Ugandában van, hogy három napot kell várni az orvosi ellátásra

Rovat

Megosztás

Uganda nem mindig egy leányálom, főleg a kint élő afrikaiak számára, mégis a hatalmas elmaradottság és szegénység, olykor nem is biztos, hogy tudatosul bennük, hiszen az európai életvitelhez képest nem tudják, hogy mijük nincsen.

Mondta ezt Dr. Kiss Krisztina, aki korábban már járt önkéntesként Ugandában, és most az Indorádió Világszám műsorában számolt be élményeiről a hallgatóknak.

fotó

Köztudott, hogy az afrikai térségek egészségügyi ellátása nem a legfejlettebb, és ez nincs másképp Ugandában sem. Nehéz lehet elképzelni, ahogyan az orvosok a szabad ég és fák alatt, fekvőágyakon vizsgálják és gyógyítják a betegeket, pedig valami hasonlót kell elképzelni. Sajnos az sem ritka eset, hogy a hosszú sorokban várakozó betegek közül valaki nem kerül sorra egy nap alatt. Dr. Kiss Krisztina elmesélte, hogy kint léte alatt, voltak olyan emberek, akik három napig vártak a kezelésre. Kórház van, de oda a sürgősségi betegeket szállítják. Hamarosan azonban magyar kórház is épül majd Ugandában.

980x353_uganda-facts-and-information

Az egészségügy, az oktatás elmaradott. Hatalmas szakember- és eszközhiányban élnek, így nem meglepő, ha minden önkéntest rendkívül barátságosan és közvetlenül fogadnak. Bár az emberekben él egyfajta sztereotípia és tartózkodás Afrikával kapcsolatban az esetleges támadások miatt, a missziós résztvevők azt tapasztalták, hogy nincs mitől tartaniuk Ugandában, hiába esik a konzuli szolgálat által kiírt legveszélyesebb területek közé.

Dr. Fodor Kata, a XI. Orvosi Misszió egyik tagja, élő adásban jelentkezett be a rádióba. Elmondta, hogy rendkívül hálásan fogadták őket, és eddig egyszer sem érte őket atrocitás. A szállásuk megfelelő, és jó körülmények között tölthetik a kint létüket. Minden nap finom reggelivel, általában tojásrántottával, és háromfogásos vacsorával várják őket a szálláson. A munkabeosztásuk szerint pedig heti öt napot dolgoznak nyolc órában. A közlekedés azonban szintén nincs kimagaslóan jó helyzetben. Főutakról, vagy betonutakról például nem is nagyon beszélhetünk, említette meg ezt élő adásban Dr. Guedada Kamilla.

uganda-2-020

Szakmai tapasztalat mindenféleképpen társul a munkájuk mellé, hiszen most közelebbről ismerkedhetnek meg a trópusi betegségekkel. A leggyakoribb megbetegedéseket általában a magas vérnyomás, és a higiénia hiánya okozza.

„Gyakoriak a rühes fertőzések, a gyomorpanaszok és a nőgyógyászati fertőzések.”

– mondta Dr. Kiss Kata, aki hozzátette, hogy a helyzeten a vízhiány sem segít. Előfordult velük is, hogy olyan helyen dolgoztak Ugandában, ahol még víz sem volt.

„Uganda a központi paradicsom.”

– mondta Lukács Balázs, akit szintén telefonos bejelentkezés útján értek el Ugandából. Fura lehet ezt hallani, de a többi afrikai területhez képest ez még mindig egy jóval békésebb hely. Híres mezőgazdaságáról, sőt, még pálinkát is készítenek az ott termesztett mangóból, ananászból és banánból, valamint a kukoricatermesztésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

https://www.youtube.com/watch?v=gJGWF0Lu-nU

Az ugandai utunknak ezzel azonban még nincs vége, hamarosan újabb beszámolókat olvashattok. A következő héten vajon hová utazunk a Világszámmal? Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

 

Fotók: 40.media.tumblr.com, rhinoafrica.com, capitalfm.co.ke, thebusinessofgiving.files.wordpress.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta