12 év után újra együtt zenéltek: megszületett a Jutka 2.

Rovat

Megosztás

Ki ne nosztalgiázna mostanában? Valljuk be, az elmúlt hónapokban bizony kevés élményt tudtunk gyűjteni, pedig a jó emlékekre mind szívesen gondolunk vissza, különösen egy-egy nehezebb élethelyzetben, mint amilyenekből mostanában bőven kijut.

Sok egyéb mellett a legtöbbünknek hiányoznak már a koncertek, az élő zene varázsa.

Néhány zenekar és zenész a kieső bevételeket és a közönség hiányát online stream koncertekkel igyekszik pótolni. Ez jó az együtteseknek is, hiszen bevételhez jutnak és jó a közönségnek is, hiszen ha fizikálisan ugyan nem is, de legalább élőben hallhatják kedvenceikrt játszani.

A sok online koncertező táborát erősíti Lovasi András is. A zenész a Kiscsillaggal nem rég már tartott egy stream fellépést, a napokban pedig a szólólemezét promózta hasonlóképp. A koncerten amellett, hogy Lovasi hamarosan megjelenő albumának dalait vette sorra, a legnagyobb dolog, hogy fellépett Kispál András is, akivel annak idején együtt alapították a Kispál és Borzot.

A Jutka, meg a többiek címmel debütáló stream a TRIP hajóról jelentkezett be, melyet élőben, valós időben lehetett nézni online. A koncert bevételével a zenészeket lehetett támogatni, viszont sajnos egyelőre úgy néz ki, aki lemaradt a különleges eseményről, nem tudja pótolni: egyszeri alkalom volt, nem lehet visszanézni. Aztán ki tudja, lehet, később mégis elérhető lesz valamilyen formában.

A nosztalgiázásra egyébként nem csak Kispál András személye adott okot: a két zenész feldolgozta ugyanis a zenekar egyik legkorábbi és legismertebb dalát, a Jutkát. Ez lett a Jutka 2., mely egyben az új Lovasi-lemez bevezető dala is.

A két zenész 12 év után dolgozott ismét együtt. Hihetetlen bizony, de utoljára 2009-ben készültek Kispál és a Borz stúdiófelvételek.

Az eredeti Jutka egyébként egy klasszikus és kultikus Kispál-mű: egy egészen korai dal ugyanis, mely az évek alatt igazi közönségkedvenccé vált, számos változatban hangzott el a koncerteken is.

“A Jutka annak idején az első öt Kispál-dal között született. Az első versszakot még Ózdi (Ózdi Rezső Kispál és a Borz- és Kiscsillag-alapítótag) és én írtuk felváltva, egy sort ő, egyet én. A lemezre került változat annak idején tartalmazott egy kvázi rap-részt is, amelyik a koncerteken alakult ki szövegimprovizációk után, és mivel a dal szinte sosem hangzott el ugyanúgy, a lemezre is egy improvizáció került. Ennek szellemében készült az új Jutka-verzió. Egy új versszak és egy új szavalt szövegrész illeszti a dalt a készülő albumba, aminek a végére majd tényleg megtudjuk, mi lett Jutkával 2021-re. Kispál az új lemez több dalában is gitározik majd várhatóan, ha már így belelendültünk” – meséli Lovasi.

A Jutka 2. tehát a Grand Hotel Halmahera című legújabb Lovasi-lemezre kerül majd fel, de ahogy a szerzők fogalmaztak, egy ilyen műből nem lehet kihagyni a jellegzetes Kispál-gitárt. Így került tehát az egykori zenekar névadója közös stúdióba Lovasi Andrással.

Mint ahogyan azt Lovasi is elmondta, valójában a Jutka című dalnak ezer és egy verziója létezik – így minden bizonnyal van olyan is, ami rögzítve sem lett még egy telefon által sem mondjuk – így a Jutka 2. valójában csak hivatalosan a dal második verziója, valójában lehet akár a kétszázadik variáns is. Mint ahogyan a zenész kiemelte, a rap-betét és szöveg is folyton változott, a mostani improvizációban viszont egészen biztosan hallunk olyan újdonságokat, amikre korábban gondolni sem mertünk.

A Jutka 2. utolsó szűk két perce ugyanis igen komolyan reflektál a magyar aktuálpolitikára. Míg néhány hónapja Lovasi András úgy nyilatkozott, egy ideig azt érezte, csendben lehet maradni és ki lehet bekkelni azt az időszakot, melyben a politika rányomja a bélyegét a zenélésre és a zenészekre, eljutott oda, hogy mégsem lehet csendben maradni. Így véleményt nyilvánít, nem éppen az aktuális hatalom előtt tisztelegve. Ennek pedig dalba foglalt első lépcsőfokainak egyike a Jutka újragondolása, melyben jachtozásokról és Borkai Zsoltról is szövegel nekünk Lovasi András.

Hozzá kell tenni, nem csak az újonnan betoldott szövegrészek reflektálnak a mai magyar valóságra, a Jutka még mindig húsba vágóan igazat szól a hétköznapokról, csak úgy, mint az összes többi Kispál és a Borz és Lovasi András szerzemény.

Lovasi egyébként saját stúdióalbuma mellett egy másik nemes és komoly vállalásba is belekezdett: még 2020 decemberében közölte, hogy a raktárkoncertre megítélt támogatásából zenekarokat kíván segíteni. A zenész aztán még ennél is tovább ment: a pályázati pénz mellé még ugyanannyit hozzátett saját tőkéjéből, ezzel pedig 14 pályakezdő zenekar stúdiófelvételeit finanszírozza. A fiatal zenészek dalgyűjteményét pedig egyfajta virtuális válogatáslemezként ő maga mutatja majd be a Facebookján valamikor 2021-ben.

Főkép: Facebook

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta