Ezt nézed:  / Suli / 10 furi tény a fociról

10 furi tény a fociról

1. Rúgják a bőrt.

Bizony, a mondás arra utal, hogy régen tényleg a bőrt rúgták, hiszen a focilabdák sokáig bőrből készültek és csak az 1800-as évek elején tértek át a gumilabdára. Ebben az időben egyébként a simontornyai bőrgyár látta el a világot labdákkal.

 2. Íjászat vs futball

1314-ben II. Edward angol király (más források szerint London polgármestere) betiltotta a „futballt”, mert elvonta a figyelmet az íjászatról és túl “zajos” volt.

3. Az első meccs

Az első válogatott futballmeccset 1872-ben Anglia és Skócia vívta.

4. Női és férfi labdák

Régen különbözött a női és férfi focilabda egymástól, de mindkettőnek eltért a külseje a maitól: a bőröket rajta hosszúkás szeletekből varrták.

5. Két másodperces gól

A világ leggyorsabban berúgott gólja két másodperc alatt bent volt a kapuban, ezt egyébként a Szaúdi Nawaf Alabed 2009-ben egy kupameccsen rúgta.

shutterstock-110918564

6. Focihimnuszból sláger

Shakira Waka Waka című zenéje az egyik legjobb példa arra, hogy focihimnuszból igenis lehet mindenki számára (nők számára is ) kedvelhető dal, sőt, sláger. A waka waka egyébként egy törzsi afrikai tánc.

 7. A Nagyon Hivatalos Dal

Ha már a slágereknél tartunk, meg kell említeni, hogy általában nem csak egy zenét írnak egy EB-re, például az idei EB-re 17 slágerrel készültek, de ebből csupán az egyik lett a hivatalos dal, a We Are One.

8. Drága futballisták

A fociban minden játékosnak van piaci értéke, és ez alapján Lionel Messi a legdrágább, pontosan 139,6 millió eurót ér, második helyen pedig Christiano Ronaldo van, de ő csupán 104,2 milliót ér.

letöltés9. Mint a rocksztárok

A focisták néha olyanok, mint a rocksztárok, és nem csak azért, mert félmeztelenül fotózzák őket, hanem azért is, mert különleges kívánságokkal állnak elő, ha egy meccs helyszínére utaznak. Nézzük, miket kívántak idén a focisták:

Portugália: Hat biztonsági őr, közülük kettő mindig Ronaldót őrzi. Mindeközben pedig mindenkinek jár egy játékkonzol is, az aktív pihenésért.

Franciaország: Külön folyékony szappan a kézmosáshoz, külön a zuhanyozáshoz. Jó, ezt még meg is értjük. Az a kívánságuk azonban már érdekesebb, hogy minden szobájukat egy bizonyos színárnyalatúra kellett festeni.

Ecuador: Ők tetszenek a legjobban: ecuadori banánfajtákat kértek minden napra a szobájukba.

Anglia: Csak erkélyes szobát fogadnak el, és az összes szobájukban ki kellett cserélni a bútorokat, ágyakat, parkettát és légkondit vadiújra.

Japán: Végtelenül egyszerű: minden szobába jakuzzit!

Ausztrália: Ők sem a könnyű népek közé tartoznak, a szobák elé kávéautomatákat, minden napra a legfrissebb újságokat a világ minden pontjáról, és diétás brazil ételeket kívántak.

(forrás:www.nlcafe.hu)

10. A halálrúgás

A halálrúgás nem más, mint a tizenegyes rúgás. Ez a lehetőség sokáig fel sem merült a fociban, hiszen az a felfogás uralkodott, hogy egy úriember nem követ el szabálytalanságot.

 

 

 

 

Save

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share