Ezt nézed:  / Pszicho, szex / A tinik jobban tanulnak, mint a felnőttek

A tinik jobban tanulnak, mint a felnőttek

A tiniket gyakran festik le úgy, hogy ők azok, akik folyamatos izgalmakat keresnek, és nem is igazán foglalkoznak a jövővel, és fejben rosszabbak, mint a felnőttek. Kutatók viszont azt mondják: a fiatalok agya bizony memóriában, tanulásban jobban teljesít.

Egy tanulmányból kiderül, hogy a tinik agya jobban teljesít bizonyos feladatoknál, és nagyobb aktivitást mutat, mint a felnőtteké. A kutatók szerint ennek a kulcsa a hippokampuszban keresendő, ami nem egy víziló iskola, hanem az agy egyik része. Az eredmény állítólag kiválóan rávilágít arra, hogyan is kéne tanítani a tizenéveseket. A Harvard, a Columbia és a kaliforniai egyetem diákjai közösen vizsgálták a serdülők agyát. Arra voltak kíváncsiak, hogy mi irányítja a fiatalok és idősek esetében a tanulmányi eredményeket, illetve melyik korosztály hasznosítja többet korábbi tapasztalatait?

A kísérletben összesen 41 tizenéves vett részt (13-17 évesek), és 31 felnőtt (20-30 évesek). Egy képes játékot kellett játszaniuk, közben MRI-vel vizsgálták az agyi tevékenységet. A tizenévesek esetében kiderült, hogy ők sokkal többször adnak helyes választ, és a memóriájuk is jobb. Ez azt jelenti tehát, hogy a tinik sokkal több esetben tanulnak a tapasztalatokból: gyorsabban és hatékonyabban ismerik fel a helyzeteket korábbi tapasztalatuk alapján. Ez pedig felkészíti őket arra, hogy önálló felnőttek legyenek. Idősebb korban elvileg ez már nehezebben megy.

_84052766_graphic

Mi a hippokampusz?

A hippokampusz az előagy (nagyagy) egy része, az emberben a halántéklebeny csúcsában, a hatrétegű agykéreg alatt található képlet. Ötrétegű kéregből épül fel. Gyakran nevezik az agy memóriaközpontjának, ami az emlékeket tárolja és rendezi, és itt működik a navigálási képessége is. A dolog érdekessége, hogy korábban nem tudták, hogy a hippokampusznak köze lenne a tanuláshoz – mondta a tanulmány írója. Juliet Davidow pszichológus, a Harvard Egyetemen kutatója szerint mindez megváltoztathatja, hogy hogyan tanítsák a jövőben a tizenéveseket.

„A mindennapi életben ők olyan módon figyelik a világot, ami különbözik attól, ahogyan a felnőttek teszik azt.”

A kutatók most tovább vizsgálják a fiatalok agyát, hogy többet megtudjanak a tanulási folyamatokról – írja a BBC.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share