11. alkalommal gyógyítják az ugandaiakat magyar orvosok

Rovat

Megosztás

A Magyar Afrika Társaság (AHU) 2015-ben indítja útjára negyedik orvosi misszióját. Számos orvos jelentkezett önkéntesnek a Társaság felhívására, közülük négyen indultak útnak június 19-én Ugandába, ahol egy hónapot fognak eltölteni. Munkájukat a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Ház (HTCC) helyi vezetője, Lukács Balázs segíti. Az orvoscsoport tagjai  indulásuk előtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren adtak sajtótájékoztatót.

Patay Dorottya egészségfejlesztési szakértő és egészségügymenedzser, az AHU koordinátora, a 10. orvosi misszióval járt Ugandában. Kiemelte annak fontosságát, hogy rendszeresen utazzanak doktorok a térségbe, mert csak így tudják biztosítani az ellátás folytonosságát a helyieknek.  A Magyar Afrika Társaság együttműködésben a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Házzal elkezdte egy egészségügyi központ kialakítását Kelet-Ugandában – tette hozzá Patay Dorottya. A Központ létrehozásának célja a folyamatos és ingyenes orvosi ellátás biztosítása, ezen kívül a lakosság egészségtudatosságra való nevelése. Amennyiben sikerül fenntartani ezt a központot, több hasonló intézmény létrehozását is célul tűzte ki az AHU. Távlati cél a kontinens közegészségügyi színvonalának a javítása.

Hasonlóan vélekedik Dr. Fodor Réka háziorvos, a 11. misszió egyik tagja is. A doktornő szerint egy-egy utazás nagyon fontos a segítséget nyújtó személynek, de komoly változást csak a folyamatos orvosi jelenlét tud előidézni a térségben. Dr. Fodor Réka gyerekkori álma teljesült az afrikai misszós úttal, aki 8 évig vezetett saját háziorvosi paxist, jelenleg pedig a sürgősségi ellátásban dolgozik.

IMG_3280

A magyar mentőszolgálat világszínvonalú, Afrikában viszont nem működik ilyen rendszer – mondta a csoport vezetője, Márton István mentőtiszt, aki a szakmában eltöltött 16 év tapasztalatát szeretné kamatoztatni az Ugandában.

Dr. Fischer Dániel aneszteziológus rezidens véleménye szerint a csapat szerzett akkora rutint az alapellátásban, hogy hatékonyan fognak tudni dolgozni Afrikában, ahol a hazai feltételekhez képest nagyon nehéz körülmények között kell helytállniuk.

 Dr. Guedada Kamilla általános orvos hozzátette, hogy magyar orvosként nagyon ritkán találkozik fertőző betegségekkel, a misszió során viszont lesz lehetősége ezek megismerésére és kezelésére.

A menekültügy aktuálpolitikai problémái miatt is fontos az, hogy az afrikai embereknek a saját hazájukban tudjunk hathatós segítséget nyújtani – mondta Szíjjártó Sarolta, az AHU jószolgálati nagykövete, aki egyelőre itthonról segíti az orvosok munkáját, de bízik abban, hogy a jövőben személyesen is részt tud venni egy afrikai misszióban.

https://www.youtube.com/watch?v=gJGWF0Lu-nU

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta