Tény | Nem szabad a szünetben leckét írni!

Rovat

Megosztás

A tanároknak, szülőknek és az iskolapszichológusoknak is van véleménye erről! Ahogyan Nektek is! Biztosan nem egyszer tettétek már fel kérdést, miért kell szünetben is leckét írni? Nézzük a tényeket arról, hogy miért is nem szabad – a szó szoros értelemben – tanulni a szünetben!  

A szünet szó, már magában hordozza jelentését, vagyis arra való, hogy szüneteljen a tanulás és átadja helyét a pihenésnek, a játéknak, a barátokkal és a családdal töltött időnek!

A tanév során sok, rengeteg tananyagot kell elsajátítanotok, amihez házi feladat is társul! Az őszi, téli, és tavaszi szünet a maguk nagyjából egy hetével – körülbelül tíz napjával – a kikapcsolódás ideje kellene, hogy legyen! Ebben egyetértenek az iskolapszichológusok is.

Miért kaptok leckét a szünetre?

A tanárok úgy gondolják, hogy a szünidő alatt a diákok elfelejtik, amit addig tanultak. Ezért, hogy szinten tartsák a tudásukat, házi feladatot adnak, kötelező olvasmány, esszé, gyakorló feladatok formájában! Az iskolapszichológusok viszont állítják, hogy nem tesz jót a diákoknak, ha nem pihenhetik ki magukat!

Tény, hogy a szünetben pihenni kell! Azért, hogy feltöltődve ülhessetek vissza az iskolapadba. A pihenés elengedhetetlen ahhoz, hogy végig bírjátok a tanévet, annak tanulnivalóival! 

A szülők véleménye megoszlik ebben a kérdésben. Sokan egyetértenek a tanárokkal abban, hogy fontos, hogy szinten tartsátok a tudásotokat, ami megkívánja, hogy szünetben is írjatok leckét; mások meg az iskolapszichológusok véleményét követve, elnézik azt, hogy nem csináljátok meg a kiadott feladatokat.

Mit tehettek Ti? 

Bár Titeket érint a kérdés, sajnos, Nektek van ebbe a legkevesebb beleszólásotok. Annyit azért megtehettek, hogy elmondjátok a szüleiteknek, hogy a szünidő a pihenés ideje és nem kell attól tartaniuk, hogy nem fogtok emlékezni a már megtanultakra!

Bizonyított tény, hogy a napközben megszerzett tudást, az aznap tanultakat az agyunk éjszaka, alvás közben raktározza el. Így, ha már megtanultatok valamit, nem kell attól tartanotok, hogy elvész, csupán mélyebbre kerül, és a szünetet követően is elő tudjátok majd hívni az agyatokból! 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta