Tizenöt évesen új testet kérek

Rovat

Megosztás

Kamaszok a szike alatt

– Szia Lara! – szólt bele a telefonba egy bizonytalan hang. – Láttam az új profilképedet…

– Naa, és mit szólsz, Rituskám?  – vágott a szavába izgatottan a másik. – Ugye milyen szépek lettek a lányok? A 15. szülinapomra csináltattam őket.

– Szépnek szép, de, khm, hogy is mondjam… a tavalyi szájfeltöltésed szerintem jobban sikerült.

Meghökkentő párbeszéd, pedig a nem is olyan távoli jövőben akár mindennapivá válhat. Egyre fiatalabb korban döntenek úgy az emberek, hogy kés alá fekszenek. Lindsay Lohan színésznő például már a húszas évei elején a botoxot választotta, nem létező ráncait eltüntetendő. A végeredmény sokkoló: ijesztően merev arc, amire ránézve az ember rettegni kezd: az mindjárt szétszakad. A filmszakmában persze fontos a külső – ha megjelennek az első barázdák, már búcsút is intenek a tehetségeknek. Számukra senki elvesztése sem nagy veszteség: sorban állnak a következő sztárpalánták, akik egyre vékonyabbak, szexisebbek és – fiatalabbak.

Ez a hollywoody példa is jól mutatja, a fiatalságkultusz korát éljük, de korántsem csak a filmkészítés paradicsomában. Elég csak körbenéznünk az utcánkban: X rútul megalázta házastársát, Y-t: a gyerekeikkel egykorú szeretőjével lépett félre. A megcsalt mellett W is kesereg: visszautasították az állásinterjún, mert találtak nála fiatalabbat. És épp ezért érthetetlen: miért műttetik meg magukat ezek a fiatalok, tizenöt-húsz évet öregítve magukon?

ez iss jó

A képregényhős életre kel

Van, aki írásaival, a világhálóra feltöltött videóival hívja fel magára a figyelmet, más – tehetség híján – lenge öltözetével próbálja elérni, hogy a világ szeme rajta akadjon meg. Az ukrán Lolita Richinek pedig teste teljes eldeformálásával sikerült mindez, mindössze tizenhat évesen. A lány – bár tagadta, hogy a plasztika áldozatává vált volna – fényképein aránytalanul vékony orral, labda méretű mellekkel és ötven centis derékkal pózol a kamera előtt. Emellett egy időben mangaszemekkel hódított, habár ezt valószínűleg valóban kontaktlencsével varázsolta magának, ahogyan állítja.

1452047_460236190783056_3697041084766092600_n

„Én vagyok az igazi végzet asszonya. Jobban megvalósítottam ezt a képet, mint bárki” – utalt a szintén ukrán származású élő Barbiera, akivel feltűnően hasonlítanak. – „Az összes fiú a suliban odáig van értem. Nekem viszont egyikük sem jön be, túl éretlenek.”

Vajon mit szólt lányuk külsejéhez az anya és az apa? Miért támogatták átalakulásában? Elvégre (jobb esetben) az orvosok csak akkor vállalkoznak egy tinédzser átszabására, ha abba a szülők is beleegyezésüket adták. Nos, egyes képeken furcsán görbe az ajtó a lány derekának vonalában, a Photoshop azonban nem változtat a lényegen: egy hús-vér fiatal így vagy úgy, de élettelen babává változtatta magát. Lolita anyja, a 33 éves Anya ugyan nem fejtette ki véleményét a sajtónak, azonban korábban színésznőként kereste meg a kenyérre valót. Elképzelhető, hogy azt reméli, lányának sikerül világhírnevet szereznie, ami neki nem adatott meg. Ezért is fotózza lelkesen a képregényfigurára emlékeztető kamaszt.

„Sosem szól bele, mit vegyek fel. Büszke rám” – mesélte Lolita, akinek álma, hogy modell legyen. – „Sajnos túl alacsony vagyok, ezért ez a vágyam nem valósulhat meg. De ha sikerülne hírnevet szereznem a külsőmmel, nagyon boldog lennék.” Ám Lolita nem üresfejű cicababa, hanem okos Barbie: ha befejezte a középiskolát, pszichológusnak készül…

A felelősség terhe alatt

Egy amerikai anya, bizonyos Sarah Burge 8000 dollár értékű plasztikai utalványt ajándékozott kislánya nyolcadik születésnapjára. A nő több beavatkozáson is átesett már, és reméli, a kis Poppy is követi majd példáját.

„Bebiztosítom a lányom jövőjét”- így az angol anyuka, aki kikötötte: Poppy csak a 18. születésnapja után használhatja fel az utalványt.

ht_poppy_sarah_human_barbie_burge_ll_120105_wmain

Ilyen szülők mellett nem nehéz letérni a megszokott útról. Aki ezt a példát látja odahaza, annak az lenne furcsa, ha egy emberi lény nézne rá vissza a tükörből.

„Csúnya vagy, Nagy Orr!”

Az American Society of Plastic Surgeons kutatása szerint 2009-ben 210 ezer 13 és 19 közti fiatal feküdt kés alá Amerikában, de akadtak ennél is zsengébb korúak. Ha pedig egy trend felüti a fejét a tengerentúlon…minden nemzet lánya és fia azt akarja.  Minimumról az életkor terén nem számoltak be, azt viszont megállapították, az operáción átesettek többsége lány, illetve a legközkedveltebb a tinik körében az orrplasztika volt – abban az évben 35 000 fiatal döntött mellette. Pedig az érzékszerv lányoknál tizenhat, fiúknál tizennyolc éves korig változhat formáját illetően.  A tizenhárom esztendős New York-i Nicolette Taylort, bár mindig is rendkívül népszerű lány volt sok baráttal és modellmunkákkal, gyerekkorában eltört orra miatt több támadás is érte. Őt is az anyja beszélte rá a műtétre, látva, milyen rosszul esik a lánynak, hogy Nagy Orrnak csúfolják.

elut
Tipikus előtte-utána trükk: először búsulj fésületlenül, pattanásos arccal, majd vigyorogj talpig sminkben az új testrészeddel. Vajon melyik képen leszel a szebb?

 

Ugyanezzel a jelzővel illették a tizenöt éves Renatat is, így lett belőle magántanuló, elzárkózva a külvilágtól. De tudta, hogy nem élhet szobája fogságában egész életén át, ezért felkereste a Little Baby Face szervezetet, mely ingyen vállalja a nehéz anyagi körülmények közt élő, külsejük miatt csúfolt kamaszok születési rendellenességének helyrehozását  – a  hivatalos oldalukra feltöltött fotók szerint a nyúlszáj mellett ide tartoznak az elálló fülek is.

„A támadásokat ugyan nem tudjuk megakadályozni, de megerősíthetjük a gyereket” – mondta a szervezet egyik sebésze, Dr. Thomas Romo. Az orvos meg sem említi, hogy talán más megoldást is kipróbálhatnának, hogy talán nem az a bizonyos Nagy Orr a bántások miatt a hibás, hanem pár gonosz lelkű kamasz, akik előtt a lehető leggyávább tett meghunyászkodni.

m man mask

Renata boldogan mosolygott a tükörbe a végeredményt látva. Szülei vele együtt örültek. A lány most már szép és elégedett, beavatkozásával rosszakaróinak adva igazat: „Jól mondod, csúnya vagyok. Megyek, és megműttetem magam. Így már szeretsz?”

Kés alatt
Neked van olyan testrészed, amit ki nem állhatsz?

Szöveg: Fekete Fanni

Fotók: weheartit, dailymail, Facebook

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,181RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta