Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Triszkaidekafóbia | Miért félünk a 13-as számtól?

Triszkaidekafóbia | Miért félünk a 13-as számtól?

Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel! Ez az első gondolat, ami eszünkbe jut egy 13-as számmal jelzett ajtót látva! A képzeletünkben a pokol kapujává válik hirtelen az ajtó, amit az a bizonyos kétszámjegyű szám jelöl. 

A 13-as számról sok minden elmondható! Leginkább az, hogy akik nem tudnak róla semmit, azok is legtöbbször félnek tőle, mert a köztudatba az rögzült be, hogy szerencsétlenséget hoz. Egy fóbiát is elneveztek róla: triszkaidekafóbiának nevezik azt, amikor valaki a 13-as számtól retteg!

A 13-as számmal kapcsolatos babonák már az ókortól kezdve léteznek. Úgy tartották, hogy a 13 a halál és a rombolás előjele. A skandináv mitológiában úgy tartották, ha 13 ember ül egy asztalhoz, az szerencsétlenséget hoz. A keresztények Jézus utolsó vacsorájára való tekintettel tartanak tőle, hiszen pont ennyien ültek asztalhoz akkor, az ehhez társított pénteki naptól való rettegés pedig annak köszönhető, hogy pénteken feszítették keresztre Jézust.

Érdekességek, amik igazolják, hogy a 13-as számtól még ma is sokan tartanak!

A szállodák legtöbbször lakhatatlanná teszik a 13. emeletet!

Fotó: BMW Hochhaus und Museum/Softeis/wikipedia.org

Például azzal, hogy oda helyezik az épület légkondicionálását, mint a londoni One Canada Square felhőkarcoló esetében, vagy egyszerűen kihagyják, mint a BMW müncheni székházában.

Fotó: Chrisobyrne/wikipedia.org

Előfordul az is sokszor, hogy a 13. emeletet úgy hagyják ki, hogy nem jelölik emeletként.  Természetesen 13-as számú szoba sincsen ilyenkor.

A 13-as szám elhagyása emeleteken kívül jellemző még szállodaszobák számára, repülőgépeken üléssorok számozására és hajókon kabinszámok esetében is.

Fotó: formanet.blog.hu

Formula–1-es autóversenyeken nincsen 13-as rajtszám! Amikor volt, akkor két versenyző is halálos balesetet szenvedett 13-as rajtszámú autókban. Igaz, halálos balesetek a rajtszám kivonása után is történtek.

A 13-as számtól való félelem a régmúltra nyúlik vissza, de a hatása még ma is érezhető! Igaziból arra van szó, hogy hiszünk-e benne vagy sem! Tucatnyi példát és ellenpéldát lehet hozni egy-egy babona kapcsán. Mint minden, ez is fejben dől el!

13-án születtem, és egy péntek 13-ai napon töltöttem be a tizenhármat. Az első dalom intrója 13 másodperces, egy lemezem pedig 13 hét után jutott el az arany minősítésig. Akármikor díjat nyertem, mindig vagy a 13. székben vagy a 13. sorban, vagy 13. szekcióban, vagy az M sorban ültem, ami az ábécé 13. betűje. Akárhányszor tűnik fel ez a szám az életemben, csak szerencsét hoz.

 

Ha szerencsétlen számnak gondoljuk a 13-ast, könnyebben be is vonzzuk a rossz dolgokat, míg ha pozitívan állunk hozzá, mint Taylor Swift, akkor jó dolgok fognak velünk történni!