Ezt nézed:  / Környezetvédelem / A WC papír eredete

A WC papír eredete

Ma már természetesnek vesszük, hogy van, sőt hisztirohamot kapunk és azonnal reklamálunk, ha nincs. De belegondoltál már, hogy volt, amikor egyáltalán nem létezett WC- papír?

Felmerül a kérdés, hogy ha WC papír nem volt, akkor vajon mit használtak az emberek, annak helyettesítésére?

Magát a WC papírt a 14. század elején, a Jüan-dinasztia korában kezdték használni. Feljegyzések szerint évente 10 millió csomag WC papírt gyártottak. Más területeken a gazdag emberek kendert használtak, a szegények pedig kézzel mosakodtak, rongyok, fakéreg, levél, szalma, moha, hó és gyümölcshéj segítségével. Az ókori rómaiak pedig egész egyszerűen botra szúrt szivacsot használtak, amit egy vödör sós vízben tartottak. Ezt hasonlóan kell elképzelni, mint a mai WC kefét. Kivéve, hogy ma a WC kefére ránézni is félünk, nem még megfogni.

Forrás: mrwriteon.wordpress.com

Forrás: mrwriteon.wordpress.com

 

A mai WC papír őse azonban csak az 1850-es években jelent meg. Joseph C. Gayetty nevéhez fűződik az elképzelés, aki találmányát egészségügyi papírnak nevezte el. Gayetty első körben nevetség tárgyává vált és a kor üzletemberei viccesnek találták az elképzelést, hogy a fenéktörlőből üzletet lehet csinálni. Később kiderült, hogy az újfajta törlőkendő sokkal kímélőbb és jótékony hatása lehet az aranyérrel szemben is. Gayetti saját találmányát a kor legnagyobb áldásaként reklámozta. Utólag pedig, valljuk be, igaza volt!

Forrás: www.sutleroffortscott.com

Forrás: www.sutleroffortscott.com

 

A WC papír eredete
Te mit tennél, ha hirtelen abba a korba csöppennél, amikor még nem volt WC papír?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share