Tinder: szex- vagy társkereső?

Rovat

Megosztás

Randi? Hülye vagy?! 3 menet egy nap!

A 2012 óta működő Tinder alkalmazás egyre elterjedtebben van jelen kis hazánkban is, így talán nem nagyon kell bemutatni. Azoknak, akik nem ismernék az alkalmazást: a koncepció igen egyszerű, random módon feldob nekünk ismerkedni vágyó, 100 mérföldön belül található fiúkat vagy lányokat (a nem beállítása egyébként opcionális, ismerkedhetünk akár fiúkkal és lányokkal is egyszerre). Pár kép alapján eldöntjük, tetszik-e az illető, nyomunk egy lájkot, és ha kölcsönös a szimpátia, létrejön az úgynevezett „match”, ezután pedig indulhat a beszélgetés. Tehát 2 lájk = 1 match, és mehet a menet! Gyakran a szó szoros értelemben.

A Tindert a melegeknek szóló Grindr alkalmazás előzte meg, aminek célja a szexuális partner találása volt. A megkérdezettek szerint a Tinder ugyanebben a szellemiségben működik. Akinek pedig erre van igénye, annak ez a legmegfelelőbb ismerkedési mód. Egyszerű, gyors, és a rövid ismerkedés után jöhet az instant kielégülés, a kellemetlen körök lefutása nélkül. Nem hangzik túl biztonságosnak, akadt azonban olyan is, aki szerint, pont hogy megbízhatóbb is a rendszer, más társkereső oldalakhoz képest. Az okostelefon megléte feltétel az alkalmazás használatához. “Ez pedig már eleve azt sugallja, hogy a kiszemelt illető egy bizonyos szint fölött van” – véli Gergő (25).

Felszínes? Talán.  Külső alapján, pár kép alapján döntünk. Dia (23) párhuzamot vont a Tinder és a való élet felszínes ismerkedési és szexuális szokásai közt, mondván, hogy

a Tinderen és az életben is ugyanolyan egyszerűen cseréled a partnereket. Nincs küzdés, egy kattintással válogathatsz ezerből, ha egy nem jön össze, jön helyette másik, sokat nem veszíthetsz.

 

A visszautasítás lehetőségének csökkentése mellett hátrány lehet, hogy azt a kockázatot vállalom cserébe, hogy a kiszemelt egyed élőben talán nem olyan, mint amit a képek sugalltak. Nagy reményeket azonban ne fűzzön hozzá senki, aki ilyen oldalon regisztrál, mert kevesebb a párt, mint a numerát kereső felhasználó.

A többi társkeresőhöz képest a Tinder inkább szórakozás és játék, mint valódi kapcsolatkeresés, viszont pont ebben rejlik az előnye is.

Amíg az eddigi társkeresőknek az volt a célja, hogy az ember párt találjon, a Tinder már inkább egyszeri alkalomra keres szexuális partnert. Legtöbben csak egy kis flörtölésre, esetleg randira vágynak, valamint egy gyors menet egyszerű elérésére. Megtudtam például, hogy a 12-16 évesek például főként erre mennek rá. Randi? Hülye vagy?! Három menet egy nap! – mondta a 13 éves Vera. Ez mondjuk egy kicsit azért ijesztő…

A legelső élményem a Tinder-rel az volt, amikor egy férfi a buszon előttem halál unottan nyomkodta a telefonját, nők fotóit dobálva jobbra-balra, és döntötte el 1-2 kép alapján, hogy ki érdemes a lájkra. Aki pedig nem ment át a szűrőn, az egy kattintással ment a kukába.  Így hát éppen csak pár kép áll rendelkezésre egy jó profil kialakításához, hogy felkeltsd az érdeklődést, onnantól pedig magadra vagy hagyva, és a beszélgetés az, amit jól kell csinálni. Nincs Facebook ismeretség, kommentek, semmi, ami segítsen.“De igazából, ha belegondolunk, nem történik ez nagyon máshogy a való életben sem.  A legelső úgyis a külső, és itt is meghal a dolog, ha a beszélgetésnél kiderül, hogy nem oké a másik. Itt legalább tiszták a szándékok, aki pedig csak alkalmi partnert keres, hát mi mást nézzen, mint a külsőt?” – vélekedik a 23 éves Dia.

Én is unalmamban ismerkedtem meg az alkalmazással közelebbről. Nagyjából napi 5-6 lájk jött, és a legtöbb fiú nem ütötte meg a 18-as korhatárt, vagy már bőven túl volt a 30-on is. A beszélgetések is hasonlóan rövidre lettek vágva, néhány szűkszavú „szia-szia” jellegű mondat után.

Mivel a kapcsolatom a Tinderrel rövid életű volt, releváns saját tapasztalat híján inkább elmesélnék pár beszámolót ismerősöktől.

A Tinder habár úgy tűnik, hogy a szexre játszik leginkább, akad ám azért néhány ellenpélda is.

Alexa (22) először a saját élményével kezdi:

Én szoktam nyomni, de még semmi nem jött össze róla egy dugáson kívül. Annyi volt, hogy a srác szakított a csajával, összeakadtunk a Tinderen, aztán sokat dumáltunk meg jól elökörködtünk. Feljött hozzám bulizni Pestre, ittunk meg jól elvoltunk, aztán ennyi. Nem akartam én se többet a dologból meg ő se szerintem, vagyis ő még írt utána többször, de nem reagáltam nagyon lelkesen. Szerintem a Tinder olyan dolog, hogy ki lehet fogni helyes fiúkat, jó beszélgetéseket, akár össze is lehet jönni általa, ha annyira működik a két ember. De szerintem ez nagyon ritka, mivel aki jól néz ki annak elég sok match-e van és miért érné be eggyel amikor minden nap, sőt óránként feljönnek az új arcok akik közül választhat. Kicsit egy ilyen önbizalom növelő dolog. Jól esik ha összematchelsz egy szimpatikus illetővel, de ennyi, nagyrészük amúgy nem is ír.

 

Aztán kiderül, hogy ismer olyat is, aki viszont boldogságra lelt a Tinderen.

Egy barátnőm például ott jött össze a pasijával, és együtt vannak azóta is. Sokat dumáltak, találkoztak, első este szex, aztán járás, és tök boldogok.

 

A Tinder-közösség lávsztorijait gyarapítja egy másik, szinte filmbe illő, már-már sorsszerű találkozás is, ami az alkalmazás nélkül nem jöhetett volna létre. A történet a következő:

Van a baráti társaságban egy pár, akik Tinderen ismerkedtek meg, harmincas évek vége a csaj, a pasi negyvenes. Na de várjál, nem akárhogy. Ugye a Tinder a körülötted levő 5 mérföldes rádiuszt pásztázza. A csaj Angliában élt, a pasi Svájcban. De a csaj épp a Francia Alpokban volt egy esküvőn, közel a svájci határhoz, ahol a pasi lakott épp. A lány bekapcsolta 5 percre a 3G-t, hogy elolvassa az üzeneteit, ekkor online lett Tinderen is, és ennyi idő alatt a srác pont meglátta a profilját és így megismerkedtek. Másfél éve vannak együtt. A Tinder végzetre gyakorolt hatása… – meséli Zsófi (24).

 

Emellett persze Zsófi is beszámol negatív tapasztalatokról, a barátnője sztorija például szintén egy filmbeillő, ámde annál kevésbé romantikus véget érő lamúr története:

De van ellenpélda is…. A másik barátnőm, aki viszont csak olyanokba botlott, akik arra utaznak. A karma vagy vak szerencsétlenség, ki tudja, megismert egy harmincas, jó kiállású és szintén karrierrel rendelkező franciát, nevezzük Jean-nak. Élték a bohémek szabad életét, esténként motorra pattantak és keresték a közös nyelvet, mely javarészt a francia volt. A fiú nem hazudtolta meg magát és anyanyelvének kiváló művelője volt. Majd harmadnap, ahogy az a mesékben nem szokott lenni, miután elérte célját és megkapta a lányt, motorra pattant és eltűnt a messzi távolban csak az emlékek és érzések kavargó örvényét hagyva maga után.

 

Zsófi úgy gondolja, ha nyíltan felvállaljuk, hogy ez egy szexpartner kereső, akkor miért nincs életkorhoz kötve a használata? Mivel nincs, egyáltalán nem szükséges a megbélyegzése és rendeltetésszerű használata javasolt. De ezt mindenki döntse el maga. Partner pedig úgyis lesz mindenhez.

Ezt olvastad már? Átalakultak a randizási szokások a vírus miatt

Szex- vagy társkereső?
Te mire használod a Tindert?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta