Te sokáig zuhanyozol?

Rovat

Megosztás

A tisztálkodáskor, mosáskor felhasznált víz nem csak arra jó, hogy lásd, hogyan folyik le a lefolyón. Mivel mindenre ivóvizet használunk, sokat  megspórolhatsz, ha összegyűjtöd és tudod, hogyan hasznosítsd,azonban ez nem minden lakásban egyszerű feladat. A zuhanyvíz 90%-át képes összegyűjteni az a magyar találmány, amely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egykori hallgatójának köszönhető.

Az emberi test működéséhez naponta nagyjából 1,5-2 liter víz szükséges, de fejenként akár 300 liter vizet is elhasználunk nap, mint nap. Ez a mennyiség óriási a rohamosan fogyó édesvíz készlethez képest, így nem árt kicsit átgondolni, mielőtt megnyitjuk a csapot, hogy valóban tiszta vízre van-e szükségünk.

Rengeteg emberi fogyasztásra alkalmas vizet elpazarolunk olyan dolgokra, ami nem feltétlenül csak ivóvízzel lenne megoldható, mint a WC öblítés vagy a padlófelmosás. Sokan nem is gondolnak arra, hogy a naponta zuhanyzásra használt fejenként 40-60 liter szappanos vizet mi mindenre tudják felhasználni, azonban van, aki megoldást is talált arra, hogy te is spórolhass a vízzel.

Így gyűjtheted össze:

A Gris (szürke) névre keresztelt találmány Alberto Vasquez egykori MOME-s hallgatónak köszönhető.

A Gris egy 4 tartályból álló szerkezet. Érdes felülete miatt zuhanyzásra is alkalmas, mert rajta állva nem csúszunk el, így a legegyszerűbb, ha a zuhanytálcát helyettesítve használjuk. A tartályokban egyenként 10 liter víz fér el, így a zuhanyzáskor kiengedett víz 90%-át képes összegyűjteni és alkalmassá tenni pl. a Wc öblítésére, felmosásra, de akár a ruhát is beáztathatjuk benne.
A tartályok nem foglalnak el sok helyet, nem kell őket beépíteni sem, így a lakást sem kell átalakítani, hogy használhasd.
tartaly
Hogyan működik?

Lezuhanyozol, a víz a tartályokba folyik, amit ezután a már említett dolgokra tudsz használni, rengeteg vizet és pénzt is megspórolva ezzel.

zuhany2

tartaly2

 

tartaly3

 

tartaly4

 

A víz mindennapi életünk elengedhetetlen feltétele, azonban nem árt tudni, hogy amit ivásra, tisztálkodásra és egyéb vizes tevékenységekre használunk, az igencsak kis részét képezi a nagy kékségnek a földgömbön.

Fotó: igendesign.co

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,905RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta