TESZT: felismered Csokonai verseit?

Rovat

Megosztás

Csokonai Vitéz Mihály irodalmunk egyik első, igazán jeles képviselője. A debreceni születésű költő egy meglehetősen impulzív időszakban bontakoztathatta ki tehetségét: a felvilágosodás kora Angliából, Franciaországon át kicsit ugyan késve jutott el Magyarországra, de jelentősége mit sem változott; minden művészeti ágban otthagyta kéznyomát.

A korszak irodalmi élete nagyon színes, mozgalmas volt. Rengeteg író, költő tevékenykedett, tudós társaságok alakultak, s számos folyóirat is született. Megjelent a klasszicizmus, a rokokó, tudományos vitákat indítottak, tudós levelezések kezdődtek. Ilyen rendkívül gazdag irodalmi és kulturális élet közepette alkotott Csokonai. A vidám természetű poéta karakterének megfelelni akaró költő rövid, ám annál jelentősebb életútja során számos műfajban alkotott és valamennyi stílusirányzatot is a magáénak érzett.

Több nyelven beszélt, valódi poeta doctus volt.

Mindezek ellenére legismertebb alkotásai mégis a szerelemről szólnak. Egy olyan szerelemről, melyet a versekben csak Lillának becézett, Vajda Julianna ihletet. De nem csupán a kettejük tragikus kapcsolatáról szőtt versek figyelemreméltók: népies bordalai, ódái és elégiái is igazi remekművek.

Csokonai legszebb verseiből mutatunk nektek most nyolc idézetet. Kitaláljátok melyik részlet, melyik műből való?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta