A tehetségkutatók árnyoldalai

Rovat

Megosztás

Mi a színpadon csak a csillogást és a lehetőséget látjuk, hogy bárkiből sztár lehet. Előtörni a semmiből, válni valakivé, igazán erős mozgatóerővel rendelkezik. De mi az, amiről nem szoktak beszélni? Mi az, amit nem mutatnak be?

162bc945b87a4a09bc5c_720x540_cropromiar-niestandardowy

Bekapcsolod a TV-t és minden héten követed kedvenceidet. A semmiből érkezve hirtelen milliók követik mindennapjait. Ők azok az emberek, akik különlegesnek számítanak. Vagy annyira mégsem olyan különlegesek?

Hall of fame logo

Már az elején egy dologgal tisztában kell lenni. Minden tehetségkutató nem arról szól, hogy megtaláljuk a sötét szoba árnyékában rejtőző tehetséges embereket, hanem magáról a pénzről. Ugyanis ezért jönnek létre. El kell adni valamit, amiből aztán profitálhatnak. Innen építkezik az egész.

maxresdefault

Vegyük sorra a szereplőket. Általában olyan embereket választanak, akik érdekesek. Más szóval eladhatóak. Minél inkább kirívóak, annál nagyobb lesz a nézettség. Minél nagyobb a nézettség, annál több pénzt lehet kérni a reklámokért. Ez így működik.

De térjünk vissza a szereplőkhöz. Nem túlzás kijelenteni, hogy a tehetségkutatókba NEM a tehetséges emberek kerülnek be. Hiába van valakinek eszméletlen jó hangja, önmagában ezzel nem fog bekerülni. Mindig az újdonság a lényeg.

ce6b1b89e462b627ef1a_720x540_cropromiar-niestandardowy

Egy barátom szintén próbálkozott bekerülni egy ilyen műsorba. Volt tehetsége az énekléshez, hiszen a főiskolán zenét, azon belül is éneket tanult. Nagyon jó hangja van, mégsem került be. Hogy miért? Mert nem eladható. Azóta persze énekes lett belőle. Saját erőből, nem TV-s szerepléstől.

fame-7

A TV-s szerepléssel egy baj van: nincs értéke. Hiába szerepelsz egy műsorban, hiába jutsz el döntős helyig egy énekes tehetségkutatóban, ettől nem válsz énekessé. Ez csak átverés.

Ez különösképpen igaz a kereskedelmi csatornák álláspontjára.

600x1000_fitbox-star_of_fame_in_a_frame_cMa még valakit sztárolnak, holnap pedig mehet a süllyesztőbe. Egy-két emberből lehet valami később, de a többség ugyanúgy eltűnik. Hogy miért? Mert valójában nincs különösebb tehetségük, csak van egy jellemük, amit egy bizonyos ideig ki lehet húzni. Ha unalmassá válik, akkor vége.

A tehetségkutatók után mindenki folytatja az életét onnan, ahonnan elkezdte. Kezdetben talán lesz pár fellépés, de egyre ritkulnak, végül pedig senki nem keresi őket. A nagy reményekkel kezdődött álmokat felváltja a valóság. Mégpedig, hogy kihasználták őket. Mindenkiről elmondják, hogy hatalmas énekes lesz, de ez nem igaz.

00000505

Ez a hozzáállás főleg a fiatalokra van káros hatással. Egy csalódást nehéz feldolgozni, és még nehezebb utána visszatérni a szokványos életbe. Ha a sztárokat megkérdezzük, hogy számukra mit jelent egy tehetségkutató, kivétel nélkül mindenki fényezni fogja őket. Senkit nem fogsz hallani, hogy lehúzná, vagy elmondaná, hogy mi zajlik a színfalak mögött. Pedig a valóság azt mutatja, hogy nem az számít mennyire tehetséges vagy, hanem az, hogy mennyi pénzt tudnak belőled csinálni.

 

A tehetségkutatók árnyoldalai
Figyelemmel kíséred a tehetségkutatókat?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,165RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta