Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Utálom a reggeleket! – Avagy hogyan birkózz meg a korán keléssel

Utálom a reggeleket! – Avagy hogyan birkózz meg a korán keléssel

Ha neked is nehézséget okoznak a reggeli ébredések, és úgy kell magadat kiimádkoznod az ágyból, ha legszívesebben azonnal visszaaludnál, és nem is gondolnál a felkelésre még hosszú órákon át… Akkor olvasd el, hogy tehetnéd kellemesebbé a reggeleidet!

Kevés idegesítőbb dolog van a világon, mint amikor kora reggel, legmélyebb álmaidból felriadva meghallod a telefonod ébresztését, ami azt jelzi, hogy itt az idő felkelni. Különösen borzasztóvá úgy válik a dolog, hogy tudod, ez vár rád minden egyes hétköznap, mert ha legalább csak egyszer kellene valahogy elviselned, és közben tudnád, hogy másnap majd délig lustálkodhatsz az ágyban… De sajnos a nyári szünetig erre még várni kell, és addig is túl kell valahogy élni ezeket a reggeleket.

Először is, nem biztos, hogy a reggellel van a gond, hanem sokkal inkább az estével, vagy egyenesen az éjszakával. Azaz nyilván azért esik nehezedre reggel korán felkelned, mert este későn feküdtél le, és nem pihented eléggé ki magad. Ezen úgy célszerű segíteni, hogy megfigyeled, mekkora az az alvásmennyiség, amely után legalábbis nagyjából jól érzed magad, és ehhez igazítod a lefekvést (mivel a felkelés időpontját sajnos nem nagyon tudod variálni). Egyszerre ne próbálj drasztikus változást elérni! Tehát ha eddig mindig éjfél körül feküdtél le, fölösleges egyből megpróbálkoznod a tíz órával, mert nem fogsz tudni elaludni. Negyed órákkal kezdd, egészen addig az időpontig haladva, amit szeretnél elérni.

Készülj fel az elalvásra! Amikor már lefekvéshez készülődnél, folyamatosan sötétítsd el a szobádat, csökkentsd a fénymennyiséget, ez ugyanis a melatonin nevű hormon termelődésére hat, ami hozzájárul ahhoz, hogy hamarabb elaludj. Ismeretes, de jó tényleg észben tartani, hogy lefekvés előtt két-három órával már ne egyél, és próbáld olyan dolgokkal elfoglalni magad, amik fokozatosan megnyugtatnak, elálmosítanak! Hallgass valami kellemes zenét, olvasgass, relaxálj!

Korán kelés
Te hogy birkózol meg a korán keléssel?

Ahhoz, hogy könnyebben viseld az ébredést, jó, ha nem húzod le teljesen a redőnyt, vagy a reluxát, így reggel be fog szűrődni annyi természetes fény, ami miatt nem ér olyan váratlanul az ébresztőóra hangja. És ha már az ébresztésnél tartunk: vannak olyan trükkök, amik megakadályozzák, hogy kicselezd önmagadat. Ha ugyanis valami alig hallható, kellemes kis zenét állítasz be ébresztésnek, és kartávolságon belül tartod magad mellett a telefonodat, semmi sem akadályoz meg abban, hogy egy egyszerű mozdulattal benyomd a szundi üzemmódot, és már alhatsz is vissza! Tehát érdemes valami olyan zenét választani, amitől biztos felébredsz, és olyan messzire helyezni a telefonodat, hogy legalábbis fel kelljen kelned ahhoz, hogy kinyomd. Azt is jó tudni, hogy bár a szundizás nagyon jól eshet, igazából már nem pihentet, sőt, csak még jobban megzavarja az alvási ritmusodat, mivel minden öt-tíz percben, pont, mikor elaludnál, hirtelen felriaszt.

Dolgozz ki egy reggeli rutint! Általában unalmasnak tűnik mindig ugyanazt csinálni, megadott sorrendben, de reggel kifejezetten hasznos, ha kialakítasz egy olyan szokásrendszert, amiben ugyanolyan sorrendben követik egymást a dolgok. Lehet, hogy reggel még alig vagy magadnál, de az ismerős, megszokott cselekedetek közben egyre jobban felélénkülsz.

Ha már nagyjából felébredtél, igyekezz stimulálni magad: mosd meg az arcod hideg vízzel, engedj be természetes fényt, szellőztess ki. A friss levegő és a napfény kegyetlen lehet a jó meleg sötétség után, de biztos, hogy segít kikászálódni az ágyból. Egy kis reggeli torna, nyújtás sem árt, felfrissít a mozgás a sok fekvés után.

Végül, reggelizz! A kávé vagy a tea sem rossz, egy nagy adag koffein biztosan segít felébredni, de az evéstől jön meg igazán az energiád ahhoz, hogy nekiveselkedj az adott napnak. Reggeli közben pedig arra is módod van, hogy átgondold, mi vár rád aznap, milyen teendőid, elintéznivalóid vannak, ami szintén közelebb visz ahhoz, hogy végre elindítsd a napod.

(kép: http://www.kjaggers.com/)

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share