Ezt nézed:  / Suli / Több ezer diák mondott nemet az érettségire

Több ezer diák mondott nemet az érettségire

Tíz év alatt több, mint 56 000-rel csökkent a letett érettségik száma hazánkban, mutatta ki az Oktatási Hivatal felmérése. De vajon mi áll a háttérben?

Meglepő adatok

2005-ben összesen 482 131-en tettek érettségit. Ez a szám az elmúlt években ingadozott, 2010-től viszont fokozatosan csökkent. Idén csupán 425 700 érettségi vizsgára számítanak, ami mínusz 56 431 a 2005-ös évhez viszonyítva.

A másik szembetűnő, de az előbbivel ellentétes tendencia, hogy 2009-től nő a letett emelt érettségik száma.

tábl

Hogy a számok bűvkörében maradjunk, érdemes rápillantani egy másik diagramra is, ami pontos számokkal mutatja, 2011-től mennyivel csökkent az érettségiző tanulók száma. Eszerint 27 300 diáknak “veszett nyoma”.

erettsegigrafi2

Az okok

Ma már szinte természetes, hogy valaki emeltezik egy tárgyból. A főiskolák, egyetemek megkövetelik, enélkül csekély az esély a bekerülésre. A másik kérdésre – miért kevesebb a középszintű érttségik száma – több válasz is van. Az eltűnt emberek szó szerint értendők: elöregedő társadalomban élünk, melyben egyre kevesebb a születések száma. A másik ok az lehet, hogy az érettségizők nem szándékoznak továbbtanulni, csupán a papír megszerzése a cél.

(Fotók: http://lodz.naszemiasto.pl, MTI)

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share