10 ok, amiért barátokra van szükséged

Rovat

Megosztás

A barátság  minden ember életében lényeges dolog. Nem is gondolnánk mennyire szükségünk van arra, hogy igaz barátaink legyenek, de azt mindenki tudja, hogy jó érzés, ha számíthatsz valakire minden helyzetben.

Ez a témakör rengeteg kutatási helyen megjelenik, többek között a pszichológiában is, de általában a gyerekek barátkozási kezdeményezéseivel foglalkoznak. Carlin Flora azonban úgy gondolta, egy kicsit alaposabban megvizsgálja a témát, és a hosszan tartó barátságokkal, és azok kialakulásával, tényezőivel foglalkozott. Könyve – magyarul még nem jelent meg – a Friendfluence nagyon sikeres. Ha bármi kétséged támadna a barátság témakörével kapcsolatban, mindenképp nézz utána, Flora valószínűleg meg fog győzni a fontosságáról.

Mi most felsoroljuk neked a 10 legfontosabb okot, amiért barátokra van szükséged!

 1. A ,,friendfluence” több szinten is befolyásol, mint hiszed.

Maga a friendfluence fogalma érdekesen hangzik, de körülbelül azt takarja, hogy az emberek, akik részt vettek az életünkben barátként – akár a múltban, akár a jelenben – erősen meghatározzák, hogy milyen irányban halad tovább az életünk. Lehet, hogy nem vetted észre, de ezek az emberek formáltak téged, a személyiségedet, nekik is köszönhető, hogy az vagy ma, aki. Természetesen nemcsak a pozitív tapasztalatok tartoznak ide, hanem több olyan személy is hatással volt rád, és te is rájuk, akik már nem a barátaid.

2. A barátok remek életvezetési tanácsokat adnak.

Mindenki szeretne sikeres lenni valamiben, ennek elérésben pedig a barátok nagyon ösztönzőleg hatnak ránk. Több esetben is bebizonyosodott, hogy akik segítséget kaptak a saját életükben, vagy csak elmondhatták valakinek a problémájukat, sokkal boldogabbak voltak, jobban ismerték magukat, mint a magányos emberek. A barátod akkor is őszinte lesz veled, ha ez fájdalmas, mert nagyon jól ismer, ezért segítséget nyújthat a karrieredben, párkapcsolati problémáidban is. Tudtad, hogy az igaz barátság hozzájárul a hosszabb és egészségesebb élethez is?

3. A gyerekkori barátságok nagyon fontosak.

Ugyanis ekkor kezdődik egy tanulási folyamat. Ebben az időszakban sokkal fogékonyabbak vagyunk, könnyebben tanulunk. Éppen ezért fontos, hogy a gyerekeket engedjük egymással játszani pici korukban, mert ennek a későbbiekben is ott lesz a nyoma. Nagyon sok barátság kezdődik ekkor és tart egy életen át.

4. A tini barátságok is lényegesek.

A szülők nem véletlenül aggódnak, ha a tizenéves gyerekük később ér haza, nem tudják milyen barátai vannak, mit csinál és hol van. Ezek nagyon nehéz dolgok, de megelőzhető például azzal, ha az otthonotokban találkoztok a barátaiddal, vagy csak simán a helyén kezeled a problémát, és nem csatlakozol olyan társaságokhoz, amiről tudod, hogy ártalmas. Viszont az is igaz, hogy ezeket mindenkinek meg kell tapasztalnia, pozitív és negatív élményeket egyaránt, mert a kiskorban elkezdődött tanulási folyamatnak ez lesz a folytatása. Ez bizony a nagy csalódások, a legjobb barátok, a kirekesztés, az utálkozás időszaka, amit mindenki átél erről vagy arról az oldalról.

5. Ha vannak barátaid, még több ismeretségre tehetsz szert.

Az emberek hajlamosak arra, hogy jobban kedveljék azokat a társaikat, akikről tudják, hogy kicsoda, milyen, és így ők is máshogy viszonyulnak hozzájuk. Ha népszerűbb  szeretnél lenni, aki könnyen szerez barátokat, tágítsd ki a saját baráti körödet. Itt azért meg kell jegyeznünk, hogy 10 igaz barátja nem nagyon lehet az embernek.

6. A közeli barátok tűzön-vízen át támogatnak.

A barátság legnagyobb előnye, hogy az évek során rájössz, ki az, akire tényleg mindig számíthatsz, és tudod, hogy akármi jön, bármit megtesz majd érted és fordítva. Sokkal többet jelent, ha van egy igaz barátod, mint száz hamis, akik lehet, hogy minden képedet belájkolják és hatmillió szívecskét írnak alá, de amúgy egyáltalán nem érdekled őket. Mindig vedd észre azt, aki őszintén törődik veled.

7.  A barátaid szomorúságot is okozhatnak, de tanulhatsz belőlük.

A barátságnak úgymond van egy sötét oldala is. Egyrészt, aki a legjobban ismer, az tud a  legjobban megbántani téged. Egy igazán erős barátság kitart, még akkor is,  ha komoly veszekedésetek volt. Másrészt, sok barát kellemetlen helyzetbe tud hozni. Szükséges, hogy jól ismerd magad és válogasd meg a barátaidat, mert tudni kell nemet mondani azoknak az embereknek, akik csak lehúznak.

8. Kevésbé vagy magányos, ha vannak barátaid.

A legrosszabb fajtája a friendfluence-nek Flora szerint a barátok hiánya. A magány fájdalmas, főleg, ha mondjuk egyedül élsz valahol. Még egy ok arra, hogy ne  félj ismerkedni, befektetni egy kis erőt és energiát abba, hogy ismerkedj, barátságokat alakíts ki.

9. A barátok segítségével hatékonyabban befolyásolhatod a társadalmi változásokat.

Nagyon nehéz, ha nem lehetetlen, küzdeni egy bizonyos ügyért, adományt gyűjteni, vagy csak apró lépéseket tenni egy hasznos dologért. A barátok az első lépés – írja Flora -, ahhoz , hogy nagy tettet hajthass végre. A közösségi oldalak is hasznosak, felületet adnak ennek létrehozására, és nyilván többen csatlakoznak egy programhoz, ha a barátaik is részt vesznek benne.

10. A barátaid mindig valós képet adnak rólad.

Ki más mondaná el, hogy a mai szerelésed borzasztó? Ki az, akit ha megkérdezel az utcán, elmondja, hogy a kapcsolatodnak rossz vége lesz, ha így folytatod? Az igazi barátok tényleg jobban ismernek, mint mi magunkat. Flora szerint sokkal pontosabb leírást adnak rólunk, mint mi. Ezért szokták például a személyiségtesztek készítői kikérni az illető személy barátainak véleményét is.

10 ok, amiért barátokra van szükséged
Fontos számodra, hogy hány barátod van?

 

Borítókép: Storypick.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta