Tizenöt vagyok, és még nem jártam senkivel

Rovat

Megosztás

Szól a kétségbeesett panasz oldalunk Ask.fm-es felületén. Lentebb görgetve egy újabb kamasz segélykérő levelével találom szembe magam, aki csak egy évvel idősebb, és kezdem azt hinni, egy vírus ütötte fel a fejét, amit sablonos üzenetek formájában küldözgetnek.

Sokan vannak. Tizenöt-tizenhat esztendősek. Ami összeköti őket: szerelem után áhítozó szívük magányosan verdes. Tudja az ég, mióta! Csak ki ne mondja! Tavasz közeledtével, amikor a párok a körtefák virágba borult lombkoronái alatt andalognak kéz a kézben, különösen fájó, hogy őket nem öleli át senki, de még egy múltba vesző futó románc gyengéd pillanataiba sem kapaszkodhatnak.

Vágyakozásukon nincs ok meglepődni: az emberek legfőbb célja: életre szóló szerelmet, lényük másik felét megtalálni. Ez a mindent elsöprő érzés mozgatja a világot (helyesbítve: a pénzzel karöltve). Mindenki érezni akarja, s nemcsak egy romantikus regény fölé hajolva a félhomályban, hanem saját bőrén megtapasztalva. Ha viszont a várt szerelem nem érkezik, egyre elkeseredettebben kezd kutatni utána. Visszataszító rémnek nevezi magát, aki a kutyának sem kell (nemhogy a füzet szélére írt díszes monogram tulajdonosának), ahelyett, hogy előbb a lelke mélyére pillantana, ahol a megoldás rejtőzik: a szomorú szív egészen más miatt kesereg.

Társ kell, de rögtön!

De miért hiányzik annyira a szerelem annak, aki még sosem tapasztalta?

15 éves vagyok, és még nem volt barátom. Ez mennyire probléma?”- kérdezte egyik olvasónk. „Normális az, hogy 19 évesen senki sem keltette fel igazán az érdeklődésemet? Sohasem éreztem még pillangókat a gyomromban..”- vallotta be egy kortársa. „15 vagyok (lány), és még nem volt barátom, az gáz?”- Így hangzik a következő. „16 éves vagyok, és még nem volt kapcsolatom. Semmilyen. Nem tartom magam kifejezetten csúnyának vagy butának. De még fiú barátaim sincsenek. Mi lehet a baj?”- Bár a mondatot pont zárja le, kérdezője magában folytatja: mit fognak szólni a többiek? Márk már a harmadik barátnőt fogyasztja ebben az évben, Alexa pedig két fiút szédít egyszerre!

Ohshityesididthisonceo

Jól érződik mindegyik kérdező  szavából: környezete nyomására vágna bele egy kapcsolatba. Mert csak az lehet „gáz”, „probléma”, ami nem megszokott, és ha az osztályban rajta kívül mindenki elkelt, akkor csakis ő, a magányos farkas, aki nem normális. Kell a fenének a szerelem, rózsaszín felhők nélkül is szép az élet, csak fogadják el végre!

Olyan szekér után butaság futni, ami nem vesz fel, tudjuk az ismert mondásból, és ez minden emberi kapcsolatra igaz, szerelmi viszonyra éppúgy, mint barátságra. Ha valaki magányodon nevet, nem biztos, hogy hű társad lesz később, amikor már egy fájdalmas szakítás miatt nyalogatod a sebeidet. Utazz inkább hintóval!

Két pasi, meg még kettő…

Rendben, de Alexa már a negyediknél tart… Csupán mert ő a legszebb a 10. g-ben, mindenki iránta lobban szerelemre. Ő pedig, rendes lány lévén, viszonozza érzéseiket. Színház a világ, a vak is látja. Alexa szintén a ’tieznötvagyokésmégszingli-szindróma’ áldozata, ezért bátran összeáll a legelső szembejövővel. S ha négy fiúval találkozik szembe az utcán, ám legyen. Azok- szintén a kórban szenvedve- bolondok lennének neki nemet mondani. És rá egy napra megszületik az álompár. Mind a négy.

lx 4

Idegtépő várakozás

Tizenévesen túl fiatal vagy hozzá, hogy a késlekedő szerelmet temesd. Életed elején állsz- ne mérgezd meg keserű gondolataiddal! Rengeteg örömforrás vesz körül: szerető család, barátok, egy szenvedélyesen űzött hobbi- előbb itt kell helyt állnod és kiteljesedned. De akár új tevékenységbe is belekóstolhatsz, ami kellemes szórakozás mellett figyelemelterelő lesz. Annak, hogy másokkal ellentétben neked még nem érkezett el az időd, oka van- nagy valószínűséggel el nem ítélhető éretlenséged és túlzott aggodalmaskodásod az. Murphy óta tudjuk, ha valamit görcsösen akarsz, az egész biztosan kicsúszik a kezeid közül. Ellenben ha lemondasz róla, elengeded, és őszintén mondod ki, hogy jó egyedül is, a legváratlanabb pillanatban, kócos fejjel, pattanásosan, mackónadrágban fog összeakadni álmos szemed a sarki közért eddig nem látott ifjú pénztárosának csillogó tekintetével.

A megosztó dél-amerikai szerző, Paolo Coelho után szabadon: „Mily nyomorult az, aki azt hiszi, hogy nem szép, csak azért, mert nem kopogtatott be hozzá a Szerelem! A Szerelem igenis bekopogtatott hozzá- csak azért nem nyitott ajtót, mert még nem volt rá felkészülve.”

Tizenöt, és még szingli
Szerinted ciki, ha valakinek tizenévesen még nem volt párkapcsolata?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók: Youtube, Weheartit, imgbuddy.com)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta