Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Változtass berögzült cselekvéseiden, melyek csak plusz stresszforrásul szolgálnak!

Változtass berögzült cselekvéseiden, melyek csak plusz stresszforrásul szolgálnak!

Egy ideális világban reggelente minden a helyén van! Kényelmesen, kipihenten és nyugodtan vágsz neki a napnak, hogy aztán a precízen és könnyedén elvégzett teendőid után következzen a jól megérdemelt, tökéletesre komponált kikapcsolódás majd a pihentető alvás és a szép álmok…

A világ azonban nem ideális és mi sem vagyunk tökéletesek, így száz százalékig bosszúságoktól, nehézségektől és spontaneitásoktól mentes nap sem létezik! Mi mindenesetre adunk most néhány tippet, melyek segítségével könnyebbé teheted a magad által megnehezített hétköznapjaidat.

Tudtad, hogy egy új szokás rögzülése nagyjából harminc nap?

Ennyi idő alatt válik a kezdetben még kényszeredetten figyelt cselekvés rutinná. Ugye, hogy megér egy hónapnyi odafigyelést egy nyugisabb élet?

Reggelek

Főzd le előző este a kávét vagy legalábbis készítsd elő a kávéfőzőt úgy, hogy kómásan már csak a gombot kelljen benyomni. A másnapi outfittedet már este állítsd össze, így reggel nem kell kétségbeesetten a szekrény előtt állnod, hogy egy rongyod sincsen! Ugyanígy már előző nap dobd össze a sulis cuccod, a sportfelszerelésed. Nem csak nyugisabb leszel, de spórolsz néhány percet is, amit arra használhatsz fel, hogy elérd a reggeli buszod, melynek bár a menetrendjét álmodból felébresztve is tudod, mégis mindig az utolsó pillanatban loholsz a megállóba.

Napközben

Az, hogy a nap folyamán mi történik veled, persze nem csak tőled függ. Mindenesetre a berögzült reakcióidat suli idő alatt is alakíthatod. Ha gyakran stresszelsz, próbálj meg ellazulni, ha hamar feldühíted magad, gondolkodj, mielőtt cselekszel, ha bizonytalan vagy, merj néha kockáztatni! Azzal, hogy kilépsz a komfortzónádból és felhagysz a mindennapos történésekre adott rögzült reakcióiddal, sokkal szabadabbnak fogod érezni magad és a szürke hétköznapok is izgalmasabbá válnak. (Az internet az önismereti gyakorlatok kimeríthetetlen tárháza, kutakodj bátran, biztosan megtalálod a változás azon formáját, mely személyre szabottan neked szól.)

Délután

Edzés? Különóra? Haverok? Szerelmed? Mindenre és mindenkire időt akarsz fordítani, de gyakran elszámolod magad és kifutsz az időből. Ilyenkor persze jönnek a kellemetlen lemondások, átszervezések, csúsztatások, melyeknek a vége sértődés, feszültség, kellemetlenségek. Megnyugtató lenne ugye, ha ezeket a kellemetlen köröket nem kellene nap mint nap lefutni? A megoldás nagyon egyszerű, bár kell hozzá némi rutin: készíts időbeosztást egész hétre. Ha vannak fix elfoglaltságaid suli után, először azokat rögzítsd, majd jöhetnek az ad hoc jellegű teendők, majd a randik és a baráti találkozók. Persze legyél egy kissé rugalmas és nem aggódj, ha nem minden az elvárásaid szerint alakul. Ott a hétvége és a jövő hét is.

Este

Tervezd meg a következő napod és készíts elő mindent, hogy a reggeled zökkenőmentesen induljon. Lefekvés előtt körülbelül fél órával már ne telefonozz és ne is gépezz, az elektronikus kütyükből érkező infók, fény-és hanghatások miatt az agyad ugyanis azt fogja gondolni, hogy még pörögnie kell és képtelen lesz leállni, hiába helyezted már vízszintesbe magad. Elalvás előtt inkább igyál nyugtató teát, olvass egy kicsit, relaxálj vagy hallgass zenét. Meglátod, sokkal könnyebben alszol el és nyugodtabb álmod lesz, így kipihentebben vághatsz neki a következő napnak.

K. Vivien

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share