Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Tízszer több a túlsúlyos gyerek, mint negyven évvel ezelőtt

Tízszer több a túlsúlyos gyerek, mint negyven évvel ezelőtt

124 millió 5-19 éves gyerek és fiatal számít túlsúlyosnak, míg 1975-ben ez a szám csak 11 millió volt! A másik oldalon viszont ott van az alultápláltság: ebből a korcsoportból 192 millióan tartoznak ide.

Ma van a helytelen táplálkozás napja. A kérdés világszerte óriási gondot okoz az egészségügynek és az egész társadalomnak. A gazdag országokban attól tartanak, hogy összeomolhat az egészségügy, hiszen a ma túlsúlyos gyerekek és fiatalok hatalmas terhet jelentenek majd, amikor a túlsúly miatt kialakult betegségekkel kezdenek küszködni (cukorbetegség, szív és keringési bajok, rák stb.).

A túlsúly pénzügyi csőddel fenyegetheti sok ország egészségügyi rendszerét

A londoni Guardian a brit közegézségügyi rendszer főnökét idézi, aki szerint az NHS összeomolhat 2025-re, mert olyan sok túlsúlyos brit polgár okoz majd gondot neki. Ha nem változik semmi, akkor 19-ről 31 milliárd dollárra emelkednek majd a brit egészségügy kiadásai a lakosság túlsúlya miatt. Teljesen nemzetközi jelenségről van szó: a trendet ezúttal is az Egyesült Államok mutatja. Ott 2025-ben már 555 milliárd dollárt kell a túlsúlyos polgártársak egészségére költeni a jelenlegi 325 milliárd helyett.

Persze ebben benne van az is, hogy Amerikában méregdrága az egészség, márpedig a túlsúly szinte minden szempontból veszélyes: rákos megbetegedések, szív és keringési rendszer panaszai, cukorbetegség járhat vele. És még valami, amire Johanna Ralston asszony, a World Obesity Federation főnökasszonya hívja fel a figyelmet: a népesség egyre öregszik és az öreg csontok és ízületek nem bírják a nagy súlyt. Ezért a csípőprotézis műtétek száma csillagászati magasságokba emelkedhet- írja a Globoport.hu. 

Miután a világ népességének mintegy egyharmada túlsúlyos, évente 1.200 milliárd dollár terheli majd az egészségügyi költségvetést Földünkön. Ha ezt lebontjuk országokra, akkor kiderül, hogy ezzel a problémával csak nagyon nehezen birkóznak meg ott, ahol az egészségügyi rendszer épp hogy a minimális ellátást nyújtja. De a közepesen fejlett országokban sincs felkészülve az egészségügy erre a problémára – hangsúlyozza a World Obesity Federation vezérigazgatója. A gazdag országokban pedig a szegények ellátása lesz a gond: mi legyen a túlsúlyos polgártársakkal, akik nem engedhetik meg maguknak a magánklinikát?

Mégis, mi lenne a megoldás?

Johanna Ralston vezérigazgató szerint remek ötlet, hogy egyre több országban adóztatják a cukros italokat. Ez úgy csökkenti a túlsúly veszélyt, hogy egyúttal pénzt hoz az államkasszának. Ebből aztán lehet fejleszteni az egészségügyet, hogy szembenézzen a túlsúlyos polgártársak inváziójával. A világon 2,7 milliárd olyan ember lesz 2025-ben, akinek a súlya aggodalomra ad okot. A következő nyolc évben az Egyesült Államok polgárainak 4.200 milliárd dollárt kell erre költeniük! Az USA ugyan gazdag ország, de polgárai közül sok a szegény. Ők vajon miből teremtik elő a kórházi kezelés költségeit? El kellene mindenütt ismerni, hogy a túlsúly betegség – hangsúlyozza a World Obesity Federation főnökasszonya, aki abból az alkalomból nyilatkozott a londoni Guardiannek, hogy ma van a túlsúly napja a világon.

 

Írta: Lengyel Miklós

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share