13 jele annak, hogy okosabb vagy, mint azt hinnéd

Rovat

Megosztás

Csak az emberek próbálnak meg mindig jobbak lenni a másiknál, és ez különösen igaz akkor, ha az intelligenciáról van szó.

Az alábbi 13 vonás csak a legokosabb embereknél jelenik meg, és mindegyiket tudományos kísérletek és bizonyítékok támasztják alá.

1. Nem könnyű elterelni a figyelmed

Azok az emberek, akik hosszú időn át képesek egy dologra fókuszálni és nehéz őket megzavarni, intelligensebbek a társaiknál. Ezt bizonyítják azok, a Current Biology című folyóiratban megjelent tanulmányok is, amelyek szerint az IQ tesztek során magasabb pontszámot elérők sokkal lassabban vették észre a háttérmozgásokat egy képen, mégpedig azért, mert ők csak a legfontosabb információkra összepontosítottak, kiszűrve minden mást, ami épp lényegtelen volt számukra.

2. Éjszakai bagoly vagy

Minél okosabb vagy, annál inkább hajlamos arra, hogy sokáig maradj ébren. Egy tanulmány, melyet a Personality and Individual Differences folyóirat jelentetett meg 2009-ben, több ezer felnőttet bevonva vizsgálta a gyermekkori intelligencia és alvási szokások közötti összefüggéseket. Az okosabb emberek sokáig voltak ébren minden nap, és későn ébredtek fel. Egy másik, 1999-ben készült tanulmány, amelyben a légierő dolgozói vettek részt, hasonló eredményeket hozott.

3. Rendkívül könnyen alkalmazkodsz

Az intelligens emberek rugalmasak és különböző környezetben is képesek boldogulni. Ahogy azt Donna F. Hammett írja , az intelligens emberek alkalmazkodnak azáltal, hogy “megmutatják, mit lehet tenni, függetlenül a rájuk helyezett komplikációktól vagy korlátozásoktól”. Az intelligencia attól függ, mennyire tudja az ember megváltoztatni saját magatartását annak érdekében, hogy hatékonyabban tudjon megbirkózni a környezeti feltételekkel.

4. Tisztában vagy vele, mennyi mindent nem tudsz

A legokosabb emberek elismerik, ha nem ismerik az adott koncepciót. Az intelligens emberek nem félnek kimondani, hogy nem tudom, hiszen ha nem tudják, akkor meg akarják tanulni, és meg is tanulják. A Journal of Personality és a Social Psychology című folyóiratban közöltek szerint, annál kevésbé vagy intelligens, minél magasabbra becsülöd a kognitív képességeidet.
Az egyik kísérletben például azok a diákok, akik a legalacsonyabb kvartilisben vettek részt az LSAT-ból kiigazított teszten (teszt azoknak, akik ügyvédnek készülnek), túlértékelték a helyesen megválaszolt kérdések számát közel 50% -kal. Közben azok, akik a legfelső kvartilisben lőttek, enyhén alábecsülték, hogy hány kérdésre adtak jó választ.

5. Kielégíthetetlen a kíváncsiságod

Albert Einstein állítólag azt mondta, “Nincs különleges tehetségem, csak mérhetetlenül kíváncsi vagyok.” Az intelligens embereket olyan dolgok is lenyűgözik, amiket mások észre sem vesznek. Egy 2016-os tanulmány szerint, felnőttkorban is kapcsolat van a gyermekkori intelligencia és a felfedezésre való hajlam között. Tudósok 50 éven át követtek végig több ezer embert, a születésüktől 50 éves korukig, és megfigyelték, hogy akik 11 éves korukban az átlagosnál jóval magasabb pontszámot értek el, hajlamosabbak voltak az új dolgok felfedezésére 50 éves korukban.

6. Nyitott elméjű vagy

Az okos emberek nem zárják el magukat az új dolgok, ötletek elől. Hajlandóak megfontolni és elfogadni más emberek nézeteit, széles látókörrel rendelkeznek és nyitottak alternatív megoldásokra. A pszichológusok megfigyelései alapján azok, akik nyitott gondolkodásúak, alternatív nézőpontot keresnek és igazságosan mérik a bizonyítékokat, általában magasabb pontszámot produkálnak az intelligencia teszteken. Ezzel együtt az is igaz, hogy az intelligens emberek óvatosak azzal kapcsolatban, hogy milyen ötleteket és perspektívákat fogadnak el.

7. Kedveled a saját társaságod

Érdekes módon a British Journal of Psychology közelmúltban végzett kutatásai azt sugallják, hogy az okosabb emberek kevésbé igénylik a barátaik társaságát.

8. Nagy az önkontrollod

Tudósok egy csoportja 2009-ben fedezett fel kapcsolatot az önkontroll és az intelligencia szint között. Az elvégzett kísérlet egészen egyszerű volt, mégis sokatmondó. Az alanyoknak választaniuk kellett egy azonnal kifizetett kisebb összeg, és egy később kifizetett nagyobb összeg között. Azok, akik az utóbbit választották, tehát jobban tudták kontrollálni magukat, nagyobb pontszámot értek el az intelligencia teszteken is.

9. Humoros vagy

Az Új-Mexikói Egyetem tudósai szerint, az intelligens embereknek rendkívül jó a humorérzékük. Egy tanulmány, amely során a résztvevőket arra kérték, hogy írjanak néhány vicces sztorit, arra az eredményre vezette a kutatókat, hogy azok, akik okosabbak, humorosabb történeteket kreáltak, mint a többiek. Egy másik tanulmány eredményei a profi komikusok intelligencia szintjét vizsgálta, és ők is jóval magasabb pontszámot értek el a teszteken.

10. Érzékeny vagy mások tapasztalataira

Az okos emberek szinte képesek érezni, amit a másik ember érez vagy gondol, mondja egy Quora felhasználó. (A Quora egy a gyakori kérdésekhez hasonló oldal.) Egyes pszichológusok azzal érvelnek, hogy az érzelmi intelligencia egyik központi eleme az empátia, amely összhangban van mások érzelmeivel, szükségleteivel. Az érzelmileg intelligens emberek szeretnek másokkal beszélgetni és rendkívül érdeklődőek, együttérzőek.

11. Látszólag összefüggéstelen dolgokat kapcsolsz össze

Az okos emberek párhuzamot vonhatnak, látszólag egyáltalán nem összefüggő dolgok között. “Azt hiszed, nincs kapcsolat a shashimi és a görögdinnye között? Tévedsz, mindkettő jellemzően nyers, és hideg.“ Charles Duhigg újságíró szerint, az ilyen kapcsolatok létrehozása a kreativitás jegyében történik, ami nem elfelejtendő, szoros kapcsolatban áll az intelligenciával. Duhigg tanulmányozta a folyamatot, amely során megszületett a Disney Frozen című slágere, és arra a következtetésre jutott, hogy azért tűnik eredetinek az egész film, mert a régi, jól bevált módszereket új utakra vitték.

12. Halogatod a dolgokat

Az okos emberek sokszor elhalasztják a napi feladatokat, hogy fontosabb dolgokkal foglalkozhassanak. Steve Jobs taktikusan halogatta a “lényegtelen” dolgokat, hogy az új ötleteire koncentrálhasson, és lám, meg is lett az eredménye.

13. A világ nagy kérdésein gondolkodsz

Ram Kumar indiai művész szerint, az intelligens egyéneket lenyűgözi az univerzum és a világ dolgai, mi több, mindig mindennek a lényegét keresik. Az egzisztenciális zavarodottság lehet az egyik oka annak, amiért az okos emberek gyakrabban aggódnak és zavarodottabbak. Különböző szögből vizsgálják az adott helyzetet, és figyelembe veszik az összes lehetséges kimenetelt, vagyis mindig tudatában vannak annak, hogy a dolgok akár rosszul is végződhetnek.

Forrás: iflscience
Képek: zuzkalight.com; wallstreetinsanity.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta