Teszt: mi leszel, ha nagy leszel?

Rovat

Megosztás

Találd meg a neked való szakmát!

A kamaszok zöme egyáltalán nem tudja, mivel szeretne foglalkozni a jövőben. Ez rendjén is van, viszont általános iskola után tovább kell tanulni, és olyan intézményt választani, ami megadja azt a végzettséget, amit később kamatoztatni tud. A választáshoz nyújtanak segítséget az alábbi tesztek.

Kilencvenkilenc kattintás

A Pályanet.hu oldal öszesen 20 kérdést szegez neked, hogy jobban megismerd magad. Igazság szerint ez a húsz kérdés ugyanaz (Melyik feladatot választod?), a válaszok azonban különbözőek. Kiválaszthatod például, hogy tanácsot adnál, szabad téren dolgoznál, kihasználnád jó kommunikációs képességeidet,  versenyeznél, vagy épp a természeti erők ellen vennéd fel a harcot. Nekem ezt javasolta az oldal a teszt kitöltése után:

teszt

A Nemzeti Pályaorientációs Portálon (http://eletpalya.munka.hu/kerdoivek) ennél jóval több (39) kérdőív várja a bizonytalan kamaszokat, de z álláskeresőket is. Ha esetleg faktválasztásra kerül sor a közeljövőben, kiderítheted, melyik tantárgy áll legközelebb hozzád, milyen az érdeklőséi köröd. Összesen 73 kérdésnél kell megjelölni egy skálán, milyen szívesen tanulod az adott tantárgyat. Az Érdeklődési irányok név alatt pedig 99 hasonló állítást találsz, ami ismét bizonyítja: a kérdőívek alaposak, így pontosabb, megalapozottabb választ tudnak adni a benned felvetődő kérdésekre.

lead_large

Te magad tudod legjobban

Jó ötlet kitölteni a felsorolt teszteket, de hogy milyen pálya is illik hozzád, azt neked kell legjobban tudni. A Brazenblog nevű portál azt írja, magad tegyél fel öt kérdést saját magadnak. Mégpedig a következőket:

  1. Miben vagy jó, s mit csinálsz szívesen?
  2. Milyen életmódot akarsz?
  3. Mi a legmegfelelőbb környezet számodra?
  4. Hol szeretnél élni?
  5. Mi motivál?

Az első kérdés nem szorul magyarázatra; valószínűleg te is sokszor megkaptad már. Ha mindig magabiztosan vágtad rá: “Videójátékozni!” , akkor viszont még gondolkodnod kell. A hobbi ugyanis nem egyenlő a munkával- de ha elég ügyes vagy, akár össze is hozhatod a kettőt. Ami az életmódot illeti: vannak, akiknek lételeme a pörgés, és imádják a változatosságot, míg mások attól is rosszul lesznek, ha valaki odébb teszi az asztalon fekvő füzetüket. Nyilvánvalóan utóbbiak szívesebben dolgoznának egy irodában vagy a csöndes vidéken, míg előbbiek nem szeretnék a monoton munkát, és a nyüzsgő nagyvárosba húzná a szívük.

met f

A megfelelő környezet is függ személyiségedtől. Példával élve: Befelé forduló vagy? Bizonyára élveznéd, ha otthonod biztonságában írhatnál cikkeket vagy faraghatnál szobrot. Imádsz a társaság középpontjában lenni? Mit szólnál a színészethez?

Az, hogy hol szeretnél élni, a továbbtanulás szempontjából elengedhetetlen tényező. Ugyanis több olyan szervezet, akadémia  is működik, mellyel kiutazhatsz álmaid országába. Az amerikai álomról bővebben itt olvashatsz.

Nos, előtted milyen jövő áll?

Fotók: weheartit

Teszteld magad!
Kitöltötted a teszteket?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,227RajongóLike
178,206KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta