Ezt nézed:  / Zene / A zenének tényleg gyógyító ereje van?

A zenének tényleg gyógyító ereje van?

Bizonyára már ti is hallottátok azt a kifejezést, hogy a zene orvosság lehet minden bánatra. Nem véletlenül használják, ugyanis a zene terápiás célokat is szolgál. Nem is gondolnánk, de a zenehallgatás nagyban befolyásolja a lelki állapotunkat, ami kihat a környezetünkre is.

Szinte mindenki hallgat zenét. Leggyakrabban utazás közben vagy otthon egy hosszú nap után, de az éttermekben vagy a boltban is folyamatosan szól a zene. Bárhova is megyünk, mindenhol körülvesz minket. De hogy befolyásolhatja a zene a lelki állapotunkat?

Egy egyszerű példával élve így lehetne a legjobban megfogalmazni: ha bánatos vagy vagy csak rossz kedved van, olyan zenét hallgatsz, ami lassabb hangvételű, ami tükrözi az érzéseidet. Ez segít elmélyülni, valamint egy olyan állapotba jutsz, ami végül segít az elfogadásban. Egy idő után elmúlik a rossz kedv és máshogy gondolkodsz. Régebben a magyar zene felvirágzásának korszakában, mikor még csúcson volt a Beatrice, Republik, vagy az LGT is voltak nagyszerű dalok, amik segíthettek megérteni, vagy átvészelni a dolgokat. Ez a mai könnyűzenében úgyszintén jelen van, és ami még fontosabb, hogy nem csak az idősebb korosztály érzelmeit hivatottak bemutatni, hanem a fiatalokra is koncentrálnak.

De ugyanígy a jókedvedet is szemléltetni lehet vele. Ha boldog vagy, egy ritmusosabb dal csak dobni tud az érzéseiden és sokkal szabadabbnak érezheted magad. Bármilyen lelki állapotban legyen is az ember, biztos, hogy megtalálja az aktuális hangulatának megfelelő zenét. A fiatal magyar zenészek, köztük a Halott pénz, vagy a Punnany Massif tagjai is sokszor beszélnek róla, hogy számukra és a közönségük számára is milyen határosak gyakorol a zene a lelki állapotukra. Az alkotói folyamatuk során pedig elengedhetetlen, hogy ne vegye őket körül egy olyan környezet, amiben kiteljesedhetnek. Így születtek meg legnagyobb slágereik is.

Az orvostudományban már régóta használják a zenét terápiás célokra. A nyugodt állapot elérésének az egyik kulcspontja. A betegeknél sokkal nagyon arányban lehet elérni vele gyógyulást, mint egyébként. A zene lelki állapotra gyakorolt hatása nemcsak az embereknél, hanem az állatoknál is megfigyelhető, de akár egy békésebb, katarzis alapú állapotot is el lehet érni csupán egy kis zenehallgatással.

A zenének tényleg gyógyító ereje van?
Naponta hány órát hallgatsz zenét?

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share