1839 – Ebben az évben készült el az első szelfi!

Rovat

Megosztás

2013-ban az Oxford Dictionaries az év szavának a “szelfit” választotta. Meghatározásuk szerint ” A szelfi egy olyan fénykép, amit valaki saját magáról készít, jellegzetesen okostelefonnal vagy webkamerával. A szelfit gyakran közösségi oldalakra töltik fel.” Azzal együtt, hogy egy meglehetősen új jelenségről van szó, a fotografikus önarckép távolról sem kortárs műfaj.

Az első szelfi / Az első ismert fotografikus portré egy szelfi. Egy philadelphiai vegyész és amatőr fényképész, Robert Cornelius állt tükör elé, és örökítette meg magát a családi bolt hátsó részében felállított kamerával. A fénykép úgy készült, hogy Cornelius levette a védőtakarót a gép optikájáról, berohant a képbe, és egy percig állt mozdulatlanul, majd visszaszaladt a szerkezethez, és újra lefedte az optikát. A kép hátuljára ezt írta a fényképész: ” The first light picture ever taken. “, azaz “A legelső fény-kép”. (a képet láthatjátok borítóképként)

Közös szelfi a haverokkal / Az amerikai Joseph Byron 1909-ben készítette ezeket a felvételeket magáról, és barátairól.

Joseph Byron

Az amatőrfotós hercegnő / Anasztázia hercegnő, az utolsó orosz cár, II. Miklós lánya, 1914-ben fényképezte le saját magát.  Az 1880-as években a Kodak cég könnyen hordozható, 35 mm-es filmmel dolgozó kamerákat fejlesztett ki. A nők számára a technikailag is leegyszerűsödő fényképezés lehetővé tette, hogy megörökítsék életüket. Így lett a férfiak hatalmát, társadalmi státusztát reprezentáló tárgyból a női mindennapokat, az otthon intimitását is dokumentáló eszköz. Anasztázia is sok képet készített a család mindennapjairól, ezek nagy albumokba rendezve maradtak fenn az utókornak.

Anasztázia

Sok régi szelfi azért készült el, mert készítői – sokszor amatőr fotósok – kísérleteztek az új technikákkal, új fényképezőgépükkel. A Kodak 1900-ból származó szlogenje szerint “Te csak a gombot nyomod meg, a többi a mi dolgunk.” Ez azt is jelentette, hogy az amatőr fotósoknak nem volt szükségük drága sötétkamrára, cserébe meg kellett várniuk, amíg a Kodak előhívja a képeiket.

Képzőművész fényképészek / A 19. század fordulóján művészek is az új médium felé fordultak. Eugene Delacroix, sok más festőtársához hasonlóan fényképek alapján festett. De voltak, akik magát a fotográfiát is a művészetként értelmezték. Harold Cazneau volt az egyik első ausztrál művész, aki kísérletezett az új képalkotó eljárással.

Harold_Cazneaux

Háborús szelfik/ Az első világháború alatt a professzionális fotóstúdiókban nagyon sok kép készült a frontra induló katonákról. A fiatal férfiak nagyrészt itthon maradt szeretteiknek adták az uniformisban készült képeket. George Simpson Millar 1915-ben Egyiptomban készített magáról szelfit borotválkozás közben. A katona 1918-ban tért vissza Ausztráliába, miután harcolt Gallipolinál.

George_Simpson_Millar

Thomas Charles Richmond Baker banktisztviselő Belgiumban vesztette életét 1917-ben. A frontkatona 1917-ben fényképezte le saját magát.

Charles Richmond Baker

Forrás: www.news.com.au, publicdomainreview.org

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta