Valóban a ruha teszi az embert?

Rovat

Megosztás

Sokszor megfordul a fejemben az a kérdés, hogy valóban a ruha teszi-e az embert, de sosem tudok biztos választ találni. Abban mind egyetérthetünk, hogy fontos a kinézetünk, és nem véletlenül vannak olyan események, ahol kifejezetten van dresscode. Különböző kultúrákban is megkülönböztethetünk az ott élőkre jellemző ruházatot, de mennyire fontos ez a hétköznapokon? 

Az első benyomás kialakításában nagy szerepet játszik a ruházat, hiszen ez szinte az első, amit meglát az ember. Rögtön próbáljuk az embereket bekategorizálni az öltözködésük és összességében a külsőségek alapján, ami nem baj, de pont amiatt, hogy tudjuk, hogy mindenkinek vannak rossz napjai, csak a ruházat alapján nem szabad előre ítélkeznünk.

Egy-egy eseménynél fontos lehet a ruházat, és szabályok közé is szokták tenni, hogy mit lehet viselni és mit nem. Ez is az egy csoporthoz tartozást erősíti. Az emberek csoport lények, ezért szeretnek azonosulni másokkal, így ez az öltözködésben is megmutatkozik. A rockkoncerteken mindenki általában feketében nyomul, és esküvőkön pedig senkin nem látunk fehéret a vendégek között. Ha látunk egy csapat ünneplőbe öltözött fiatalt szeptember elején, rögtön tudjuk, hogy valami iskolai rendezvény miatt vannak kiöltözve.

A ruha fontos része lehet az önkifejezésben, könnyen tudjuk eszközként használni arra, hogy a külvilág felé közvetítsük a saját személyiségünket, vagy nézeteinket. Kapcsolatainkat is meghatározhatják, hogy egy-egy új ember megismerését mennyire befolyásolja a pillanatnyi öltözködése. Viszont fontos, hogy hűek maradjunk önmagunkhoz. Hiába jelenik meg nap mint nap egy új trend, biztosan volt már olyan, hogy aszerint öltöztél fel, de mégsem érezted jól magad a bőrödben.

Éppen ezért fontos, hogy megtaláld a saját stílusodat, amiben nem csak kívülről, de belülről is ragyogsz. Ez azt jelenti, hogy magabiztosságot sugárzol, boldog vagy és kiegyensúlyozott. Ha a ruháid is ezt közvetítik a külvilág felé, akkor nyert ügyed van. Ruháid, sminked, hajad, legyenek harmóniában azzal, aki vagy.

Persze ezek mind nem azt jelentik, hogy otthon is öltözz ki, nyugodtan viselj macinacit ha olyan kedved van, de ha belenézel a tükörbe, akkor légy elégedett magaddal. Ha ebben a ruháid segítenek, akkor ne sajnálj időt fordítani a reggeli készülődés során a ruháid összeválogatására.

Fotó: ktmmandu.com
Fotó: ktmmandu.com

 

Öltözködés
Számodra fontos, hogy milyen ruha van rajtad?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta