20 tanács érettségizőknek egy angoltanártól

Rovat

Megosztás

Spalovszky Csabától, a Budai Középiskola angoltanárától – és nem mellesleg többszörös világverseny győztes harcművésztől – kaphattok útmutatást arra nézve, mire figyeljetek, ha érettségizni indultok. Többek között fontos a koncentráció, a pihenés és az is, hogy mindig pontosan a feladatlapon olvasható kérdésre adj választ.

1. Nagyon fontos, hogy már a vizsgát megelőző napon mindent készíts össze, amire szükséged lehet az adott érettségi vizsgához, beleértve a ruhákat is, amiket felveszel! Ne az utolsó percben jöjj rá, hogy valamid nincsen, amire szükséged van, hanem szerezd be előre! Ha ezeket megteszed, elkerülheted a kapkodást és nyugodtan indulhatsz el otthonról.

2. Mindig öltözz alkalomhoz illően, a szóbelin különösképpen, mert oda – teljesen érthető okokból – nem fognak beengedni, ha oda nem illő ruházatban jelensz meg!

3. Gondoskodj róla, hogy jóval előbb érkezz a vizsga helyszínére, mint ahogy kötelező lenne, ez segít akklimatizálódni, illetve megment attól, hogy stresszes állapotban érkezz vagy idegességedben kapkodóvá válj! Ez azért is jó stratégia, mert mindig történhet valami váratlan (pl. nem jön a busz vagy a vonat), ami drága időt vesz el tőled és késéssel fenyeget, ez pedig a vizsga szempontjából végzetes lehet.

4. Minden szükséges íróeszközből legalább kettő legyen nálad, lehetőleg egyformák! Kéken fogó golyóstollat mindig tarts magadnál!

5. Mindenképpen vigyél magaddal energiát biztosító ételt (pl. szőlőcukrot, minőségi csokoládét) és legyen nálad ital is (pl. ásványvíz, tea)! A folyadékveszteség, a cukor- és más tápanyaghiány (pl. vashiány) rontja a koncentrációt és a teljesítményt, ezért gondoskodj ezek optimális szintjéről a szervezetedben!

6. Pihend ki magad jól, mert ha eleve fáradt vagy, nem tudsz a megfelelő szinten teljesíteni! Aludd ki magadat a vizsga előtti nap rendesen, valamint ne idegeskedj (már úgyis fölösleges)! Az imádsággal és a megnyugvással (pl. mély lélegzetvételekkel) többet érsz.

7. Ha izgulsz, az normális, de gondolj arra, hogy már nem az a fázis van, amikor aggódsz a vizsga miatt, hanem az, amikor levizsgázol! Nem lehet baj, ha nem esel szét!

8. Mindent alaposan, figyelmesen olvass el! Kezdd a feladatlap kötelező részeinek kitöltésével, nehogy valahol lemaradjanak az adataid!

9. Olvasd el és értelmezd a feladatok utasításait, soha ne ess neki egy faladatnak ránézésre vagy rutinból! Hagyj időt az ellenőrzésre is, amit szintén összpontosíts végig!

10. Vigyél magaddal órát, mert figyelned kell az időt, hogy be tudd osztani! Ne feledd: a telefonodat nem használhatod sem erre a célra, sem másra!

11. Ne puskázz, nem éri meg! A kockázat sokkal nagyobb, mint amit megnyerhetsz. Nem kell, hogy sokak lebukjanak (és talán nem is fognak), elég az, ha éppen téged kapnak el.

12. Koncentrálj erősen, ameddig egy adott vizsga tart, ne add fel még az utolsó percben sem! Ne legyél türelmetlen, ne kapkodj, az mindig visszaüt!

13. Ha elfáradsz, gondolj arra, hogy majd pihenhetsz eleget, de ha feladod, kezdheted elölről! Ilyen esetben igyál és egyél is egy keveset!

14. Gondoskodj arról, hogy a vizsgán minden kéznél legyen (pl. zsebkendő, étel, ital, kellékek, íróeszköz, stb.), ne kelljen kotorásznod, mert azzal időt veszítesz, kizökkenhetsz, de megzavarhatsz másokat is!

15. Soha ne arra figyelj, hogy mit nem értesz, hanem mindig arra, amit értesz!

16. Ne hagyj kitöltetlenül egyetlen feladatot vagy rubrikát sem! Mindenhova írj valamit, az nem lehet rosszabb annál, mint üresen hagyni!

17. Tartsd be a feladat minden utasítását (szószám, kitöltési útmutató, stb.), mert ellenkező esetben pórul jársz! Példának okáért hiába oldod meg a feladatot jól, ha a megoldást nem oda írod, ahova kell. Írj és javíts egyértelműen és tisztán!

18. Ha levelet vagy esszét írsz, figyelj a formai követelményekre (pl. írd oda a megszólítást a levél elejére, legyen elköszönés, aláírás, csinálj paragrafusokat, stb.) és a szószámra!

19. A hallott szövegértés feladatnál már az első hallgatásnál írd be azt, amit tudsz!

20. Csak akkor használj szótárat, ha feltétlenül szükséges vagy ha elég időd maradt rá! Ne bonyolítsd túl azt, amit szükségtelen, ne húzd az idődet azzal, ami nem fontos!

 

Fényképek: www.proprofs.com

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta