Unod a családi járgányt?

Rovat

Megosztás

A kamasz évek vége felé sokan szereznek jogsit, de nem a legjobb érzés évek múlva is a család rózsaillatú kocsiját vezetni a kistesó gyerekülésével hátul. Úgyhogy ilyenkor kezdünk el autó után nézelődni, ami mindig hosszú folyamat. Most segítünk kicsit megkönnyíteni.

Az első meghatározó autós élményünk, amikor beülünk az oktató mellé és remegő kézzel megfogjuk a kormányt, majd pánikrohamot kapunk az első lámpánál… Csodálatos érzés. De ha már megvan a jogsi és legálisan gurulhatunk az utakon, kell egy saját kocsi is, hogy ne kelljen kinek megmagyarázni a kocsiban felejtett csikkeket.

De milyen is legyen az autó?

Új? Vagy jó a használt is?
Az új kocsi ellen nagyrészt csak a pénztárcánk beszél, nem sok tininek van milliós tartaléka egy új járműre. Többnyire tehát a jó állapotú használt autók a nyerők. Ilyenkor azért nem árt megnézni milyen idős a kocsi, milyen típusú, milyen hibái voltak, vagy vannak…

Ha van olyan ismerős, aki jobban ért hozzá, például autószerelő, kérjük a segítségét és mindenképp próbáljuk ki az autót! Lehetőleg még azelőtt, hogy megvennénk.
kicsi autó

 

A szüleidtől kapod?
Érettségire, karácsonyra, szülinapra jó ajándék lehet, de azért célozgass a szüleidnek ( amikor a jogsinál tartasz és tudod, hogy majd kapsz egyet), hogy milyet szeretnél. Suliba járni egy kicsikocsi is elég, nem kell hétszemélyes, óriás csomagtartós.

Nem a méret a lényeg.
De ez esetben sokat számít. Ha a családi utakra tervezel az új autóval menni, akkor keress nagyobb méretűt, de a háztól a suliig fuvarozni a szomszéd csajt egy kisebb is megteszi. Ráadásul nem mindegy, mennyit kell bele tankolni.

Mennyi idős?
A legalább 1-2 éves modellek már sokkal kevesebbet érnek, mint újonnan, viszont jó állapotúak és nem mentek velük a világ végére meg vissza. Így viszonylag új autót vehetünk, nem túl drágán. De az idősebb sem mindig rossz.

Mennyibe kerül?
Használt autó esetében ez sok mindenen múlik, a típuson, a modellen, mennyit mentek vele, mikor vették satöbbi, de 200-300 ezer Ft-ért már találsz olyat, amit használhatsz anélkül, hogy folyamatosan javítgatni kelljen.

Garancia
Nézz olyat, amire még van gyári garancia, ha pedig nincs, az eladó vállal rá legalább egy évet.

Szerviz
Ha már van lehetséges jelölt, a szervizkönyv alapján felhívhatod a helyet, ahol javították a kis négykerekűt, így biztos nem lősz mellé.

Próba
Ha már mindent tudsz, vidd el a járgányt egy körre! Úgy nézz meg benne mindent, mint amikor megtanulod, mivel kapcsolod be az ablaktörlőt! Ártani nem árt.

4672986839_f1b7c480b2_b

Kicsit több lett, maradhat?
Mindenki úgy próbálja eladni a cuccait, hogy neki is megérje, de alkudozni mindig lehet egy kicsit, ha nem tudod, hogy kell, tanulj a piacos nénitől! A többire ott a mászterkárd…

Szóval még egyszer: megnézed, kipróbálod, mást is megkérsz, hogy segítsen, éééés ha minden oké, megveszed. Aztán viheted a spanokat egy körre. Vagy minket.

Unod a családi járgányt?
Te elvinnél minket egy körre?

Fotó: flickr.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta