Vajon tényleg vonzóbbnak tűnik a másik néhány pohár ital után?

Rovat

Megosztás

Meglepő, de tudomány áll az alkoholittas románcok mögött. 

Több ember számára ismerős lehet a “mítosz”, hogy 2-3 pohár sör után az ember vonzóbbnak talál egy személyt, akit lehet, hogy józanon messziről elkerülne.

Forrás: kecskefeszek.net
Forrás: kecskefeszek.net

 

A kérdés az, hogy a sör, mint szemellenző valódi jelenség vagy népi legenda? Az Állítólag sorozatban bizonyították, hogy az emberek sokkal vonzóbbnak tűnnek alkohol befolyása alatt.

https://www.youtube.com/watch?v=I4Q4zYMbOEo

 

2003-ban egy brit kutatócsoport közzétett egy tanulmányt az Addiction tudományos folyóiratban. 80 heteroszexuális egyetemi hallgatót vizsgáltak egy bárban vagy étteremben, akik  ittasan emberek képeit osztályozták, férfiakét és nőkét. Kétségtelen, hogy a férfiak és nők, az alkohol fogyasztása után vonzóbbnak találták ellenkezőnemű társaikat. Azok, a személyek, akik nem kerültek ital befolyása alá, kevésbé érdeklődőnek, elutasítóbbnak bizonyultak.

Íme, pár példa tanulmányokból, ami kiegészítheti az állítást:

Forrás: giphy
Forrás: giphy

–  Egy 2014-es tanulmány (Alcohol and Alcoholism folyóirat) szerint az alkoholfogyasztás utáni érdeklődés nem csak az emberekre, az élettelen tárgyakra is igaz. Tehát ne lepődj meg, ha ittasan érdekesnek találsz egy asztalon pihenő banánt. Ilyenkor felerősödik a szépségérzet, az agy festői tájnak ítélheti a látványt.
– Egy 2012-es tanulmány (Drug and Alcohol Dependence) szerint bizonyított, hogy a cigaretta fokozza az alkohol okozta vonzalomérzetet. Nem, nem az alkohol iránt, minden iránt ami él és mozog, illetve ami tárgy.

Forrás: scienceclarified.com
Forrás: scienceclarified.com

– 2013-ban francia kutatók eredményei szerint az emberek ittas állapotban magabiztosabbá válnak, elengedik gátlásaikat és pozitívabban ítélik meg önmagukat.
– 2015-ben az Alcohol and Alcoholism publikált egy tanulmányt, melyben azt vizsgálták, hogy a személy, aki fogyasztott kis dózisú alkoholt, vonzóbbnak tűnik-e, mint józanul. Kiderült, hogy minimális, csupán kedélyállapot-javító hatású alkohol, szebbé, izgalmasabbá teszi az adott személy arcát, aki fogyasztotta. A vizsgált személy józanul nem bizonyult annyira figyelemfelkeltőnek.

Forrás: ready-infive.com
Forrás: ready-infive.com

Ne feledd, ha alkoholt használsz a külsőségek tompítására: pár pohár sör még nem tett szebbé egy személyt, csak nem törődsz azzal, hogy a partnered csúnya.

 

Borítókép: psycologytoday.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta