos testalkat megmaradt, de a domború idomok kihangsúlyozása ismét előtérbe került.

A világos bőr volt a követendő, de később egyre népszerűbbé vált a napbarnított bőrtípus is. Az elegancia pedig már ekkor elkezdett előretörni.

1940 – A 40-es évekre kettős nőideál alakult ki. Egyrészt a háború által megedzett kemény, és széles vállú nők, másrészt pedig az elegáns női típus, akik előszeretettel alkalmazták a hajsütővasalót, hogy minél hullámosabb, és egyedibb hajkoronákat készítsenek maguknak.

1950 – A második világháború után a nőiesség ismét átvette a vezető szerepet. Az élénkvörös rúzs, és a hullámos hajtincsek újra hódítanak, akárcsak a kipárnázott keblek és a karcsú derék.

1960Béke, szeretet és boldogság jellemzi a 60-as éveket. A minél színesebb és lazább stílus nem csak a ruhatárat jellemezte, de a szépségiparban is egyre merészebben kezelték az ecseteket.

1970 – Elérkezett a természetes testalkat és a hosszú haj divatja. A nők és a férfiak közötti különbség egyre inkább elmosódni látszott.

1980 – A fitneszőrület időszaka. A minél bohémabb hajkoronák és arcsminkek meghódították a divatot.

1990 – A „tökéletes test” évtizede. Ekkor kezdtek el mindinkább megfelelni az elvárásoknak az emberek. Nem számított milyen áron, de úgy érezték, hogy mindenképpen el kell érniük a tökéletes arc, haj és test ideálját. Ez sok esetben étkezési zavarokhoz vezetett, valamint ekkor vált egyre népszerűbbé a túlzásba vitt testépítés és plasztikai műtétek is.

2000 – A vékony testalkat divatban maradt, így az életmód tanácsadások és a testmozgás is egyre fontosabb szerepet töltött be az emberek életében.

Emellett a lázadók is kiélhették magukat a rock zene világában. Divatba jött a kiegyenesített haj, valamint a koromfekete szemceruza használata is.

2010 – A szépségkirálynő-, avagy a modellideál. Természetesnek tűnő smink, hullámos, vagy kiegyenesített haj, jól öltözött divatos stílusban. Ez lenne a mai trend. A selfie fotók persze elengedhetetlenek. 🙂

Elmúlt 100 év szépségideáljai
Hozzád melyik szépségideáll áll a legközelebb?

https://www.youtube.com/watch?v=LOyVvpXRX6w

 

Fotók: youtube, 100 Years of Beauty in 1 Minute – Episode 1: USA (Nina) video

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta