Ezt nézed:  / Színes / 13 dolog, amiért nem utálhatod a buszsofőrt

13 dolog, amiért nem utálhatod a buszsofőrt

Reggel suliba menni igazi szenvedés, ami éveken át tart. Ha kocsival jársz be, vagy közel laksz, mákod van, de ha buszra kell szállnod esőben, szélben, hidegben, biztosan a sírás kerülget. Ázol, fázol, tönkremegy a hajad is, ráadásul doga lesz matekból. És még a helyedet is át kell adnod a táskás öreg néninek, miközben a buszsofőr olyan lassan, megy, hogy tuti elkésel az első óráról. Gondolkodtál már azon, hogy nem csak neked nehéz a reggeled?
busz2

Bizony sokszor buszsofőrnek lenni sem könnyű. Rengeteg ember utazik tömegközlekedéssel naponta, nemcsak el kell viselni őket, de türelmesnek lenni, segíteni, odafigyelni is, ami nem mindig egyszerű. Hidd el, tudjuk, mert megkérdeztük.

Amikor úgy érzed, a buszsofőr a hibás mindenért, gondold végig a következőket:

 • Nem azért kell elől felszállni, hogy lassabban haladj. Ha nem nézi meg a bérleted, vagy nem veszel jegyet és téged megbüntet egy ellenőr, őt is megbüntetik a munkahelyén. Te sem akarnád.
 • Több száz embert fuvarozni naponta nem könnyű. Felelősséggel tartozik minden utasért, ami óriási stressz, ráadásul közben a közlekedést és a buszt sem szabad elfelejteni.
 • Arról nem ő tehet, ha sokan vannak. Ő sem örül a hangzavarnak, vagy a fura szagoknak.
 • Aki buszsofőr lesz, többnyire szeret vezetni, ezért teszi le a jogsit buszra is, de minden nap, órákig egy helyben ülni egy rázkódó járműben nem biztos, hogy kellemes, szóval ha nem elég kedves, ne vedd magadra.
 • Ha összekoszolod a buszt, azzal nekik csinálsz pluszmunkát a fárasztó nap végére, mert bizony takarítani is kell, napközben pedig nincs rá idő, szóval úgy marad. Te sem örülnél, ha valaki bemenne összekoszolni a szobád, majd azt mondaná, oké, most takarítsd ki, mindegy mi dolgod lenne helyette.
 • Néha többórás üresjáratok vannak a napjaikban, amikor várják a következő indulást. Ezért az időért nem kapnak fizetést. Nem jókedvükből üldögélnek a pályaudvaron.
 • Ha nem várja meg, hogy felszállj a buszra, pedig még futottál is, hogy elérd, az azért van, mert a menetrendet be kell tartaniuk. Persze megesik, hogy a közlekedés vagy az időjárás is közbeszól, de az más tészta.
 • Sokan nem is köszönnek nekik, amikor felszállnak, vagy rá sem néznek, ami valljuk be, nem túl kedves gesztus senkitől. Te is jobban örülsz egy kedves eladónak, vagy egy mosolygós pénztárosnak. Ők ugyanígy vannak ezzel.
 • A suliban is vannak szabályok, amiket be kell tartani, na, egy munkahely ugyanilyen. Csak ott nem ejnye-bejnye lesz, ha például elkésel, hanem elveszítheted az állásodat is. Szóval ne hibáztasd, ha nem enged fel a buszra, mert már az ajtón is majdnem kiesnek az emberek. Nem teheti, mert veszélyes.
 • Ha valaki rosszul lesz, megálltok. Csak képzeld magad annak a helyébe, aki esetleg összeesett. Nem tehet róla, fordított helyzetben pedig te is örülnél a segítségnek. Ezért nem hibáztathatsz senkit sem.
 • Ha nem a sofőrnek kell kiszállnia a fülkéből segíteni a néninek, a tolószékesnek, vagy a babakocsinak feljutni a buszra, máris gyorsabban megy a dolog. Te is tudsz segíteni és hamarabb odaérsz, ahova akarsz.
 • Amikor kimarad egy járat, valószínűleg elromlott a busz, nem jókedvéből álldogál villogó lámpával.
 • Igen, sokszor jó lenne, ha a néni reggel másik buszra szállna, hogy te beérhess a suliba, de a sofőr nem szállíthat le valakit csak, mert kerék van a táskáján, vagy, mert a piacra megy.

 

busz3

 

Te képes lennél minden nap, mindenkire mosolyogni, mindenkivel kedvesen viselkedni, segíteni bárkinek, jegyeket adogatni, pénzt számolni, vezetni és vigyázni ennyi emberre? Ha a válaszod igen, legyél te is buszsofőr, ha pedig nem, akkor mosolyogj, ha felszállsz. És vegyél jegyet.

 

Busszal járok suliba
Te kikkel utálsz együtt utazni?

 

Fotók: demotiváló, 2perc.hu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share