Tippek: Így tanulj hatékonyabban!

Rovat

Megosztás

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nekem nem igazán mutatták meg, hogy hogyan is kéne azt a rengeteg anyagot megtanulnom, amit a suliban kérnek és amik az idő elteltével egyre csak több lesz. Gimiben még csak pár oldal, érettségire rövidebb könyvek, egyetemen aztán meg több száz oldal is lehet, amit elvileg tudnunk kéne. De hogy is lehet hatékonyabban tanulni? Ezek a tippek tuti segíteni fognak. 

1. Mi a te stílusod?

Lehet, hogy amíg másnak úgy marad meg a legjobban a fejében a tananyag, ha folyamatosan jegyzetel, mindent újra és újra leír, lehet, hogy neked hallás után maradnak meg a legjobban a dolgok. Próbáld ki, milyen, ha a telefonodba hangjegyzetbe felmondod az anyagot, és azt hallgatod utazás közben zene helyett, lehet, hogy sokkal jobban beválik, mint ha csak órákon át újra átolvasnád a jegyzeteidet.

2. Ne zavard meg magad!

Tanulás közben engem mindig megzavar valami, pláne ha otthon vagyok, ezért lehet, hogy sokkal jobban menne a tanulás, ha nem otthon lennél, hanem mondjuk kimennél a szabadba, vagy egy könyvtárba. A telefonodat pedig rakd el a közeledből, mert tuti, hogy sokszor lesnél oda, pláne, ha jön valami értesítés, és így persze, hogy gyorsan elveszík a koncentrációd.

3. Gumicukor vagy csoki?

Jutalmazd magad! Ha könyvből tanulsz, rakj a fejezetek különböző pontjaihoz egy-egy csokit vagy gumicukrot! Így motiváltabb leszel, hogy eljuss az adott ponthoz az anyagban, mert akkor megkapod a jutalmadat. Lehet furcsán hangzik, de mókásabb és gyorsabban is megy a tanulás.

4. Oszd be a tanulós napodat!

Ha nagyon sok tanulnivalód van és azt tervezed, hogy egész nap tanulni fogsz, írd le előre, hogy mikor melyit tárgyra fogsz tanulni, mikor ebédelsz, mikor tartasz szünetet. Így sokkal jobban tudod tartani magad a tervhez és hamarabb végezhetsz és több szabadidőd lehet tanulás után. Mindenképpen tarts több szünetet, engedd, hogy az agyad is egy kicsit pihenjen, menj, sétálj egy kört a ház körül, vagy egyél egy kis csokit, utána, felfrissülve, sokkal jobban fog menni a tanulás.

5. Vondd be a többieket!

Ha nem is közösen tanultok, de ha már elvileg tudjátok az anyagot, üljetek össze és kérdezgessétek kis egymást! Főleg, ha szóbeli felelet előtt vagytok, akkor érdemes ezt kipróbálni, hiszen más, amikor otthon csendben tanulsz és ha el  is kell mondanod, amiket tudsz. A vicces szituk és a többiek válaszai miatt pedig sokkal jobban megmaradnak majd a tanultak az agyadban, mert tudod őket ehhez az élményhez kötni, utána pedig el is mehettek egy közös fagyizásra, vagy forró csokizásra a barátaiddal. Kellemeset a hasznossal!

Ebben a videóban pedig még több hasznos tippet találtok, ami segíthet, hogy ebben az évben sokkal könnyebben is hatékonyabban tanuljatok.

Fotó: www.theodysseyonline.com
Fotó: www.theodysseyonline.com

 

Tanulási tippek
Neked is vannak különleges tanulási módszereid?

Borítókép: www.theodysseyonline.com

 

 

Save

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta