Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Több szabadság, nagyobb boldogság?

Több szabadság, nagyobb boldogság?

Egy klinikai szakpszichológus szerint azok a tinik, akiknek nagyobb önrendelkezésük van saját életük felett, mentálisan egészségesebbek, mint azok, akiket szüleik mindenben irányítani akarnak.

A tinédzserek ugyan még nem rendelkeznek azokkal a készségekkel, amik a felnőttekben jobb esetben már kialakultak, és szükségük is van a szülői útmutatásra, mégis megéri nagyobb szabadságot adni nekik. Mentálisan ugyanis egészségesebbek azok a fiatalok, akik maguk is hozhatnak döntéseket saját sorsukról – állítja Kirrilie Smout klinikai szakpszichológus, aki 24 éve foglalkozik tinédzserekkel.

“A tinik esetében a minél több saját döntés egyenlő a nagyobb boldogsággal. Több kutatás rámutatott, hogy azok az emberek, akik nagyobb önrendelkezéssel bírnak, stabilabbak érzelmileg, jobb az egészségügyi állapotuk, boldogabbak és a szociális kapcsolataik is jobbak” – írja az ABC News-on a pszichológus.

A szakember szerint ezért nem kell túlzásba vinni a kontrollt a szülőknek a gyermekeik felett. Meg kell adni nekik a kellő szabadságot abban, hogy saját véleményük lehessen, szabadon dönthessenek a saját sorsukat érintő kérdésekben és abban is adjanak nekik teret, hogy néha egyedül lehessenek. A túlzott kontroll és féltés később ugyanis visszaüthet, a bizalom azonban kifizetődik és felnőttként is felelősségteljesebb döntéseket hoznak majd azok a tinik, akik már korán megtanulták kezelni a helyzeteket.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share