Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Trianon 100 – Amit tudni kell róla

Trianon 100 – Amit tudni kell róla

Országszerte megemlékezéseket tartanak ma az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója, a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Összeszedtük nektek a hasznos infókat, amit tudni kell róla!

Az ezeréves Magyar Királyságot, az első világháborút lezáró békerendszer több részre darabolta. A vesztes oldalon küzdő, vagy inkább sodródó, és ezáltal kollektív bűnőssé váló magyarság, a trianoni békének “köszönhetően” elvesztette területeinek kétharmadát, és a magyar ajkú népesség egyharmadát, ami egyben azt is jelenti, hogy a szomszéd országok kirajzolódtak.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta (vagyis jóváhagyta), és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott. Számokban mérhetőek a következmények: Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentette.

Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

 

Fotó: Facebook

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta:

a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.

 

Lássuk, mit mondanak róla ma!

A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghezvinni azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után és ellenére is életben maradt – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter az online kormányinfón, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján. Gulyás Gergely emlékeztetett: 100 évvel ezelőtt kényszerült Magyarország arra, hogy a trianoni békediktátumot aláírja, és ennek következtében az ország elvesztette területeinek kétharmadát és minden harmadik magyar a határon túlra került “anélkül, hogy elköltözött volna”.

A Fidesz közleményében azt írta: “nincs még egy olyan nemzet a világon, amely ekkora tragédiát és csonkítást túlélt volna. Sőt, az elmúlt tíz év következetes nemzeti kormányzásának és a nemzeti összefogásnak köszönhetően mi magyarok itt, a Kárpát-medencében száz éve nem voltunk olyan erősek, mint most”.

A kormány szerdán döntött arról, hogy támogatja a 100. évforduló kapcsán, hogy a Citadellán a magyar szabadság múzeuma jöhessen létre.

16 óra 30 perckor egy percre megáll a budapesti közösségi közlekedés Trianonra emlékezve.

Forrás: MTI

Főkép: youtube.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share