Péntek 13-án ezt mindenképp el kell olvasnod!

Rovat

Megosztás

Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel! Ez az első gondolat, ami eszünkbe jut egy 13-as számmal jelzett ajtót látva! A képzeletünkben a pokol kapujává válik hirtelen az ajtó, amit az a bizonyos két számjegyű szám jelöl. Hát még, hogyha 13-a péntekre esik!

A 13-as számról sok minden elmondható! Leginkább az, hogy akik nem tudnak róla semmit, azok is legtöbbször félnek tőle, mert a köztudatba az rögzült be, hogy szerencsétlenséget hoz. Egy fóbiát is elneveztek róla: triszkaidekafóbiának nevezik azt, amikor valaki a 13-as számtól retteg!

A 13-as számmal kapcsolatos babonák már az ókortól kezdve léteznek. Úgy tartották, hogy a 13 a halál és a rombolás előjele. A skandináv mitológiában, ha 13 ember ült egy asztalhoz, az szerencsétlenséget hozott. A keresztények Jézus utolsó vacsorájára való tekintettel tartanak tőle, hiszen pont ennyien ültek asztalhoz akkor, s az ehhez társított pénteki naptól való rettegés pedig annak köszönhető, hogy pénteken feszítették keresztre Jézust.

Érdekességek, amik igazolják, hogy a 13-as számtól még ma is sokan tartanak!

A szállodák legtöbbször lakhatatlanná teszik a 13. emeletet!

Fotó: BMW Hochhaus und Museum/Softeis/wikipedia.org

Például azzal, hogy oda helyezik az épület légkondicionálását, mint a londoni One Canada Square felhőkarcoló esetében, vagy egyszerűen kihagyják, mint a BMW müncheni székházában.

Fotó: Chrisobyrne/wikipedia.org

Előfordul az is sokszor, hogy a 13. emeletet úgy hagyják ki, hogy nem jelölik emeletként.  Természetesen 13-as számú szoba sincsen ilyenkor.

A 13-as szám elhagyása emeleteken kívül jellemző még szállodaszobák számára, repülőgépeken üléssorok számozására és hajókon kabinszámok esetében is.

Fotó: formanet.blog.hu

Formula–1-es autóversenyeken nincsen 13-as rajtszám! Amikor volt, akkor két versenyző is halálos balesetet szenvedett 13-as rajtszámú autókban. Igaz, halálos balesetek a rajtszám kivonása után is történtek.

A 13-as számtól való félelem a régmúltra nyúlik vissza, de a hatása még ma is érezhető! Igaziból arról van szó, hogy hiszünk-e benne vagy sem! Tucatnyi példát és ellenpéldát lehet hozni egy-egy babona kapcsán. Mint minden, ez is fejben dől el!

13-án születtem, és egy péntek 13-ai napon töltöttem be a tizenhármat. Az első dalom intrója 13 másodperces, egy lemezem pedig 13 hét után jutott el az arany minősítésig. Akármikor díjat nyertem, mindig vagy a 13. székben vagy a 13. sorban, vagy 13. szekcióban, vagy az M sorban ültem, ami az ábécé 13. betűje. Akárhányszor tűnik fel ez a szám az életemben, csak szerencsét hoz – mondta Taylor Swift.

 

Ha szerencsétlen számnak gondoljuk a 13-ast, könnyebben be is vonzzuk a rossz dolgokat, míg ha pozitívan állunk hozzá, mint Taylor Swift, akkor jó dolgok fognak velünk történni!

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a 200. részbe!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta