Ezt nézed:  / Suli / Változások a 2016-os felsőoktatási felvételiben: ezeken a szakokon lesz kötelező az emelt szintű érettségi

Változások a 2016-os felsőoktatási felvételiben: ezeken a szakokon lesz kötelező az emelt szintű érettségi

December 23-tól már lehet jelentkezni a felsőoktatásban induló alap, mester, osztatlan és szakképzésekre. Az előző évhez képest sok változás történt a felvételi rendszerben, így érdemes alaposan tájékozódni és figyelni a híreket, hogy biztosan ne maradj le semmiről. Az emelt szintű érettségi nem minden szakon kötelező, nézd meg, Neked szükséged lesz-e rá!

A jelentkezésedet 2016 február 15-ig adhatod le, így még van időd átgondolni, hogy mit is szeretnél, melyik felsőoktatási intézménybe jelentkezz és milyen képzésen képzeled el a jövődet.  Jó ha már most tudod, hogy bizonyos szakok nem indulnak majd, ellenben megjelennek újak. Változás történt a ponthatárok meghúzásában is, így például a minimum ponthatár 300 pont lesz az osztatlan és alapképzéseken. Ha mesterképzésre jelentkezik majd valaki, 2016-ban már csak nyelvvizsga birtokában teheti azt meg. Jó tudni, hogy bizonyos szakok esetében alkalmassági vizsgát kell tenniük a jelentkezőknek ahhoz, hogy részt vehessenek a felvételin, ilyen szak például a tanárképzés.

A korábbi gyakorlattal ellentétben egyre több szak esetében teszik kötelezővé az emelt szintű érettségi meglétét, így például a jogász vagy bölcsészképzéseken egy, de van ahol kettő (gyógyszerész, fogorvos, általános orvos) emelt szintű érettségi szükséges a jelentkezéshez.

Az emelt szintű érettségiért abban az esetben jár a plusz pont, ha a vizsgán legalább 45%-kot teljesítesz!

Az Eduline összeszedte, mely szakokon szükséges emelt szinten érettségizni:

Agrár képzési terület:

Állatorvosi: biológia és kémia emelt szinten (mindkettőből)

Erdőmérnöki: matematika kötelező és a következő tárgyak közül még egy: biológia vagy fizika vagy kémia vagy egy szakmai előkészítő tárgy – egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

Bölcsészképzések: egy tantárgyból kötelező az emelt szintű érettségi

Andragógia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem. Ezek közül egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

Anglisztika: angol (emelt szintű kötelező) és francia vagy latin vagy magyar vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy történelem

Germanisztika: német vagy német nemzetiségi nyelv vagy német nemzetiségi nyelv és irodalom vagy angol nyelv (egy emelt szinten kötelező), emellett kell még egy érettségi angol vagy francia vagy holland vagy latin vagy magyar nyelv és irodalom vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy történelem (egy idegen nyelv csak egyszer választható)

Keleti nyelvek és kultúrák: magyar vagy történelem és arab/angol/ francia/ héber /japán/kínai / latin/német / olasz / orosz / spanyol / újgörög nyelv (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Magyar: magyar (emelt szintű kötelező) és angol / finn / francia / latin / német / olasz / orosz / spanyol nyelv vagy történelem

Néprajz: magyar és történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Ókori nyelvek és kultúrák: magyar vagy történelem és angol/arab/ francia/latin/japán/ német/ olasz/orosz /spanyol/ újgörög (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Pedagógia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Pszichológia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Romanisztika: szakiránytól függ, egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni (francia vagy olasz vagy spanyol vagy román vagy román nyelv és irodalom, a portugál szakirányon: angol vagy francia vagy latin vagy magyar vagy német vagy olasz vagy orosz vagy román vagy román nyelv és irodalom vagy spanyol vagy történelem)

Romológia: magyar vagy történelem és angol vagy beás vagy lovári vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Szabad bölcsészet: magyar vagy történelem és angol vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Szlavisztika: magyar vagy történelem és angol vagy francia vagy horvát vagy horvát nyelv és irodalom vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy szerb vagy szerb nyelv és irodalom vagy szlovák vagy szlovák nyelv és irodalom vagy szlovén nemzetiségi nyelv vagy román vagy román nyelv és irodalom vagy bolgár nemzetiségi nyelv vagy bolgár vagy ukrán nemzetiségi nyelv vagy ukrán vagy lengyel nemzetiségi nyelv vagy lengyel (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Történelem: történelem (emelt szintű kötelező)

Jogászképzés: történelem vagy angol vagy német vagy francia vagy latin vagy magyar nyelv és irodalom vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol emelt szinten

Gazdasági szakok:

Alkalmazott gazdaságtan: matematika (emelt szintű kötelező)

Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés: matematika (emelt szintű kötelező)

A többi gazdasági szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi.

Sporttudományi szakok:

Testnevelő-edző: testnevelés (emelt szintű) kötelező

Műszaki szakok:

Építész: matematika és fizika vagy építészeti és építési alapismeretek (egy tárgy emelt szinten)

Energetikai mérnöki: matematika és fizika (egy tárgy emelt szinten)

Építészmérnöki: matematika és fizika vagy építészeti és építési ismeretek emelt szinten (egy tárgy emelt szinten)

A többi műszaki szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi.

Orvos- és egészségtudományi szakok:

Általános orvos: biológia és fizika/kémia emelt szinten

Fogorvos: biológia és fizika/kémia emelt szinten

Gyógyszerész: biológia és fizika/kémia emelt szinten

A többi orvos- és egészségtudományi szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi.

Társadalomtudományi képzések: egy tantárgyból kötelező emelt szintű érettségi

Nemzetközi tanulmányok: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Szociális munka: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Szociálpedagógia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Informatikus könyvtáros: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem, informatikai alapismeretek.

Kommunikáció és médiatudomány: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Kulturális antropológia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: földrajz, magyar nyelv és irodalom, társadalomismeret, történelem.

Politológia: a felsorolt tárgyak közül egyet kell emelt szinten teljesíteni: angol vagy francia vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy magyar vagy matematika vagy társadalomismeret vagy történelem.

Szociológia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Társadalmi tanulmányok: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Természettudományi képzések:

Matematika: Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni, amely lehet biológia vagy fizika vagy földrajz vagy kémia vagy matematika.

 

Felvételi 2016
Te honnan értesülsz a legújabb infókról a továbbtanulással kapcsolatban?

Képek: oied.encsu.edu