Téged megdicsérnek a szüleid?

Rovat

Megosztás

Fontos, hogy érezzétek, van, amit jól csináltok! A szülőktől kapott dicséret sokszor olyan, mint egy finom csokoládé, örömet okoz! Viszont, ahogy a legtöbb dolognak, ennek is két oldala van!

A dicséret célja a pozitív megerősítés, visszajelzés lenne a számotokra, mert, fontos tudnotok, hogy jó irányba tartotok! Nem mellesleg, a személyiségfejlődést is segíti. De, előfordul, hogy nem tudjátok, éppen miért dicsérnek meg, vagy miért nem?! Erre keressük a válaszokat!

Miért nem kapok dicséretet?

A szüleitek, higgyétek el, büszkék rátok, még akkor is, ha nem mondogatják ezt folyton! A dicséretet nem lehetne úgy értékelni, ha mindennapos lenne, akkor elveszítené az értelmét. Ezért ne is várjátok ezt el tőlük! Ti mondjátok nekik naponta, hogy jó, hogy kimostál, főztél, segítettél tanulni? Ugye, hogy nem!

Van, hogy olyan dologért/dolgokért várnátok dicséretet, amiért egyáltalán nem jár! Ez nem baj, sőt, a személyiségfejlődés része, hogy megtanuljátok elkülöníteni a jót a rossztól. Erre megtanítanak a szüleitek, ezért, ne bánkódjatok ilyen esetben, inkább kérdezzetek rá, miért nem jár dicséret?

Előfordul az is, hogy a szüleitek fáradtak és elfoglaltak, még akkor is, ha nehezen tudjátok elképzelni, miben fáradnak el? Hiszen nem járnak suliba! Bár szeretnétek dicséretet kapni, elmarad a kellő időben, pedig mindent jól csináltatok. Ne sértődjetek meg ilyenkor, menjetek oda hozzájuk, és mondjátok el nekik, mit éreztek. A dicséretet kérni is lehet!

Miért kapok dicséretet?

Van, hogy nem elég pontos, ahogy a szüleitek kifejezik magukat, és ez Titeket is bizonytalanná tesz. Amikor azt mondják, hogy Milyen ügyes vagy! – és nem teszik hozzá, hogy miért, akkor kérdezz rá nyugodtan! Így, tudni fogod azt, miért jár a dicséret, miért, vagy milyen viselkedéssel kapcsolatosan bátorítanak.

Ennek ellenpéldája, amikor valójában kritikát kapsz, nem pedig dicséretet! Amikor a szüleid azt mondják Szépen megtanultad a verset! Máskor miért nem megy? – nyugodtan megmondhatod, hogy elég, ha most csak dicsérnek, és majd legközelebb igyekezni fogsz, hogy ugyanezt a hatást érd el náluk.

A legalapvetőbb, ha egyértelmű a dicséret, és érted is miért kapod, Szépen kitakarítottad a szobádat! – ezzel kapcsolatban, nincs bizonytalanság.

Ne feledjétek DICSÉRETET ADNI ÉS KAPNI JÓ!

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,167RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta