Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Gasztro / Hírek / A világ legfinomabb tortái

A világ legfinomabb tortái

Gondoltad volna, hogy már 2300 évvel ezelőtt is ettek tortát az emberek? Mi most megmutatjuk neked a legfinomabb tortákat egy csipetnyi történelem és földrajz segítségével!  

Történészek szerint az első tortát a szuzai menyegzőn tálalták, ennek ötlete pedig Nagy Sándor nevéhez köthető. A tömeges esküvőn rengeteg perzsa édesség volt, ez adhatta az ötlete ahhoz, hogy rétegesen rakott tortákat is készítsenek. Ez a torta természetesen különbözött a maiaktól, a legfőbb alkotórésze a méz volt, ugyanis ez fogta össze a gabona, mandula, dió elegyét és a szárított gyümölcsdarabkákat. Középen volt a töltelék, ami ánizsos kecsketúró volt, és szintén a méz tartotta össze. A tetejét rózsaszirmokkal díszítették és mandulákból rakták ki az ünnepekhez tartozó mágikus jeleket.

Az érdekességek  után evezzünk modernebb vizekre és más tájakra, ahol igazán híres tortákat találunk!

Íme, 5+1 ínycsiklandozó torta a világ különböző országaiból!

1. Olaszország: Rizstorta. 

Hagyományos paraszti sütemény, melyet Itáliában kalandozva szinte bárhol megkóstolhatunk. Fantasztikus, sajátos ez a rizses ízkombináció, melyet az olasz presszókban tízóraira tálalnak, nagyon erős kávé mellé. Az egyszerűség csodája ez az édesség.

torta_di_riso

 2. Örményország: Marlenka torta. 

Biztosan neked is ismerősen cseng a marlenka süti neve, de gondoltad volna, hogy az általában szimpla szelet  formájában rendelhető édességből torta is készül egy legendás örmény recept alapján? Először az örmény Geyorg Avetisjan kezdte el készíteni 1995-ben, miután családjával letelepedett Csehországban. Először csak a szűk baráti körnek, ismerősöknek, kávézóknak készítette édességét, de igen hamar felkeltette az emberek érdeklődését és végül a piac bővülésével hatalmas népszerűségre tettek szert. A recept alapja a méz , a dió és a karamell hármasa.

MAN914

3. Ausztria: Sacher-torta. 

Az édesség története egészen 1832-ig nyúlik vissza, amikor Franz Sacher bécsi cukrász megalkotta Metternich herceg számára. A csokoládétorta sárgabaracklekvárral és csokoládébevonattal készül. Sacher nagyon fiatalon 16 évesen alkotta meg a süteményt, ami azóta is töretlen sikernek örvend és az egyik legkedveltebb bécsi specialitás.

Sachertorte-Viena_Capellanes

4. USA: Lady Baltimore-torta. 

A XIX. század vége felé a dél-karolinai Charlestonban rendkívül népszerű helynek számított a Lady Baltimore Teaszalon, ahol gyakran szolgálták fel ezt a finomságot.

LadyBaltimore

5. Távol-Kelet: Gyömbérszirupos torta Kínából. 

A kínai konyha egyik kedvelt alapanyaga a gyömbér. Nagyobb ünnepeken hagyományos ajándéknak számít a gyömbérbefőtt. A gyömbérszirupos torta pedig régi hongkongi édesség, amiből napjainkban a kuglóf forma is elterjedt.

25296_l

 

+1. Magyarország: Dobos torta. 

A  híres magyar dobos torta 5 réteg habkönnyű piskóta lapból, vajas csokoládé krémből, és a tetején roppanós karamellből áll. A történetéről bővebben itt olvashattok.

 

“Mily kezdetleges lenne az embereknek szellemük is, ha a költészeten és zenén kívül nem volnának a szakácsművészetnek is lelkesülői, kik a test táplálásáról is gondoskodnak. Mert a lélek is csak a testtől veszi a maga táplálékát. Korgó gyomorral nemigen megy a szellemi munka.”
/Dobos C. József/
dobos-torta-8e530a94a99db0960ff0e5246cfadcef_blowup_vegeta
A receptek forrása: fakanál receptkönyv 2000/2
Tortaimádók
Szoktál egyedül tortát készíteni?