Ezt nézed:  / Hírek / Suli / TESZT: felismered Csokonai verseit?

TESZT: felismered Csokonai verseit?

Csokonai Vitéz Mihály irodalmunk egyik első, igazán jeles képviselője. A debreceni születésű költő egy meglehetősen impulzív időszakban bontakoztathatta ki tehetségét: a felvilágosodás kora Angliából, Franciaországon át kicsit ugyan késve jutott el Magyarországra, de jelentősége mit sem változott; minden művészeti ágban otthagyta kéznyomát.

A korszak irodalmi élete nagyon színes, mozgalmas volt. Rengeteg író, költő tevékenykedett, tudós társaságok alakultak, s számos folyóirat is született. Megjelent a klasszicizmus, a rokokó, tudományos vitákat indítottak, tudós levelezések kezdődtek. Ilyen rendkívül gazdag irodalmi és kulturális élet közepette alkotott Csokonai. A vidám természetű poéta karakterének megfelelni akaró költő rövid, ám annál jelentősebb életútja során számos műfajban alkotott és valamennyi stílusirányzatot is a magáénak érzett.

Több nyelven beszélt, valódi poeta doctus volt.

Mindezek ellenére legismertebb alkotásai mégis a szerelemről szólnak. Egy olyan szerelemről, melyet a versekben csak Lillának becézett, Vajda Julianna ihletet. De nem csupán a kettejük tragikus kapcsolatáról szőtt versek figyelemreméltók: népies bordalai, ódái és elégiái is igazi remekművek.

Csokonai legszebb verseiből mutatunk nektek most nyolc idézetet. Kitaláljátok melyik részlet, melyik műből való?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share