TESZT: felismered Balassi Bálint verseit?

Rovat

Megosztás

Balassi Bálint a magyar reneszánsz második korszakának kiemelkedő alakja. A magyar nyelvű költészet első jelentős szerzője, a magyar irodalom első klasszikusa. Balassit a magyar szerelmi költészet megteremtőjeként is tisztelhetjük, de vallásos lírája és katonaversei is kiemelkedő alkotások.

Műveiben – melyeken főleg az itáliai reneszánsz, s azon belül is elsősorban Petrarca hatásait fedezhetjük fel – érzékelhető a reneszánsz ember öntudata, szerelmi lírájában pedig a lovagi költészet vonásait is felfedezhetjük. Míg ciklusokba szedett szerelmes verseiben az imádott nőt dicsőíti, vallásos művei központjában a hit utáni vágy, az egyház megtagadása, saját bűnösségének bizonygatása, az üdvözülésben való kételkedés áll.

Ady előtt Balassit tartjuk a magyar irodalom legnagyobb vallásos költőjének.

 

Bár Balassinak a szó szoros értelmében csupán egyetlen katona verse van, ez pedig az Egy katonaének, mégis számtalan művében megelevenedik a hazaszeretet, a nemzeti öntudat gondolata. A költő nem csak tartalmilag, de formailag is maradandót alkotott: neki köszönhetjük a Balassi-strófát is.

Most Balassi Bálinttól hoztunk nektek néhány ismert és kevésbé ismert versrészletet.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,630RajongóLike
179,429KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta