Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / Vajon miért sírunk?

Vajon miért sírunk?

Szinte mindenki szokott sírni. Valószínűleg Te is, aki most ezt a cikket olvasod. A gyengébbik nemnél a statisztikák szerint évente 30-64 alkalommal törik el a mécses, míg a férfiak – akiket a társadalmi elvárás nem nagyon hagy sírni –  átlagosan évi 6-17 sírást produkálnak. De, vajon mi ennek az oka?

Ilyenkor mindenkinek több dolog jut az eszébe: azért mert megbántottak, mert fizikailag bántottak, meghatódtunk, örömünkben, bánatunkban. No, de miért is jön könny a szemünkből?

anigif_enhanced-buzz-25202-1401989693-13

A könnyekért a könnykészülék a felelős, így hívják együttesen a termelést végző könnymirigyet és a folyadékot elvezető csatornarendszert. A spontán pislogással szétkenjük a váladékot a szemgolyón, az így képződő egyenletes réteg védi a szemet a kiszáradástól és a szennyeződésektől- írja az index.hu. 

crying-gif-24

A pislogás arra is jó, hogy a szemmozgás kitágítsa a könnyzacskót, amely ilyenkor gyakorlatilag kiszivattyúzza a felgyülemlett könnyt a szemből. Az elhasznált könny a könnypontokon át a könnycsatornába jut, ezen keresztül a könnyzacskóba ömlik, ahol összegyűlik, és végül a könnyvezetéken és az orron át távozik (mini-Maistanultamvalamit: ezért kell sírás közben orrot fújnunk).

9sryog

Így működik maga a rendszer, egészen addig, amíg kedvenc szerelmespárunk végre egymásra nem talál, vagy amíg Mufasa királyt le nem löki Zordon a szikláról (mindenki más jelenet láttán érzékenyül el), és el nem kezd patakokban ömleni a könnyünk. Ha sírunk, olyan nagy mennyiségben termelődik a zápor a szemünkből, hogy a kifinomult csatornarendszer már nem tud vele mit kezdeni, ezért arrafelé folyik, amerre utat talál: ki a szemből, majd lefelé az arcunkon.

tumblr_inline_mz2gyqusfr1qj48om

Valójában háromféle könnyt termelünk, amelyeknek nemcsak a funkciója, de az összetétele is különböző

  • Az első a bazális könny, amely védi és táplálja a szaruhártyát.
  • A második reflexszerűen képződik, amikor valamilyen szembe jutó idegen anyagot kell a könnynek kimosnia onnan (porszem, bogár, a hagymából felszabaduló illóolajok, stb.)
  • A harmadik pedig az érzelmi alapú könnytermelés, vagyis maga a sírás. Ezt az örömtől a meghatódottságon és a szomorúságon át a stresszig és a fájdalom egy sor érzelmi állapot okozhatja. Ez a könnytípus még egy leucin-enkefalin nevű anyagot is tartalmaz, amely fájdalomcsillapító és hangulatjavító hatású. Ezért lesz jobb sírás után, ha szomorúak vagyunk.

A harmadik esetben röviden az történik, hogy a minket érő impulzusok stimulálják az idegrendszert, amely egy acetilkolin nevű neurotranszmitter segítségével üzen a könnymirigyeknek, hogy kapcsoljanak rá a termelésre.

tumblr_inline_mnsaveYktt1qz4rgp

A sírás szerepéről többféle elképzelés is létezik, az ingerre adott egyszerű válaszreakciótól az összetettebb pszichológiai magyarázatokig. Felfogható nonverbális segélykérésként a környezetünkben lévőktől, egyfajta közösségi élményként a társas kapcsolatok megerősítésén keresztül. De akár evolúciós szerepe is lehet: a sírás jelzi a gyengeséget és kiszolgáltatottságot egy esetleges támadónak, így megelőzi, szükségtelenné teszi magát a támadást.

teen-wolf-allison-dies-crystal-reed-exits

A babák is kommunikálnak a sírással ( már a méhben is), és ha valaki, ők rá is szorulnak, mert más módon még amúgy se nagyon tudják kifejezni az érzelmeiket – ezért létezik többféle érzelemnek megfeleltethető babasírás-típus is.

rs_560x315-131029143655-babysinging3

Vajon miért sírunk?
Fiúk! Ti szoktatok sírni?

 

Vajon miért sírunk? 2
Lányok! Szoktatok sírni?

Forrás: index.hu

Foto: sharegif.com, canvas.grolsch.com, tumblr, http://cdn3.teen.com/

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share