Ti írtátok – A zene mint segítség: Hogyan használjuk?

Rovat

Megosztás

Egy internetes bloggertől, Szonideától kaptuk a következő cikket:

Ki nem látna minden reggel bedugott fülhallgatóval sétáló járókelőket, vagy tenné éppen ezt maga is? Egy kedvenc számunk tökéletes indítása lehet a napnak, felderít és oldja a stresszt. Fontos észben tartani azonban, hogy a hangok ugyanolyan napi rutinjai az életünknek mint pl. az evés vagy az alvás, épp ezért tudatosan kell hozzáállni a zeneválasztáshoz. Ez a cikk a zene pozitív hatásairól, és azok kiaknázási lehetőségeiről szól, melyeket neked is érdemes megismerned a kiegyensúlyozottabb hétköznapok reményében. 

Fotó: Blog.interpals.net
Fotó: Blog.interpals.net

 

A hallásról – Mi a zene küldetése?
A fülünk az egyik legjelentősebb érzékszervünk, ám a szemmel ellentétben nem ,,kapcsolhatjuk ki”, egész nap érzékeli a hangokat, zajokat és zenét. A fül viszont nem az agy racionális részére közvetíti az információt, hanem közvetlenül az érzelmeinkhez juttatja el azt, erősen befolyásolva a kedélyállapotunkat. Ez lehet jó is (pl. nyugtató zene), de kifejezetten hátrányos is (pl. a reklámok vásárlásra ösztönző aláfestései).

A hangok nagy kihatását az emberre már igen korán észrevették, az ősemberek is azért játszottak el rítusos táncokat, mert a zenében ráleltek valamilyen békére, biztonságérzetre, ezáltal misztikumot, valami feljebbvaló dolog létezését érezhették. Szóval lényegében a zene ,,feladata” az, hogy megtaláljunk általa valamilyen harmóniát. Ehhez fűződnek azok a tudományosan bizonyított tapasztalatok, melyek szerint a melódiák a szívre és a memóriára is ösztönzőleg hatnak, csökkentik a fájdalmat.

Hallgassunk zenét tudatosan!

Az elmúlt 100 évben sok olyan zene jelent meg, ami nem éppen az előbb leírt célt szolgálja, hanem inkább az élvezetet tűzi ki elérendőként. Sajnos az ilyen muzsikáknak nem mindig van pozitív hatása, sőt, néha még árthatnak is… Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy egy modern sláger sem érdemes hallgatásra, csak azt próbálom kifejezni, hogy mindig olyan zenét válasszunk, ami önmagunk legbelső rétegeibe kalauzol el, a lelkünk felé fordít minket. Ezentúl fontos még a figyelem is, mert ha csak kibámulunk a fejünkből és egyfajta alapzajként megy valami a fülesben, a zene nem fog pozitív hatást kifejteni ránk.

Ha relaxálni, lelazulni akarunk a klasszikus zenék tudnak leginkább segíteni. Tanulás, munka közben szintén bizonyított, hogy Mozart művei serkentik a legjobban az agyat, de akármit is választunk, ne legyen dalszöveg a számban, mert az elvonja a figyelmet. Esetleg hallgathatunk valami felpörgetőt is mielőtt leülnénk az asztalhoz, mert ha hagyjuk az agyunkat ráhangolódni a munkára, az eszünk jobban vág majd…
Azt viszont tartsuk észben, hogy mindenki a saját szájíze szerint válogat zenét, és nem kell magunkra erőltetnünk a klasszikust, mert egyesek szerint attól jobban teljesítünk majd. Minden egyes dal más-más hatással van az emberekre, a tapasztalattól, élményektől függően, szóval fontos, hogy ne korlátozzuk magunkat, mert úgy nehezebben találhatjuk meg a zene nyújtotta harmóniát!

Egy édes-keserű szám, ami lelki támaszt jelent, ha mélyponton vagy, de minden más helyzetben is használható:

https://www.youtube.com/watch?v=1wTEylWQfcM

 

Ha neked is van érdekes történeted, vagy cikked, akkor küldd el nekünk a tiirtatok@kozepsuli.hu-ra!

Zenehallgatás
Te mennyire válogatod meg azt, hogy milyen zenét hallgatsz?

Borítókép: Napi1ingyenapp.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta