10.000 látogató a CSTP Feszten!

Rovat

Megosztás

A Cseh Tamás Program (CSTP) június 21-24-es dátummal fesztivált rendeztett a Várkert Bazárban és az A38 Hajón, CSTP Feszt névvel, hogy megünnepeljék a program 3 éves működését. A fesztivált szimblikus dátumok fogták közre, ugyanis június. 21 a Zene Ünnepe, míg június 24.-e a Múzeumok Éjszakája.

A nagyszabású fesztiválon 4 nap alatt 50 zenekar, 3 színpadon szórakoztatta rajongóit és az érdeklődőket az ingyenes program keretén belül. A fesztivál hűen tükrözte a magyar könnyűzene változatosságát és gazdagságát, hiszen olyan előadók sorakoztak fel, mint pl.:  Mary PopkidsBohemian Betyars, Ivan & the ParazolAntonia Vai.

CSTP Feszt követte a Cseh Tamás Program irányelvét, miszerint a CSTP nem ismeri a zeneműfaji megkötéseket, és büszkén prezentálja a magyari zene sokszínűségét.

A Várkert Bazárban nem csak koncerteket tartottak, a Várkert Bazár Déli Palotájába rendezkedett be a Hangszert a kézbe országjáró hangszerkiállítás, mely elsősorban a gyerekek és fiatalok zene iránti rajongását hivatott elősegíteni. A rendezvény már februári elindulása óta 7 hazai nagyvárosban is járt, ahol 100-nál is több hangszert tudtak a fiatalok kipróbálni szakemberek támogatásával. A rendezvényen Balogh Zoltán miniszter is részt vett.

Az A38 Hajón rendezett konferenciasorozat egyrészt a történelem és a zenetörténet szerelmeseit elégítette ki, ugyanis a június. 21-ei „Vászonról ránk néztek” című poptörténeti előadás keretén belül a prezentáló történészek, zenei szakírók és zenetörténészek a film és zene összefonódását vizsgálták a Kádár-korszakban.

Másrészt június. 22-23-án „Juss ki, hozd be” címmel megrendezett konferencián a magyar zene elkötelezett híveit várták szeretettel. A konferencián Európa szerte elismert zeneipari szakemberek ismertették a magyar zene helyzetét és exportképességét.

A fentiekből is látszódik, hogy a CSTP Feszt minden igényt kielégített: a családok a HAK kiállítását élvezhették; a zene szerelmesei és fesztiválrajongók az Öntőház Udvarban és Szárazárok színpadon tombolhattak kedvenc előadójukra (illetve a külön az e célra kiépített Zene ünnepe színpadon); míg aki az elméleti, stratégiai, történelmi aspektusaira volt kíváncsi a zeneiparnak, az A38 Hajón rendezett konferenciákon mélyíthette el tudását.

CSTP Feszt remek alkalom volt arra, hogy az emberek láthassák a magyar zene virágzását, a zeneipar működését, és azt hogy a CSTP 3 éves fennállása alatt honnan, hová jutott.

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta