Ezt nézed:  / Divat/Életmód / A világ egyik nagy problémája: élelmiszer pazarlás

A világ egyik nagy problémája: élelmiszer pazarlás

Évtizedek óta hatalmas gondnak számít a túlfogyasztás. De még nagyobb gond, hogy az élelmiszerek tonnája végzi a kukában. Egy átlagos háztartásban évente több száz kiló élelmiszer is a szemétre kerülhet.

Mégis miért baj az, ha valaki kidobja az élelmiszert? Az ételek nem környezetszennyezőek, hiszen gyorsan lebomlanak és egyes ételek még táplálják is a környezetet. Azonban ez nem történik meg, hiszen az összes szemét a szeméttelepre kerül, ahol megsemmisítik idővel.

A megvásárolt ételek csomagolása az, ami igazán veszélyes. A nem lebomló anyagok súlyosan szennyezik a környezetet, valamint egyes csomagolásoknak több száz évre van szükségük, hogy teljesen eltűnjenek. Ilyenek például a PET palackok.

A kidobott termékek tulajdonképpen feleslegesen megvásárolt élelmiszerek. Ezeket ugyanúgy le kell gyártani, felesleget energiát kell fordítani az elkészítésükre, a szállításukra, mert végül ezek úgyis egy helyre kerülnek. A másik dolog, hogy rengetegen vannak, akik ezt megennék. A rászorulóknak nagy segítség lenne, hiszen lenne mit enniük.

Globális szinten több millió tonna kidobott élelmiszerről beszélünk, ami hatalmas mennyiség. Az élelmiszer pazarlás súlyos gond, amire már többen is felfigyeltek és próbálnak tenni ellene. Néhány kisebb bolt zárás után kirakja a megmaradt élelmiszereket, hogy a rászorulók elvihessék. Az eladatlan termékek így nem a kukában végzi, hanem jó célt szolgálnak.

A pazarlásnak óriási környezet károsító hatása is van egyben. A feleslegesen készült ételek/megtermelt növények mind-mind hatással vannak a Földre is. Cél nélkül kizsigereljük ezzel a bolygót, így tönkretesszük a saját környezetünket is. Egy kis odafigyeléssel ez megállítható lenne. Maga az egyszerű kisember az, aki ezt megelőzheti. Vásárlás előtt érdemes elgondolkozni azon, hogy valóban szükségünk van-e arra a bizonyos dologra, mielőtt megvesszük.

A világ egyik nagy problémája: élelmiszer pazarlás
Te szoktál kibodni ételt?