Visszaveszik a diplomát attól a tanártól, aki veri a gyerekeket

Rovat

Megosztás

Régebben több afrikai országban bevett szokás volt a diákok erőszakos nevelése a történelem során. A mai napig társadalmanként, kultúránként jelentősen eltérő az, hogy a gyermekek milyen jogokkal rendelkeznek, vagy milyen védelemben részesülnek.

Napjainkban Ugandában törvény ugyan szabályozza a tanárok nevelési módszereit, de ennek ellenére rengeteg panasz érkezik olyan pedagógusokra, akik testileg bántalmazzák, pálcával büntetik a tanulókat. A bottal ütlegelés, mint nevelési eszköz szinte elfogadottnak számít a kelet-afrikai régióban. A fizikai fegyelmezés egyéb formái is még mindig sokszor jelen vannak, helytelenül, sőt törvénytelenül. Az oktatóknak nincs betanított és begyakorolt módszerük arra, mi a teendő a nehezebben kezelhető, elhanyagolt gyerekek esetében.

Ha úgy érzik, a tanuló rosszul viselkedik, nem írt házi feladatot, vagy esetleg szemtelen, akkor ütnek, megaláznak, hiszen nem tudják, mit is kellene tenniük.

John Chrysostom Muyingo oktatásügyi miniszter most arra figyelmeztette Uganda pedagógusait, hogy amennyiben bizonyítást nyer a gyermekverés ténye, és bűnösnek találják őket, akkor visszavonják a tanári diplomájukat. A testi fenyítést szigorúan fogják büntetni, hiszen a tanárok erőfölényük miatt esetenként súlyos sérüléseket is okoznak a kiskorúaknak.

Az ugandai kormány eltörölte a verést az oktatási intézményekben, részben azért, mert ez is az egyik fontos oka volt annak, hogy a gyerekek helyenként kimaradtak az iskolából.

 

A közösségek vallási vezetőit is felkérték a gyermekvédelem fontosságának hirdetésére és továbbítására, beleértve a kiskorúak házasságkötésének helytelenítését is.

A gyermekvédelmi törvény értelmében az oktatási minisztérium megtesz mindent annak érdekében, hogy megvédje a gyermekeket az erőszak, a támadás, a fizikai bántalmazás, a rossz bánásmód vagy kizsákmányolás bármely formájától- írja a Globoport.hu.

A gyermek semmi esetre sem vethető alá kínzásnak, testi fenyítésnek és más kegyetlen, embertelen, vagy megalázó büntetésnek, illetve bánásmódnak – hívja fel a figyelmet a tárca.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,201RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta