Újra itt a hőség, mégis hogyan enyhíthetünk rajta?

Rovat

Megosztás

Nemsokára vége a nyárnak, de a hőségből lesz még bőven. Akadnak szerencsések, akik a vízparton könnyedén átvészelik, vagy medencében hűsölhetnek, de mi van azokkal, akik a városban ragadva szenvednek a melegtől? Varázserő híján, csak apró trükkök segíthetnek abban, hogy könnyedebben átvészeljük ezt a trópusi időjárást. Ezekből gyűjtöttem össze párat, hátha segítenek. 

VÍZ, VÍZ, VÍZ!

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos a napi folyadékbevitel. Átlagosan napi 2 liter az ajánlott, de nyáron ez a mennyiség akár a 3-4 litert is elérheti, attól függően, hogy mennyi vizet veszítünk napközben, a sok izzadás miatt. A cukros üdítők helyett inkább próbáljunk ásványvizet fogyasztani, de ha nem vagyunk annyira oda érte, fel is lehet turbózni kicsit az ízvilágot. Felkarikázott citromot, narancsot, esetleg gyömbért is rakhatunk az üvegünkbe, így ha kicsit felmelegszik a víz, nem válik ihatatlanná. A bátrak akár az eper és uborka kombinációt is kipróbálhatják.

Vizes törölköző

Akárhol is vagyunk a városban, nem nehéz azt hinni, hogy egy sütőben vagyunk. Felülről a nap tűz minket, alulról az aszfalt ontja a meleget, és az autók is csak fokozzák ezt az érzetet. Egy vizes törölköző bármikor hasznos lehet. Akár a fejünkre vagy nyakunkra is teríthetjük, de megcélozhatjuk testünk azon pontjait is, ami az egész testet hűti a vérkeringésnek köszönhetően. Ezek a csukló, a boka, a comb belső része és a nyak.

A vizes törölköző otthon is hasznos lehet, ha nincs légkondink.  Akasszunk egy nedves törölközőt az ablakba, így a pára jobban hűti a szobát, és még árnyékot is ad.

Kendő

Igaz, ez nem a hőségen segít, de ha véletlenül kint vagyunk délidőben a szabadban, akkor egy vékony kendővel a vállunkon elkerülhetjük, hogy nagyon leégjünk, de persze a napkrémet sose hagyjuk otthon! Még felhős időben is van UV sugárzás, így akkor is használjunk napkrémet, vagy SPF-es arckrémet.

A kendő akkor is hasznos lehet, ha légkondicionált helyre megyünk, a testünknek nem kedvez a hirtelen hideg-meleg változás. Igaz ez a légkondicionált tömegközlekedési eszközökre is, de ha pont kifogtunk egy légkondi nélküli buszt, ahol  sok izzadó ember utazik, és le szeretnénk ülni, de nincs túl sok gusztusunk az összeizzadt ülésekre leülni csupasz lábakkal, akkor sem kell megijedni, csak terítsük le a kendőt az ülésre, és máris komfortosabban érezhetjük magunkat.

Tolerancia

Végezetül ne felejtsük el, hogy ezt az időjárást senki sem viseli könnyen. Mindenki gyorsabban válik ingerültté, idegessé, ezért próbáljunk jobban odafigyelni magunkra és embertársainkra, bármilyen helyzetben is vagyunk. Nemsokára vége a nyárnak, próbáljuk még kicsit kiélvezni a szabadságot, és drukkoljunk, hogy minél előbb lejjebb csússzon a csík a hőmérőnkön.

Fotó: 623life.com
Fotó: 623life.com

Hogy bírod a hőséget?
Te hogy bírod a hőséget?

 

Borítókép: agapemedicalmart.com

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta