Utánam srácok, avagy filmtúrák a Bükkben

Rovat

Megosztás

Őszi filmes sétánkat folytassuk az Északi-középhegységben és annak környékén. Fedezzük fel, merre kalandozott Rákóczi hadnagya, merre autózott Perczel Zita, hol lövöldözött Dakota Fanning, vagy éppen hová érkezett meg az Őrnagy úr! Egyszóval, Utánam srácok!

Helyszín: Domaháza, Lillafüred, Jávorkút, Létrástető, Miskolc, Szarvaskő, Szilvásvárad

Filmek: Meseautó (1934) Rákóczi hadnagya (1954) Szindbád (1971) Isten hozta, őrnagy úr! (1969) Utánam,srácok! (1975) A Hídember (2002) Magyar vándor (2004) A miskolci boniésklájd (2004) Szinglik éjszakája (2010) Megtorlás (2016) Testről és lélekről (2017) V.Henrik (2019)

A máig népszerű ifjúsági filmsorozat főcímes slágerében a folytatás így hangzik, „Vár egy új nap, újabb barátok, újabb varázslat!” Nos, azt nem ígérhetjük, hogy aki szeretné alaposan megismerni a Bükk vagy Miskolc filmes emlékhelyeit annak elég lesz erre egy új nap, ám azt igen, hogy ha rászánjuk magunkat egy hétvégi kirándulásra, akkor bizony érdekes forgatási helyszíneket találhatunk az Avas alján.

Útvonalunk kiindulópontja legyen Miskolc és környéke.

 

A Szinva és Garadna patak találkozásánál lévő miskolci városrész: Lillafüred az ország egyik legkedveltebb és legszebb kirándulóhelye. Látnivalói közül is kiemelkedik a neoreneszánsz stílusú Palotaszálló (a főképen), az előtte fekvő csodálatos szépségű Hámori-tóval. Az idilli környezet természetesen a filmeseket is megérintette. A 30-as évek egyik legnagyobb hazai mozislágere a Gaál Béla rendezte Meseautó volt. A romantikus történetben a szálló és környezete, benne a csillogóan szép Függőkerttel egyaránt felbukkan. Perczel Tita és Törzs Jenő szerelmi duettje, és autókázása a felsőhámori utakon, felejthetetlen pillanatai a magyar filmtörténetnek.

Fotó: Meseautó/filmarchiv.hu

A palota a későbbiekben is szerepelt több magyar filmben. A 2000-es évek elején, a Herendi Gábor által rendezett történelmi vígjátékban, a Magyar vándorban is feltűnik.

Fotó: Magyar vándor/Palotaszálló/IMDB.com

Az épülettel szemben lévő Hámori-tó, Huszárik Zoltán lírai filmjében a Szindbádban, egy csodálatos téli jelenetben köszön vissza. A nőcsábász gavallér a befagyott tó jegén, a tél tündérével korcsolyázik.

Fotó: Szindbád/Hámori-tó/mafab.hu

A bevezetőben említett, és több generációnak is maradandó élményt adó, Utánam, srácok sok jelenete is Miskolchoz köthető. Berkes Péter regényéből készült hat részes sorozat alaptörténete itt játszódik, ám a készítők a jelenetek felét Budapesten forgatták, egy pestszentlőrinci lakótelepen. Ugyanakkor a könyvben is megjelenő helyeket, mint a miskolctapolcai barlangfürdőt, a diósgyőri várat, vagy a lillafüredi kisvasútat itt rögzítették. A filmsorozat az elmúlt évtizedek alatt az eredeti helyszíneivel és a szereplőkkel, kultikus mítosszá avanzsálódott.

Fotó: Utánam, srácok/Lillafüred kisvasút/boon.hu

Egészen más a hangulata, a 2004-ben bemutatott A miskolci boniésklájd című bűnügyi filmnek, melynek története szintén szorosan kötődik a városhoz. A filmalkotás egy valóságban is megtörtént eseményt dolgoz fel, méghozzá a két fiatal elkövetőnek a börtönben megírt könyve alapján.

Fotó: A miskolci boniésklájd/77magyarfilm.blog.hu

Továbblépve most idézzük fel a jól ismert régi slágert, az Edda Bluesban felcsendülő szavakat „Elhagyom a várost” azaz Miskolcot, és irány a Bükk-fennsík.

 

A Bükk-vidék központi részét elfoglaló földrajzi terület, Magyarország legnagyobb és legmagasabb ilyen jellegű térszíne. Kiterjedése teljes egészben a Bükki Nemzeti Park igazgatása alá tartozik. 1954-ben kis túlzással egy ország várta lélegzetét visszafojtva, hogy végre megnézhesse az első olyan nagyszabású magyar történelmi filmet, mely a Rákóczi-féle szabadságharc előtt tiszteleg. A Rákóczi hadnagya azonban nemcsak romantikával átszőtt történelmi, hanem egyben látványos kalandfilm is, melyben színpompás helyszíneket találhatunk. A Bán Frigyes rendezésében készült műben, számos csatajelenetet a Bükk-fennsíkon forgattak. Így látható például a Létrástetőn és Jávorkúton található rét is.

Fotó: Rákóczi hadnagya/ filmarchiv.hu

Ha továbbutazunk nyugat felé, akkor hamarosan elérjük Szilvásváradot, amely ugyancsak az ország leglátogatottabb turisztikai települései közé tartozik.

 

A Szalajka-völgy a Fátyol-vízeséssel és a kisvasúttal vagy a Lipicai ménes, már önmagában több napos programlehetőséget kínál.

Fotó: Fátyol-vízesés/Basa Balázs

De ha ezekhez még hozzátesszük a gyönyörű Erdődy-Pallavicini-kastélyt, ahol a Szinglik éjszakája című film több jelenete is készült, vagy a környék további erdei kirándulóhelyeit, melyekhez A Hídember és a Brad Pitt által támogatott V.Henrik / The King, valamint az Enyedi Ildikó rendezte, több nemzetközi díjat is nyert, Testről és lélekről című film kapcsolódik, akkor nyugodtan kijelenthető, Szilvásvárad filmturisztikai paradicsom is egyben.

Fotó: Szinglik éjszakája/oscarlarion.wordpress.com

Fotó: A hídember/Facebook: állami ménesgazdasag

Fotó: V.Henrik/YouTube: Netflix trailer

Fotó: Testről és lélekről/port.hu

Bár a közeli Szarvaskő mindössze csak egy filmes emlékkel büszkélkedhet, az viszont egy olyan alkotás, mely szerves része a magyar filmművészetnek.

 

Örkény, Tóték című kisregényéből készített Isten hozta, őrnagy úr! filmes feldolgozását teljes egészében a Heves megyei községben forgatta le Fábri Zoltán. A szatírában olyan színész nagyságok vállaltak szerepet, mint Fónay Márta, Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre és Venczel Vera. Hasonlóan a film műfajához, kissé groteszk és ironikus megállapítás, hogy bár Tóték háza ugyan már nem áll a filmben látott helyen, de a kertben egykor felépített díszletek közül, a legendás illemhely máig keresett célpont az ideérkező és kíváncsiskodó turistáknak.

Fotó: Isten hozta, őrnagy úr/port.hu

A Bükk északi nyúlványain fekvő Domaháza 2015 őszén került fel a filmesek térképére.

 

A holland rendező, Martin Koolhoven egy sötét hangulatú westernfilmhez a Megtorláshoz keresett forgatási helyszínt, és némi meglepetésre, ehhez egészen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyéig kellett eljönnie.

Fotó: Megtorlás/origo.hu

A drámai filmben olyan világsztárok játszottak, mint Dakota Fanning, Guy Pearce, vagy a Trónok harcából jól ismert Kit Harrington és Carice van Houten. A vészjósló thrillerben feltűnő magyar táj bizonyára csak azokat a nézőket nem tudja megtéveszteni, akik a környéken laknak, mert máskülönben tökéletes illúzióval festi le a vadnyugat eredeti képét.

Fotó: Megtorlás/sandravanbeek.nl

Ha süt a nap és szép az idő, akkor engedjünk a csábításnak és kiáltsuk a világnak, de legalábbis egymásnak: Utánam srácok, vár minket a Bükk-hegység filmes titkaival!

Ezt olvastad már? Felvidéki forgatások

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Főkép: Palotaszálló/Basa Balázs

Szerző: Basa Balázs

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta