Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / 10 gyakori tini gond és a megoldás rájuk

10 gyakori tini gond és a megoldás rájuk

A tinédzser kor – ahogy mondják – az egyik legjobb fázis az életben. Jönnek az “első dolgok”, amikkel eddig még sosem találkoztál, új élményekkel gazdagodhatsz, akár eddig még nem tapasztalt érzések uralkodhatnak el rajtad. Az utóbbi gyakran komplikációkhoz vezethet. Lássuk, melyek a leggyakoribb problémák!

1. Kinézet/Külső/Megjelenés

Ez tulajdonképpen rengeteg tinikori problémával összekapcsolódik. Ez az az idő, amikor a test állandóan változik, amivel meg kell birkóznod. Ha ez önmagában nem lenne elég nehézség, még ott van a média és a társaid, akiktől hallhatsz a figura-szerű tökéletes testekről, ez pedig még nagyobb nyomást gyakorol rád.

Megoldás:

 • Vitasd meg egy idősebbel, hogy azok a ‘testek’ pusztán divatjellegű jelenségek.
 • Figyelj a táplálkozásodra, ne kövess egészségtelen szokásokat.
 • Barátkozz olyan emberekkel, akik nem játszák meg magukat, kedvező hatással vannak rád.

 

2. Oktatás

Ez az az időszak, amikor a tinik állandóan bizonyítani akarnak, jól megírni a dolgozataikat és egyéb tanulmányi területen is kiválóan szeretnének teljesíteni. Ez hatalmas nyomást tesz a fiatalokra és stresszhez vezet.

Megoldás:

 • Ne aggódj! A belefektetett energiának és munkának eredménye van, akkor is, ha a jegyedben épp nem mutatkozott meg! Be fogsz kerülni oda, ahova szeretnél, ha eleget teszel érte! A stressz csak hátráltat, tessék lerázni a teher érzését!
 • Legyen elég szabadidőd! Egyrészt azért, hogy gondolkodhass, másrészt pedig, hogy olyan tevékenységeket végezz, amelyek szórakoztatnak, ugyanakkor segítenek kiépíteni a koncentrációd, hogy könnyebben tudj fókuszálni a feladatra.
 • Nyugodj meg, igen, jól kell tanulnod, jó jegyet kell kapnod, de ha ezeket az elvárásokat nem maximálisan teljesíted, attól még nem ítélhetnek el téged. Ha alacsonyabb az osztályzatod, az nem jelenti azt, hogy kevésbé lennél képzett, vagy azt, hogy nem vagy elég tehetséges!
Forrás: marinagoetze.hubpages.com

Forrás: marinagoetze.hubpages.com

 

3. Randizás

A hormonális változások, a hirtelen megnövekedő nemi hormonszint a testben, elég nehéz dologgá teszik ebben a korban ezt a tevékenységet. Mindemellett a média és a századon belüli (haladó) társadalmi változások nyomásként magukkal hozzák számukra, hogy a tizenéves szerelmi kapcsolatok szexualitáshoz vezetnek. A legnagyobb problémák pedig ott kezdődnek, amikor a felvilágosítás hiánya mutatkozik, mégis megtörténik a dolog.

Megoldás:

 • Beszélj a témáról! Ne legyen tabu.
 • Biztos forrásból szerezz megbízható információkat a dologról.
Forrás: giphy

Forrás: giphy

 

4. Megfélemlítés

Érkezhet tanárok vagy szülők felől, egy biztos: hatással lesz a személyiségedre és viselkedésedre. Van aki fegyelmezetlen, és javára válik, de egy fegyelmezett és szófogadó tiniben szorongásérzetet kelt és hosszú távon depresszióhoz vezet.

Megoldás:

 • Kérd meg a szüleidet, hogy segítsenek leküzdeni a szorongásérzést. (Hiszen ezt ők is átélték már.) A legfontosabb pedig, hogy mutassa meg számodra, ő hogyan küzd le egy nehézséget felnőttként. Ha látod, ő hogyan teszi, te is meg fogod találni a számodra legmegfelelőbb megoldásokat, mert ellesed a próblémamegoldás módját.
 • Ha nehézséggel kerülsz szembe, vagy valaki erős nyomást gyakorol rád, keresd meg a módját, hogyan találj megoldást rá. Ha nem teszel semmit, össze fog roppantani. Kérj segítséget, ha egyedül nem megy!

 

5. Barátság

Ez az a kor, amikor a szociális készségeid kifejlődnek. Még a gyönyörű kötelékeknél is meginog a talaj. Az egyik pillanatban minden tökéletes, a másikban pedig már egymásnak estek és csúnyán vitatkoztok. Ez okozza az agressziót és a hangulat ingadozást.

Megoldás:

 • Jegyezd meg, hogy vitatkozni nem jó, de nem is rossz dolog, mert a saját nézeteiteket akarjátok egymással szemben érvényesíteni.
 • Ne felejtsd el, hogy attól, hogy vitatkoztok, ő még nem válik rossz emberré!
 • A legjobb megvitatni a problémákat, hogy túl tudjatok lépni rajta.
 • Győződj meg róla, hogy jó társaságban vagy.
 • Tanulj meg megbocsátani és bocsánatot kérni.
Forrás: giphy

Forrás: giphy

 

6. Önbecsülés

A legtöbb tini kötében nagy szokásnak örvend az összehasonlítás. Más lányokkal és fiúkkal mérik össze külső és belső tulajdonságaikat. Ez nyomást helyez rájuk, esetleg féltékennyé válnak. Viszont ennél sokkal rosszabb következménye is van: kételkedni kezdenek önmagukban. Képesek extrémen öltözködni, viselkedni, beszélgetni emiatt.

Megoldás:

 • Ne válassz példaképnek színészt, modellt, csak azért, hogy olyan “tökéletes” külsőd legyen.
 • Tanuld meg, hogy mindannyian különbözünk egymástól, mindenki egyedülállóan egyedi, mindenkinek vannak negatív és pozitív tulajdonságai, és ezzel együtt szeretik, vagy tartják szépnek őket!

 

7. Társak nyomása

A társasági elvárások okozta nyomás azért alakul ki, mert vágyak fogalmazódnak meg benned, hogy valahová szeretnél tartozni, valakinek meg akarsz felelni. Ez gyakran vezethet olyan szokások felvételéhez, amihez valójában nem nyúlnál, de a többiek miatt csatlakozol te is.

Megoldás:

 • Légy tisztában azzal, milyen társasági elvárások méltóak arra, hogy befolyásolhassák személyiséged!
 • Ne felejtsd, hogy milyen fantasztikus egyéniséged van, és ezt egy társaságért sem szabad feladni!
 • Ha egy társaság nyomást kelt benned, és olyanokat teszel, amiket nem szeretnél, akkor keress olyan társaságot, ahol egyeznek a nézeteitek, közös a hobbitok, ízlésetek és csak érezd jól magad!

 

8. Szerek alkalmazása

Népszerű probléma a tinik körében. Többnyire társaság viszi rá a káros szenvedélyek kipróbálására, de előfordul, hogy szülőtől lesik el. Utóbbi egészen elszomorító jelenség, hiszen rossz példát mutat. Remélhetőleg ebből van a kevesebb. A feszültségek levezetésének gyökere nem ebben leledzik!

Megoldás:

 • Beszélj a jelenségről, szerezz információt a szerek rendszeres használatának következményeiről!
 • Tudatosuljon benned, hogy ezek csak pillanatnyi érzéseket okoznak, közben rongálják a szervezeted, a tudatod és a lelked is!
 • Ne feledd, attól nem leszel valaki, ha már bármelyik tudatmódosító szer hatása alá vontad magad! (=Kipróbáltad.)
Forrás: giphy

Forrás: giphy

 

 

9. Eddig nem tapasztalt folyamatok a szervezetben

Ez az az idő, amikor a tinédzserek nemi érési folyamatokon esnek át, ez felnőtté válásuk része. Persze, a magyarázat sovány vigasz, amikor ezekkel együtt megjelennek a kellemetlen érzések, szorongás, esetleg félelem. Nem tudod, mi történik veled. Egy biztos, nem könnyű feldolgozni, hogy a tested nem úgy reagál, ahogy te szeretnéd. Akár úgy is érezheted, hogy nincs uralmad felette.

Megoldás:

 • Szerezz információkat a témáról. (Igen, tudom, hogy ciki, de nem tudni róla semmit, sokkal rosszabb!)
 • Próbáld meg elfogadni, hogy ezek a folyamatok végig fognak kísérni téged, és amíg jelen vannak, jót jelentenek számodra.
 • Készülj fel minden eshetőségre és vészhelyzetekre, hogy elkerüld a lehetséges kellemetlen helyzeteket!

 

10. Depresszió

A tinik rengeteg random dologgal találkozhatnak, amik ha nem úgy történnek, ahogy szeretnék, nyomást fejtenek ki rájuk és ha ez nem lenne elég önmagában, megoldást kívánnak tőlük. (Így tanulják meg megoldani a problémákat.) Viszont, amíg nincs megoldás, nem lesz megnyugvás. Ennek az állapotnak az elhúzódása depresszióhoz vezet.

Megoldás:

 • Ha elvesztetted hirtelen az érdeklődésed valami iránt, akkor beszélj róla! Nem biztos, hogy ez az érzés végleges, lehet hogy csak egy negatív élmény fedi el a valódi érzéseidet.
 • Végezz több olyan tevékenységet, ami szórakoztat téged és boldoggá tesz! Ne félj attól, hogy éppen nem a tanulásba veted bele magad. Ha a stressz és depresszió eluralkodik rajtad, nem leszel kitűnő tanuló, akkor sem, ha mindent megtanultál, mert egy mentális gát képes blokkolni, gátlásokhoz vezethet!
 • A kevés alvás minden esetben szorongáshoz és depresszióhoz vezet! Keresd meg, miért nem tudsz időben elaludni. Ha az élet nagy kérdései nehezítik a tudatod, akkor próbáld meg más időre átcsúsztatni a mély gondolataidat, amik nyugtalaníthatnak. (Később természetesen megnyugvást/megoldást kell keresned rájuk.)
 • A legfontosabbat pedig ne feledd! Legjobb gyógymódja a nevetés!
Forrás: giphy

Forrás: giphy

 

10 gyakori tini gond és a megoldás rájuk
Melyik az a probléma, ami e 10 közül leginkább nehezíti a Te életed?

Borítókép: listsurge.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share