Ütősen indul az év: itt van Manuel, Rácz Gergő és HHRFlow klipje

Rovat

Megosztás

Elég erősen indul 2021, legalábbis ami a hazai könnyűzenét illeti. Az év első napjaiban jelent meg ugyanis egy igazán ütős és kissé meglepő kollaborációnak a klipes dala. Manuel, Rácz Gergő és HHRFlow Viseld című dala máris több ezres megtekintésnél jár.

A trióból valószínűleg a legtöbben Manuelt és Rácz Gergőt ismerik. De HRFlow is egyre népszerűbb előadónak számít a fiatalok körében.

Rácz Gergőt sokan mint szólóelőadó ismerik, hiszen az elmúlt években dal- és zeneszerzőként, sőt producerként is tevékenykedik és ér el egyre nagyobb sikereket. Arra viszont talán már nem sokan emlékeznek, hogy Gergő több zenekar tagja is volt, elsősorban a kilencvenes-kétezres években.

Első bandája a Park volt, melynek menedzsere maga Fenyő Miklós volt. A zenekar kevéssé lett sikeres, nem úgy azt ezt követő csapat, a V.I.P. A zenekar 1997-ben a klasszikus boybandek aranykorának vége felé alakult. Mind olyan sok más stílus és jelenség, a fiúzenekarok iránti rajongás is csak jóval később ért el Magyarországra. A négytagú formáció amerikai és brit mintára jött létre: helyes, fiatal fiúk néhol kétséges tánc- és énektudással adtak elő popdalokat, a tinilányok pedig odáig voltak értük. A V.I.P. lett tehát a magyar Take That vagy Backstreet Boys – vagy ha úgy tetszik, a One Direction. A zenekar szép sikereket ért el – 1997-ben még az Eurovízión is ők képviselték hazánkat – rövid fennállásuk alatt. Miután 2001-ben a zenekar feloszlott, Gergő 2004-ben csatlakozott a Full Moon acapella formációhoz. A zenekar itthon és külföldön is hatalmas sikereket ért el Rácz Gergő művészeti vezetésével.

Gergő szólókarrierje 2006-ban indult. Első lemeze Bennünk a világ címmel jelent meg, a címadó dal pedig egy csapásra szólóelőadóként is ismerté tette őt. A dal kapcsán Bravo Ottó és Comet díjra is jelölték. A későbbiekben Gergő dalai inkább a klasszikusabb irány felé tolódtak, következő mainstream slágerére 2014-ig várni kellett: a Csak állj mellém viszont ismét a köztudatba hozta őt. Ebben az évben Gergő egy újdonsággal rukkolt elő: kiválasztott néhányat a legsikeresebb szerzeményei közül, és elkészítette Magyarország első egyszemélyes acappella videóját. A produkció rendkívüli sikert aratott mind a szakma, mind a zenehallgatók körében.

A zenész 2020-ban A Dal című tehetségkutató műsor győztese lett Orsovai Renivel közös Mostantól című dalukkal, mellyel a Petőfi Zenei Díj Az év dala kategória nyertese is lett.

Manuelt talán még kevesebb embernek kell bemutatni. A fiatal sztár a 2019-es X-Faktorban tűnt fel, karrierje pedig azóta is töretlenül ível felfelé. Manuel a válogatóra saját dalával (Messziről jöttem) érkezett, mely nem sokkal később kiadásra is került. A fiatal zenész még a mentorházban egy újabb kislemezzel rukkolt elő, a Ketten segítségével pedig az élő showba is bekerült, ahol ByeAlex mentorálása alatt dolgozott egészen a negyedik fordulóig, amikor is kiesett.

Manuel karrierje a tehetségkutató után indult be igazán. A Sziget stábja ugyanis úgy döntött, ő lesz az a szerencsés a tizenkét X-Faktoros közül, aki felléphet a Sziget Fesztiválon. A zenészt 2020-ban Az év felfedezettje és Az év hazai rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele kategóriákban Fonogram-díjra jelölték.

Manuel azóta együtt dolgozott már ByeAlexszel és zenekarával, Lotfi Begivel és Kállay-Saunders Andrással is.

HRFlow, azaz Hegyi Roland egy rendkívül fiatal rap előadó, aki elsősorban különböző kollaborációkban működik közre hazai zenészekkel. A rapper eleinte Dzsiiza-val közösen készített anyagokat, majd megjelent néhány saját szerzeménye is. Az utóbbi időben pedig sorra keresik fel őt a zenészek: dolgozott már együtt Geisha-val, Mish-sel, HIRO-val, és HEKIII X JBOY csapatával is. Mostanában pedig a mainstreamebb előadók felé is nyitottá vált. Így közös dalt készített Metzker Vikivel, ByeAlexszel, Lil G-vel. Ebbe az illusztris rangsorba pedig most Rácz Gergő és Manuel is bekerült.

A Viseld című dal ás klip az RTL Klub reggeli című műsorában debütált. A közös együttműködés ötlete HRFlow fejéből pattant ki. A rapper először Rácz Gergőt kereste meg a dallal, később pedig Manuellel vette fel a kapcsolatot, akitől azt kérte, írjon egy verzét a számhoz.

A három, teljesen eltérő stílusban alkotó előadó közös munkája pedig igencsak sikeresnek bizonyult, hiszen a dalt a premierje óta rengetegen meghallgatták.

Rácz Gergő elmesélte, hogy a szerzemény célja az, hogy motivációt adjon a hallgatóknak:

„Arról szól, hogy az életében mindenkinek van egy olyan területe, ahol gyengébbnek érzi magát, és kell valami kapaszkodó. És egy ilyen jellegű dal, mindig kapaszkodó tud lenni, amikor az ember lent van, és akkor meghallgatja és feltölti.”

A dalhoz készített kisfilm meghökkentő módon egy templomban játszódik. Noha furcsának tűnhet a helyszínválasztás, a dalt hallgatva valahogy helyére kerülnek a képkockák és rájövünk, mennyire is illik ez a mű ebbe a szokatlannak hitt miliőbe.

A zeneszerzésben HRFlow segítségére King BJ volt, míg a dalszöveget Manuellel közösen írták. A produceri, mix és masztering munkát szintén King BJ vállalta el. A klipet pedig maga HRFlow rendezte.

Főkép: YouTube

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta