Te is sírtál már szex után? Ez lehet az oka!

Rovat

Megosztás

Előfordult már veled, hogy egy abszolút kielégítő szex után a fülig érő száj és az örömmámorban való úszás helyett inkább elbőgted magad?

Megnyugtathatunk, noha furcsa lehet, hogy minden látszólagos ok nélkül elsírod magad, semmi probléma nincs veled!

De akkor, mégis miért pityeredsz el az együttlét után?

A szexuális együttlét utáni sírás – angolul postcoital dysphoria, röviden PCD – a szexuális életet élők kb. 46%-át érinti. Szuper, nagyjából minden második ember bőgött már, vagy bőgni fog szex után!

De miért?

A PCD okai meglehetősen szerteágazóak lehetnek, így minden egyes eset más és más, vagyis nem mondhatjuk azt, hogy te pontosan ugyanazért fogsz sírni az ágyban, mint mondjuk a legjobb barátod.

 

Az mindenesetre biztos, hogy egy totál természetes reakcióról van szó, amit nem másnak, mint a jó öreg idegrendszerünknek köszönhetünk.

A legvalószínűbb, hogy…

Az bizonyára nem meglepő, hogy a szexuális izgalmat a szervezet stresszként éli meg. Ha a stressz elmúlik, esetünkben az aktus befejeződik, a testünk is megnyugszik. Ilyenkor szervezetünk elkezd stresszoldó és nyugtató hormonokat termelni, melyek könnyedén kiválthatják belőlünk a sírást.

A szex utáni sírás másik lehetséges oka megint csak a hormonokra vezethető vissza. Az együttlét során szervezetünkben jelentős mennyiségű dopamin és oxitocin termelődik. Előbbinek többek között szerepe van a jutalomérzésben, azaz boldogságérzetet okoz, utóbbi pedig fájdalomcsillapító hatása mellett elősegíti a kötődés kialakulását és fenntartását.

És mindezek mellett az is a hormonok játéka, hogy örömödben és felszabadultságodban ejtesz egy-egy könnyet az aktus után.

Mikor van gond?

Egyetlen esetben kell figyelmeztető jelnek venned a szex utáni sírást! Ha ahhoz valamilyen más, negatív érzés társul vagy egy korábbi rossz élményed idéződik fel benned a testi kapcsolat hatására. Ilyenkor célszerű nem csupán a pároddal beszélni, hanem szakember tanácsát is kérni!

Minden más esetben viszont – miután biztosítottad arról a kedvesed, hogy semmi baj sincsen – engedd el magad és sírj csak nyugodtan!

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta