TOP 5 tipp a sikeres matekérettségihez!

Rovat

Megosztás

A Középsuli, a mateking.hu és az EOK – Egyetemisták az Online Közoktatásért – közös összefogásban most házhoz viszi Nektek a tanulást! Hogy hogyan? Minden kedden élőben láthatjátok a Középsuli Katedra óráit a Középsuli YouTube-csatornáján! Tanuljatok szórakozva, tartsatok velünk!

Ezek a tippeket hozzásegítenek a sikeres matekérettségihez!

1. NE MATEKOT TANULJ, HANEM MATEKBÓL ÉRETTSÉGIZNI TANULJ!

A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha úgy készülsz az érettségire, hogy átismétled, amit az elmúlt 4 évben tanultál. Az érettségire teljesen máshogy kell tudnod a matekot, mint eddig. De mielőtt rögtön szívrohamot kapnál, ne aggódj, az érettségi feladatok nem nehezek. Csak mindent valahogy máshogy kérdeznek, mint amire számítasz. Ezért kell megoldanod az elmúlt 4 év összes matek érettségijét. Még szerencse, hogy éppen itt is vannak.

2. NÉZZ MEG NÉHÁNY MEGOLDÁST ÉS CSINÁLD UTÁNA

Szuper hatékony felkészülési módszer, hogy megnézed néhány korábbi érettségi megoldását, aztán kinyomtatod a feladatsort és szépen megoldod magadnak újra. Amelyik feladat nem ment, annak a megoldását megint megnézed és aztán önállóan megint megpróbálod megoldani. A lényeg, hogy ne csak nézz, hanem csináld is. Mert gitározni sem tudott még úgy megtanulni soha senki, hogy megnézett róla néhány videót, aztán már tudott is. Kezdd a videók nézésével, de aztán csináld.

 

3. TANULD MEG HASZNÁLNI A FÜGGVÉNYTÁBLÁT!

Az egyik legerősebb fegyver az érettségizők kezében a négyjegyű függvénytáblázat, amelyet az érettségi mindkét felében szabadon lehet használni. Rengeteg olyan hasznos képletet tartalmaz, amelyre szükséged lehet az érettségi során, de a legtöbb diák egyszerűen nem veszi a fáradtságot, hogy ezeknek utánanézzen, és rengeteg ideje elmegy a keresgélésre. Ha folyamatosan használod, belejössz, hogy mi hol van.

4. NE IDŐZZ TÚL SOKAT EGY FELADATON!

Ez a tipp az érettségi mindkét felére vonatkozik. Az első részben villámgyorsnak kell lenned és itt mindig könnyű feladatok vannak. Ha tehát valami nehéznek tűnik, akkor biztos nem jó irányból közelíted a dolgot. Skippeld, csináld a többit, aztán majd visszatérsz rá. A második részben hosszabb, szöveges feladatok szerepelnek. Ha úgy érzed, hogy valamelyik feladat nem megy, akkor ne ess pánikba. A részfeladatok is általában egymástól függetlenek, tehát nincs semmi gond, ha részfeladatokat átugrasz.

Örök igazság, hogy amelyik feladatnak a leghosszabb és a legfélelmetesebb a szövege, mindig az a legkönnyebb.

Szóval örülj a hosszú és bonyolult szövegű feladatoknak. lehet, hogy csak egy képletbe kell behelyettesíteni és meg is van oldva.

 

5. IDÉN NEM A TAVALYI ÉRETTSÉGIT KELL TUDNOD MEGÍRNI

Ez azt jelenti, hogy hiába trenírozod magad a tavalyi legdurvább példákkal, biztos lehetsz benne, hogy idénre kitalálnak valami újat. Éppen ezért, ha már ráhangolódtál az érettségi feladatok stílusára, utána pörgess át minden témakört, ami csak előfordulhat az érettségin. Ne ragadj le egyiknél se túl sokáig, az a lényeg, hogy egyben lásd a teljes 4 év összes témáját. Erre az egyik legjobb módszer a mateking.hu felülete, ahol egyszerre látod az összes témát és szuper-érthetően lépésről lépésre elmagyarázzák, amit nem értesz.

Jövő héten kedden újabb órákkal várunk titeket! Lesz matek, fizika, kémia, biológia és történelem is!

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta