Tíz jótanács diákoktól tanáraiknak

Rovat

Megosztás

Nehéz a pedagógusok dolga: osztályonként húsz-harminc diáknak kell megfelelniük, akik a legkülönbözőbb tanulási szokásokkal bírnak.  A BusyTeacher nevű oldal összegyűjtött tíz tippet kamaszoktól, amik könnyebbé tehetik egy tanár életét.

1. Vedd észre, ha rossz napjuk van!

A diák levert, nem figyel oda órán, szomorúan biggyeszti le száját, míg a többiek egy vicceden nevetnek? Bánata van, ez az oka hanyagságának. Ne szidd le és adj neki büntetésből több házi feladatot, hanem óra után kérdezd meg, mi bántja. Természetesen nem lehet átvenni egy szülő feladatát, de az odafigyelés, törődés már nagy segítséget jelenthet.

2. A magánéleti titkaidat hagyd a hálószobában!

Ahogyan egy diáknak, úgy egy tanárnak is lehet rossz napja: a gyerek lebetegedett,  a házastársad egy apróság miatt megorrolt rád, ráadásul megérkezett a gázszámla. A panaszáradat pedig csak úgy ömlik belőled, és érzed, hogy megkönnyebbülsz tőle. Majd öt perc múlva rápillantasz az órádra, és ráeszmélsz, hogy már háromnegyed van. Tanulóid talán örülnek, hogy elmaradt a feleltetés, de csak addig, míg fel nem adod nekik a tankönyv adott leckéjét, melynek rejtelmeibe neked kellett volna bevezetni őket. Ráadásul problémáid folyosótémává válhatnak.

3. Kösd össze a tananyagot az életükkel!

Diákjaid sokkal könnyebben megjegyzik, mikor szállt partra Colombus, ha úgy meséled el nekik, mintha az osztály egyik tagja is a hajón utazott volna. De például matekpéldába is behelyettesíthetsz neveket. Arra azonban vigyázz, mindenkire sor kerüljön egyszer!

4. Mértékkel a poénkodással!

“Szevasztok gyerekek! Valaki rizsázza már el nekem, mit vettünk előző nap! Kiestek az emlékeim, mert este túl sokat ittam!” És az osztály hangosan kacag, csak éppen nem veled, hanem rajtad. Az abszolút jó ötlet és követendő, ha valaki humort csempész az óráiba. De a ló túlsó oldalára eshetsz, ha kamaszként adod elő magad. Ráadásul a tekintélyed is oda.

large whh
Én így pózolok otthon a tükörben. És ti?

 

5. Magyarázz sokféleképp!

A tanulók nem egyformák: vannak okosabbak és kevésbé éles eszűek. Ez előbbiek egyetlen példával is megértik, mi az a metafora, utóbbiaknak többször el kell magyarázni azt – és ami a legfőbb: többféleképpen! Elvégre mindannyian a diákjaid, és a cél, hogy egytől egyig megtanulják az anyagot.

6. Légy változatos!

Az előbbi ponthoz hasonlóan a hatodik is arra ösztönözz: taníts színesen, úgy, hogy mindenki megértse és élvezze, amit mondasz. Olvass fel könyvből, majd ha látod, hogy figyelmük kezd lankadni, mutass meg nekik egy videót… A fantáziádon múlik, mit választasz. Azt viszont ne feledd: legjobb a vasfegyelem és a szórakozás közti arany középút.

7. Csak határozottan!

Ha két diákod egész óra alatt sugdolózik, vagy hangját le sem halkítva nevetgél, nyugodtan emeld fel a tiédet: a tanár mégiscsak te vagy, aki azért fáradozik, hogy rá figyeljenek. Neked is lenne jobb dolgod, mint tanítani: vár a bevásárlás, dolgozatjavítás… csakhogy míg te a kisujjadból rázva tudod, mi kötődik Bláthy Ottó nevéhez, addig neki érdeke, hogy megtanulja azt. A kenyérre kenhető kollégák vajszívűségét pedig még az osztályelsők is kihasználják.

8. Konkretizáld, miről fog szólni az óra!

Ha egy fél oldalas szöveg felolvasásába kezdesz, a tanulók már a második mondat után a telefonjukért nyúlnak. S mire befejezed szavalásodat, már senki sem figyel oda. Pedig ha tudnák, hogy játékra invitálnád őket…! Akkor már a kezdetektől téged lesnének izgatottan csillogó szemekkel.

9. A példa te vagy

Egy tanárnak mintát kell mutatnia. Dohányzol szünetekben? Ok nélkül használsz trágár szavakat? Ha ezt látják, akkor ők is fittyet fognak hányni a helyes viselkedésre. Ha pedig lefülelik őket, amint a mosdóban füstölnek, büszkén húzzák ki magukat: “Én csak önt követem!”

10. Higgy mindenkiben!

Sajnos nem az összes diák fogékony tárgyadra. Sok tanár elköveti azt a hibát, hogy csak azzal foglalkozik, aki érdeklődik az általa tanítottak iránt, pedig pont azok érdemelnének több figyelmet és segítséget, akik valóban arra szorulnak. Ne kivételezz senkivel – elvégre mindenhez értő polihisztornak születni kell.

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók:huffingtonpost, weheartit)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,188RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta