Tévhitek a menstruációról

Rovat

Megosztás

Manapság a menstruáció még mindig tabunak számít, nem szívesen beszélünk róla még a legjobb barátnőnknek sem.

Pedig az ember lányában ezernyi kérdés merül fel a menzesszel kapcsolatosan, melyekre aztán idővel – többnyire saját tapasztalat által – választ kap. Máskor persze maradnak a meg nem válaszolt és fel nem tett kérdések, amelyek bizony alaptalan féligazságokat és buta tévhiteket szülnek.

Most elhoztuk nektek a leggyakrabban felmerülő, s a legstabilabban helytálló tévhiteket a menstruációval kapcsolatosan.

1. tévhit: Menzesz alatt tilos a szex!

Ha te nem érzed magadat kellemetlenül és a párodat sem zavarja, akkor semmi akadálya nincsen annak, hogy ezeken a napokon is egymáséi legyetek. Mindössze fokozottabban kell ügyelnetek a higiéniára, hiszen a menstruáció ideje alatt nagyobb a fertőzés kockázata!

Fotó: gossipy.com

2. tévhit: Ha megvan, akkor nem eshetek teherbe!

A ciklusod során elméletileg bármikor teherbe tudsz esni, így a menzeszed alatt is, ugyanis előfordulhat, hogy már a menstruációd alatt megérik a következő petesejt. Erre persze kevés az esély, de nagyon fontos, hogy ha úgy döntötök, hogy a menstruációd alatt is szexeltek a pároddal, akkor mindenképpen védekezzetek!

Fotó: verywellfamily.com

3. tévhit: A PMS csak hiszti!

Mondják ezt a pasik, meg azok a szerencsés lányok, akik sosem szenvednek a menstruációkor vagy az azt megelőző napokon. Ma már tudományos tény, hogy a PMS, azaz a premenstruációs szindróma  egy létező tünetegyüttes, amely például közérzetromlást, fáradékonyságot, puffadást, szédülést, fejfájást vagy émelygést is okoz.

fotó: mujermagnetica.com

4. tévhit: Menstruáció alatt tilos sportolni!

Noha sokan vagyunk, akik még a takaró alól sem szívesen bújunk ki a nehéz napokon, de ez nem azt jelenti, hogy nem szabad sportolni. Ha nem esik nehezedre, mozogj a menstruációd napjain is, maximum könnyíts az edzésterveden. A testmozgás egyébként is segíthet az alhasi görgcsök enyhítésében. Érdemes kipróbálni.

Fotó: freepik.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,157RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta